Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 31. desember 2011

Snart nytt år

Jeg har brukt de siste dagene til å rydde i oppskrifter. Gjennom snart to år hadde jeg publisert ganske mange både her og på Jul i bestemors hage. Særlig de som lå her var så dårlig merket at jeg nesten ikke fant dem igjen selv. En kommentar fra en julegjest satte meg på ideen og en ny blogg har sett dagens lys.
Jeg kommer fortsatt til å skrive om mat og legge oppskrifter her, men samtidig vil oppskriftene også bli lagt i oppskriftssamlingen Mat i bestemors hage.  På menyen i kveld står andebryst.

Fortsatt gjenstår en del oppryddings og redigeringsarbeid, men jeg publiserer nå. Dette blir årets nyttårshilsen til alle mine lesere.

Så vil jeg takke for alle kommentarer jeg har fått. Dessuten takk til   Ege Denne for bloggkåringen GulrotBerta og til de som stemte på meg som Hageblogg.

Godt nytt år!!

onsdag 28. desember 2011

Julebord

Forberedelsene er i gang for å ta i mot kveldens gjester. Når vi serverer julebord så består det av
Tomat og agurksalat
Egg og ansjos
Rakefisk og potetlefse
Ost

Til dessert blir det sandkaker og krumkaker med multekrem. Ja jeg setter fram resten av småkakene også.

tirsdag 27. desember 2011

Et lite hvileskjær

Heldigvis vil noen komme på besøk for å spise opp det som er laget til av julemat og kaker.
I dag - et lite hvileskjær.

Dette er på gangen i 2.etasje. Her passet den flotte Asaliaen det ene "syltelaget" kom med før jul. Faktisk trives Asalia her i huset. De to som kom inn i huset for over et år siden blomstrer nå for fjerde gang.



mandag 26. desember 2011

Fortsatt god jul!

Aller først. Det var Lisbeth i StallNilsen som på søndag kveld ble trukket ut til det siste paret grytekluter.









I kveld har spisestua vært i bruk. Med tilhørende stemmesurr og latter.


Fordi pyntingen av huset er lik som i fjor har jeg lagt inn lenker til det skrev i 2010.

lørdag 24. desember 2011

Adventskalender 24.desember

Julaftens morgen.
En fantastisk fred ligger over huset. Frokost med sylte og lefse. Surkål står og putrer, og vil snart spre deilig lukt i hele huset. Juletreet står ferdig pyntet i stua. 


Her kommer en flott fremføring av en kjær julesang


Teksten er skrevet av Gustava Kielland og melodien har hun lånt fra den svenske folketonen "Viljen I veta och viljen I förstå".

Menyen i dag er selvsagt: Ribbe, pølse, saus, kokte poteter, riskrem og rød saus. Men aller først skal jeg hygge meg med å dekke bordet til i kveld.

En fantastisk dag ønskes dere alle.

fredag 23. desember 2011

Adventskalender 23.desember

Deigen til Vørterkake er satt til heving. Dette er blitt en ny juletradisjon for oss. Ja, ny og ny - det er nok 15 år siden første gang. Den deilige lukten av vørter og nellik sprer seg i huset, mens den nest siste julepynten settes på plass. Varm vørterkake med smør og brunost. Bedre formiddagsmat kan man ikke få.
Ellers blir kornbandet satt opp i dag. Vi følger også tradisjonen med risengrynsgrøt til middag. For vi skal jo ha riskrem m/mandel til dessert i morgen. Og kanskje dukker nissen på låven opp også.

Riibba tok jeg ut av fryseren i går. I dag skal jeg ha på salt og pepper. 

Ellers skal jeg forberede romjulens besøk. Jeg steker svinestek og røkt svinekam i dag.

Dagen i går brukte jeg til handling og til dette:
Det er hyggelig når folk spiser maten min.

Fra mine første lillejulaftner i eget hjem helt fram til 2007 ble kvelden tilbrakt i selskap med  "Som julekvelden på kjerringa" og Ingrid Sahlin- Sveberg. Da pyntet jeg juletreet. Det gjør jeg fortsatt sent på kvelden lille julaften.

En av melodiene som ofte ble spilt i "Som julekvelden på kjerringa" var Drømmen om Mandaley med Rolf Just Nielsen. Ha en flott lillejulaften.

 

Det siste paret grytekluter trekkes på søndag kveld blant de som har kommentert denne uka.

torsdag 22. desember 2011

Adventskalender 22.desember

I år er det vintersolverv i dag. Det varierer mellom 21. eller 22. desember som har den lengste natta og den korteste dagen. De fleste synes det er deilig å tenke på at det blir lengre og lengre dager fremover. Selv om det enda tar noen uker før vi merker det.

Den rødnesa reinsdyret var opprinnelig en figur i en barnebok fra 1939 og er gjennom årene blitt en del av julen over hele verden. I 1949 ble sangen fremført for første gang, og utgitt på plate samme år av Gene Autry. Gjennom tidene har de fleste kjente sangere hatt denne melodien på julerepoutoaret.  Og Rudolf har vært med i de aller fleste amerikanske julefilmene.
Nå skal jeg pakke mat til 60 i bilen før jeg kjører. Og i kveld skal jeg foreta det 5. og siste innkjøp før jul. Det inkluderer blant annet en del av middagene i romjula.

Når jeg kommer hjem skal jeg ta opp ribba fra fryseren, pakke inn resten av julegavene og litt annet småtterier som aldri kommer med på lister.

I år har jeg tatt fram en gipsbolle jeg har funnet på gården. Jeg husker at mine besteforeldre hadde denne framme til jul. Den er faktisk også laget helt lokalt, på nabogården. Det er støpt inn lyseholdere som en del av bollen og der passer juletrelys akkurat. Jeg husker ikke hva de hadde oppi, men jeg synes det passet fint med noen mini-julestjerner.

Det siste paret grytekluter trekkes mellom de som kommenterer denne uka.

onsdag 21. desember 2011

Adventskalender 21.desember

Svært mange er i ferd med å pakke for å dra hjem til jul. Det er studenter som skal hjem til foreldre og venner, eller det er hele familier skal besøke foreldre, svigerforeldre og besteforeldre. Denne turen hjem er mer spesiell for de fleste enn andre turer gjennom året. Det knytter seg mange forventninger til julen og det  kan bli vanskelig å innfri alle. Mitt viktigste råd er å bli enige om hva dere skal spise julaften. Det må være lurere å servere et av de mange tradisjonsrike måltidene og så servere de andre senere i julen, enn å serevere alle sammen samtidig. I så fall vil nye generasjoner være usikre på om det skal være pinnekjøtt og surkål, eller lutefisk med brun saus.
Selvsagt musikk i dag er
Jeg må forberede morgendagens oppdrag med en del matlaging i større mengder. Vasking av bad står også på dagens program.

Ellers har selvsagt nissene flyttet inn på kjøkkenet slik de gjør hver jul.


1.juledag trekkes det siste paret grytekluter blant alle som legger igjen kommentarer.

tirsdag 20. desember 2011

Pepperkakegården

Årets gård ble pyntet og satt sammen i går.

Adventskalender 20.desember

Dette er førjulskveldstemning.

Det er kun rengjøring og pynting som skjer i dette huset nå. Bortsett fra at julekortene endelig skal sendes i dag, og at alle syltene også er hentet og på vei til sine eiere.

I går gjorde jeg ferdig spisestua og gjesterommene. Det er så hyggelig å åpne eskene og henge opp pynt som vi har hatt i mange år. Her ihuset er pynten enten laget til et bestemt sted som snøfnuggene i spisestuevinduene.


















Eller kjøpt, som istappene som henger i vinduene i vindfanget.  


I fjor før jul så jeg en flott krans med juletrekuler. Det var en god måte å bruke opp alle våre røde kuler, og nå skal den henges opp i en leilighet med grå vegger.
                    
Og så er 60 julekort klar for postskassa. Jeg synes det er stas å hente inn posten om dagen for innimellom all reklamen ligger det også et og annet julekort til oss.

Det siste paret grytekluter trekkes om kvelden på 1.juledag blant alle som kommenterer denne uka.

mandag 19. desember 2011

Adventskalender 19.desember

I går kveld ble Fru Underberget trukket ut til forrige ukes grytekluter. Som vanlig kan du velge mellom disse julerelaterte eller et par i egne valgte farger.

For ordens skyld må jeg presisere alle mine kasser med julepynt ikke er fylt til randen. Jeg synes det er enklere å fordele pynten i kasser dedikert til hvert rom. Dessutene blir ikke kassene så tunge. Det var de før.




Fra 2001 og fram til i år har som oftest også TV Norge hatt julekalender. Målgruppene for de ulike seriene er nok fortsatt forskjellig, som i år når TVNorge sender Nissene over skog og hei. Mens NRK sender Blåfjell som appellerer til de aller yngste. Jeg innser at da huset ble tomt for små, mellomstore eller store barn så valgte nok vi som var igjen helt andre programmer i førjulstiden.

Jeg trekker derfor igjen fram Skomakergata, den gikk i reprise i 2001 og for siste gang i 2003. Også i år har presset vært stort på NRK om nye repriser, men NRK har bestemt seg. Begrunnelsen for at de ikke sender på nytt er nok mer innslagene med Jon Blund. Den norske teksten dreide som om barns rettigheter, og var spesialskrevet i 1979 som var FNs internasjonale barneår. Slik innslagene er bygd inn i hvert program er det visst vanskelig å sette inn noe annet.

Jon Blund fantes i to versjoner i sitt hjemland Tyskland: Unser Sandmännchen og der Sandmännchen, henholdsvis i øst og vest. I øst ble dukken brukt i politisk progaganda overfor barna.

Jeg har kjøpt Skomakergata på DVD og vil teste den på neste generasjon barn. Som avslutning på serien om julekalendere kommer derfor dette. Selvsagt.


På den store planen i dag står rengjøring og pynting. Det er også det som skal skje.

Vi tar en juksevariant av pasta carbonara til middag idag.

søndag 18. desember 2011

Milepæl

Å sette røde lys i stakene på kjøkkenet er en milepæl i juleforberedelsene. Ja, rene gardiner også.
Det mangler fortsatt nisser, men de kommer på plass i morgen.

Og her er den kaotiske delen av pyntingen. Alle kassene med pynt. De er godt merket, så fordelingen ut i huset går greit.

Adventskalender 18.desember

I 2000 sendte NRK Amalies Jul i reprise, mens TV2 hadde Vazelina Hjulkalender. Her er vignettmelodien:
Det var en syltynn historie, men med god musikk. En del av Vazelina bilopphøggers reportoar var skrevet inn i serien. Det var flere artige karakterer, spilt av kjente skuespillere, og Bruspulverguttene er noen av dem.
Den barnslige teksten har en flott snert som man må være voksen for å forstå.

Flere steder kalles den siste søndagen før jul for skittensøndag. Da skulle det vaskes og ryddes før pyntingen kunne starte.

Som oftest er dette også 4.søndag i advent. Det betyr at til og med jeg er klar for julepynt. Så på min liste idag er det aller første å ta ned alle kassene med julepynt fra loftet. I dag med 13 minus blir det en kald fornøyelse.

På den store planen i dag står: henge opp granbargirlander, lage karameller, marsipan og brente mandler, vaske og stryke glasshåndklær.

På min nye liste står: pynte pepperkakehuset-/gården. Rene kjøkkengardiner. Jeg fylte skuffen med kjøkkenhåndklær i går så den kan krysses av.

Dagens middagsforslag er: Lasagne Jeg har ferdig kjøttsaus i fryseren, da er lasagne ganske raskt å lage.

Det er ny trekning i kveld kl 22 blandt dem som har kommentert denne uka.

lørdag 17. desember 2011

Adventskalender 17.desember

Det er en uke til julaften. Vi skal ha middag for to, så forberedelsene til den dagen er helt i rute. Gaver til alle er ordnet. Kaker er bakt og mat er enten kjøpt eller bestilt. Likevel er det fortsatt en lang liste. Nå dreier det seg mest om pynting.

Jeg som ikke har små barn planlegger som om ikke noe annet skal skje enn nøyaktig det som står på listene, men det gjør det selvsagt. Og det burde jeg visst skjer.

Det er enkelt å inngå avtaler når tiden virker endeløs, og planen virker helt grei. Det er verre å innfri når tiden må brukes på helt andre ting. Jeg får sette inn et ekstra gir og bruke mindre tid på stolen her - så får jeg det nok til likevel.

I 1999 var det Jul i Blåfjell. Og når man ikke har barn i riktig alder så har jeg heller ikke fått noe forhold til denne serien. Derimot hadde jeg veldig sansen for Julekalenderen til NRK nett i 2008 med Hildegunn Moltubakk.


Dette står på den opprinnelige planen: Vaske kjøkken. Julegardiner. Sende julekort. Kjøpe juletre.
 
Å kjøpe juletre og kornnek er mannens oppgaver. Erfaringsmessig er det lurt å gjøre dette rundt den 15. Å vente for lenge kan være risikabelt. Da er ofte den beste trærne allerede solgt. Han sa at han skulle kjøpe juletre i går, så jeg bekymrer meg ikke over det før det kommer inn i huset lille julaften.
 
Jeg har bestemt meg for å vente med gardinene til i morgen. Det passer ikke helt med lilla adventslys til de gardinene som skal opp.  Jeg vil nemlig ha tent det 4.lyset før jeg rydder bort alt det lilla.

Hva jeg skal bruke dagen til? Jeg har laget en liste som blant annet inneholder å stryke kjøkkenhåndklær og  skure kjøkkengulvet.

fredag 16. desember 2011

Adventskalender 16.desember

I 1998 sendte NRK Skomakergata og TV2 Julefærgå i repriser. Dette innslaget fra ferga viser det høye musikalske nivået og humoren i serien.



I kjelleren ligger det 17 sylter som er klar for saltlake. Om jeg får vasket syltepressene i dag tviler jeg på.










Nystekte smultringer er fantastisk godt. Men 190 smultringer ligger fordelt i flere frysere nå.  Smultringer tiner fort i kjøkkentemperatur, og så lar jeg de få kanskje 1 minutt i varm stekeovn.





2 kg marsipan ligger klar for å bli kransekakestenger. En drøy halvkilo skal jeg bruke til konfekt.

Det som opprinnelig sto på den store planen i dag var mer innkjøp. Jeg har kjøpt inn både brus og juleøl. På polet har jeg også vært.  







På prioritert liste nå er kjøkkenet. Det føles både seigt og fettet etter all baking og matlaging. Det blir ikke noen hovedrengjøring, men jeg må ta alle skapdører og skifte gardiner Jeg vet at ikke jeg rekker å henge opp rene gardiner i kveld, så sannsynligvis blir det gjort først søndag formiddag.

Jeg må også vaske kjøkkenhåndklær og kluter. Med mange på kjøkkenet i går ble det også vasket opp mye.

Minner om trekning hver søndag mellom alle som kommenterer.

torsdag 15. desember 2011

Adventskalender 15.desember

I 1997 var det bare NRK som hadde julekalender og sendte Amalies jul. Vi koser oss med Bing Crosby istedenfor

På den store planen står det at det skal sendes julegaver og julekort i dag. Jeg har sjekket med postens nettside, og det holder å sende pakker i morgen. Her i huset er ikke julekortene klare og blir nok ikke sendt før over helgen. Og det virker som om det skal holde.


På bildet vises det kokte knokekjøttet til syltene som ble laget i går. Dette ble til 10 sylter. De har ligget i press i natt og skal legges i saltlake i dag.

Idag kommer også det siste "syltelaget" inn på kjøkkenet. Hele 17 sylter skal produseres i dag, og knokene har stått på i hele natt.
Etter at syltene er laget og ligger i krafta for et raskt "oppkok" så koser vi oss med marinert kalkun og waldorfsalat, og sjokoladefondant til dessert.

Dagens middagsforslag er Pizza. Jeg laget dobbelt porsjon for en stund siden og frøs bort nok til middag i dag. Helt tilslutt i dag blir det steking av smultringer og rosettbakkels. Rosettbakkels er best så nystekt som mulig. Derfor dette vanligvis det siste jeg gjør av baking.

Alle som kommenterer er med i trekningen om liten gave hver søndag kl 22.00

onsdag 14. desember 2011

Adventskalender 14.desember

I 1996 ble The julekalender sendt i reprise. Den fenget mine store barn. Ja, jeg tror at vi satt ned vi voksne også. The Støveldance var nok innslag på mange juleavslutninger det året. For ikke å snakke om noen av uttrykkene som: 
bob, bob, bob
That was a good vending, can you gjentake that
It's hard to be a nissemann
De' e' bærre lækkert
 
Hvis du laget sylte i går så må den tas ut av pressa i dag og legges i saltlake. Den første omgangen med sylte her i huset  ble laget sist lørdag. Den er forlengst i saltlake. Men jeg skal sette på kjøtt snart.  I kveld kommer et nytt "arbeidslag". De har også kommet hit i mange år og er blitt drevne i dette. Men jeg synes det er så stas at jeg har spredt en av mine viktigste juleforberedelser til andre.

På den store planen står det smultringer og rosettbakkels i dag. Det skal vi gjøre vi i morgen kveld.

Middagsforslag i dag er: Fiskegryte

Alle kommentarer er med i trekning hver søndag kl 22.

tirsdag 13. desember 2011

Nisseluer

Dagens store nyhetssak i dette distriktet er forbudet mot nisseluer på et arrangement på en skole nå før jul.
Begrunnelsen skolen har for dette, er hensynet til andre religioner.

Da lurer jeg på. Hva har nisseluer med religion å gjøre? Sannsynligvis er det noen ikke klarer å skille mellom de ulike elementene i vår norske julefeiring.

Det norske ordet jul er mye eldre enn kristendommen i Norge, og viser at vi har hatt en feiring midt på vinteren også før Olav den Hellige. I den feiringen hadde overtro og de underjordiske stor plass. Haugebonden eller fjøsnissen var slike man burde være venner med. Så til jul ble det lagt ut litt ekstra mat på låven. Fjøsnissen var ca 30 cm høy, var gråkledt og hadde rød lue. Fjøsnissen skiller seg derfor ganske mye fra den amerikanske Santa Claus. Santa Claus kan nok sies å ha sitt opphav i den katolske presten Nicolas. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg foretrekker fjøsnissen. Les mer om nisser her.

Så nisselue! Den må unger kunne bruke også på skolen.

Uten å være redd for å støte noen må skolenes juleforberedelser kunne består av juleverksted med laging av gaver og julepynt og juleavslutninger med sanger og skuespill. Alt dette vil inneholde en blanding av livssynsnøytrale og kristne elementer. Skoler har ikke lengre julegudstjeneste som en obligatorisk del av juleavslutningen. Dette siste er like mye av hensyn til alle humanetikere som andre religioner.

Laagendalsposten hadde for en tid tilbake et  intervju om jul med et par kloke unge jenter som var Jehovas vitner. Deres synspunkter om toleranse og aksept er eksempel til etterfølgelse både for oss alle.

Da jeg skrev dette var jeg ikke klar over at det sannsynligvis nettopp er en gruppe Jehovas vitner som er grunnen til saken. Det endrer ikke mitt syn. En minoritet kan ikke forvente at storsamfunnets tradisjoner skal legges om for å ta hensyn til dem.

Adventskalender 13.desember

Fordi det det er Luciadagen i dag så har jeg funnet et opptak fra et Lucia- arrangement i Globen i Stockholm.

Men denne setter utvelgelsen av Lucia litt i perspektiv
                                         
Her i huset ble det laget sylter på søndag, så det skal jeg ikke gjøre i dag. Fordi det ikke blir smultringer før på torsdag så venter jeg til å morgen med å lage den deigen. 

Men Safrankringler skal det bli. Jeg foretrekker dem fremfor Lussekatter, selv om det blir veldig gode Lussekatter av min oppskrift. Det aller viktigste er å spandere safran i dem. Det gir den nydelige smaken og den flotte fargen.

Dagens middagsforslag er Ostepai .


Ege Denne
Bloggen Ege Denne har laget sin egen blogg-award: Gulrot bertas upretensiøse gulrot award 2011


Jeg er faktisk blitt nominert i 4 kategorier:
Beste Dill og dall blogg, beste matblogg, beste hageblogg, beste hverdagsblogg. Jeg er i godt selskap og har ingen forventning om verken stemmer eller pris. Men ta en titt.
Alle kommentarer med med i trekning hver søndag.

mandag 12. desember 2011

Adventskalender 12.desember

I 1995 gikk Amalies jul på NRK, mens TV2 sendte Julefærgå. Selv om mine unger bare var 10 og 12 så foretrakk de ferga. Såpass mange fergeturer hadde de også tatt på Vestlandet slik at kulissene og svelene var kjent stoff. BrassBrothers er både dyktige musikere og er artige, men jeg kan ikke huske at dette ble den helt store suksessen.
På den store juleplanen står det i dag: 4.innkjøp,  noe som blant annet innebærer henting av bestilt julemat. Dessuten skrive julekort og pakke gaver som skal sendes. Dagens middagsforslag er Pasta carbonara

Slik blir det ikke her i huset

Vi skal ha middagsgjester, så all min fokus blir rettet mot dem i ettermiddag og kveld. Om ikke noe annet så kan det komme bilder av hva vi spiste.

søndag 11. desember 2011

Nye fylte bokser og ny trekning

Huset er stille etter bakedagen. Og jeg har trukket en ny vinner av grytekluter.
4 i Kiellandgata. Du kan velge mellom disse med hjerter, eller et par i egenvalgte farger.

Når jeg lager Sirupssnipper så bruker jeg en dobbeltrinse egentlig beregnet for Fattigmann. Hele deigen jeg har kjevlet ut blir brukt til kaker. Jeg har også laget delene som skal brukes til pepperkakegården.

Adventskalender 11.desember

I dag hopper jeg over julekalender på TV, og velger å vise et kort klipp fra sorthvit filmversjonen av Putti Plutti Pott. Den ble sannsynligvis laget og sendt midt på 1960-tallet og lenge før den første sceneversjonen. Jeg har lest at NRK kun hadde lov til å vise denne filmen en gang. 

Vi har sett sceneversjonen to ganger med Per Aspelin selv som onkel Per. Akkurat som med Skomakergata har tekstene og melodiene i Putti Plutti Pott  en kvalitet som gjør at de overlever.

For oss er både Putti Plutti Pott  og Skomakergata uløselig knyttet til pepperkake/sirupssnippbaking. Det skal vi nemlig gjøre det i dag. Datteren og svigersønnen er her hele helgen, og denne dagen er en av de aller hyggeligste i juleforberedelsene. Dessuten kommer sønnen til middag i kveld. 

Lapskaus står som forslag til dagens middag og er en middagsrett som jeg gjerne vil slå et slag for. Min variant har kraft kokt på oksehaler. En enklere utgave er å legge i kraftbein som koker med. Når jeg føsrt lager lapskaus så lager jeg en stor, eller kjempestor porsjon. Mange er skeptiske til å fryse bort noe med poteter i. Men jeg kan garantere dere, hjemmelaget lapskaus fra fryseren er bedre enn alle ferdigretter.

Vi står over lapskausen i dag og tar lammestek.Jeg har ikke publisert noen oppskrift på lammestek, men jeg steker alle fileter på denne måten Lammestek bør ha høyere kjernetemperatur ca 68-70 grader.  Jeg lar steken hvile i minst 2 timer. Kan varmes opp hel pakket i folie, men pass godt på - den kan fort bli tørr.

Det lages nok store porsjoner her i huset. Nå liker vi julemat og julekaker godt begge to, og vi har masse gjester i jula. Så gir jeg bort sylte i gave både til familie og noen venner. Og noe kaker skal også ut av huset, som sirupssnipper/pepperkaker. Min datter har opplevd tildels sjokkarta reaksjoner fra kollegaer som hadde spist "pepperkaker" fra plastboks de siste ukene. Det er nettopp dette som er poenget med å bake selv - det smaker bedre!
Alle som kommenterer innen kl 22.i kveld er med i denne ukes trekning.   

lørdag 10. desember 2011

Sylter på samlebånd

Det ble faktisk sju sylter i dag, og de ligger for lengst i press i kjelleren.

Men sånn så det ut da alt kjøttet var delt opp.













Så blir kjøttet lagt i plastbolle med klede i. Vi strør en krydderblanding mellom lagene.
Jeg bretter kledet sammen på toppen og vipper hele sylta ut av plastbollen som ei pakke.
Surringen av syltene overlates til meg. Syltene må tilbake i kraftkjelen for å bli gjennomvarmet. Deretter er det rett i syltepresse.

Adventskalender 10.desember

I 1994 kom The Julekalender med Travelling Strawberries på TV2 mens NRK viste reprise av Vertshuset den gyldne hale. Målgruppene for de to programmene var nok like forskjellige som programmene var. Her er vignettmelodien:

Nå venter jeg på noen som vil høre om mine juleforberedelser. Da blir det laging av både litt sandkaker (sparte på litt deig) og krumkaker av resten av røra fra i går. Det lukter kokt svinekjøtt i huset, for når det første besøket er over så skal vi lage sylter. Datteren og svigersønnen kommer for å være med. Hun er dreven gjennom mange års trening, han er med for tredje gang. 

Middagsforslaget i dag er Pizza. Hvorfor ikke lage dobbelt porsjon? Den kan brukes en av de siste travle dagene før jul. Pizza innebærer også å lage Kjøttsaus. Den kan brukes til Lasagne og som pastasaus.

Alle kommentarer er med i ukestrekningen på søndag.

fredag 9. desember 2011

Adventskalender 9.desember

Det tar ikke bare tid å handle inn, men også å rydde alt på plass. Noe skal pakkes inn, men inn i huset i går kveld hadde jeg også gardiner og kakerister. I flere år har jeg irritert meg over bare å ha to når vi baker sirupssnipper. Endelig er det ordnet.

I 1993 gikk Skomakergata igjen.  Og om ikke handlingen engasjerte mine unger like mye, så synes vi at det fortsatt var en veldig hyggelig del av førjulstiden. Ikke minst er sangene fine. I dag har jeg valgt: Vi tenner våre lykter.

På programmet i dag står rengjøring. Her i huset blir det ikke så mye tid til det når kveldene går med til baking, og jeg kommer på etterskudd. Jeg forstår ikke hvordan jeg fikk til dette med små unger. Bakingen fortsetter denne helgen, så jeg skal lage deig til Sirupssnipper/Pepperkaker.

Dagens middagsforslag er: Kapteinens fylte torsk

torsdag 8. desember 2011

Adventskalender 8.desember

I 1992 var det reprise på Jul på Sesam stasjon  Da var ungene blitt så store at jeg satt ikke sammen med dem under barne-TV. Vi hadde for første gang svenske kanaler og det kan godt hende at de valgte andre ting.

Dagens lille hilsen blir derfor
Opprinnelig var kvelden satt av til å skrive/forfatte julebrevene. Jeg bruker kopimaskin, og teksten blir satt inn i de selvlagde julekortene. Jeg skulle ha laget deig til serinakaker, og bake kokostopper. men det har jeg allerede gjort. Kokostopper har jeg vel bakt så mange år til jul at det egentlig begynner å bli en tradisjon. De er enkle å lage, smaker veldig godt (nesten konfekt) og er glutenfrie.
Til middag foreslår jeg Kyllingrisotto.

Jeg derimot tar en ekstra shopping i ettermiddag. Jeg befinner meg nå faktisk nærmere IKEA enn hjemme og må benytte sjansen. Et av kjøpesentrene på veien hjem har dessuten nattåpent (stakkars ansatte), og det er et par tilbud kl 20.00 jeg vil ha med meg.

Alle som legger igjen kommentar er med i trekning hver søndag.

onsdag 7. desember 2011

Adventskalender 7.desember

Lite visste jeg om det virkelig skulle bli snø i går da jeg la inn sangen Vinter og snø. Akkurat i dag som jeg skal kjøre langt med bil skulle jeg nok ønsket tørre veier. 

Men vi er kommet til 1991. Da gikk Teodors julekalender i reprise så jeg har valgt dette innslaget med Odd Norstoga og Michael Winslow. Og det har ingenting med jul å gjøre.

På den store planen er det satt av tid til å kjøpe flere julegaver i dag. Kjøpe frimerker til julekortene står det også. Etter en rask middag med Varme smørbrød kan det være lurt å se over juleklærne. Det er nok viktigst i familier med unger som vokser fort ut av penklær og sko. Her i huset har vi garantert noe som passer i skapet.

Flere har i det siste lagt ut lister med bilder av ting de ønsker seg til jul. Dette står på min liste:

Black & Decker GT501-GB
Hekksaks fra Black&Decker. Den har fått best i test hos Vi i villa.

 
Kjøkkenbestikk
 
Sigma 70-300/4-5,6 DG CA
Sigma 70-300
                                                           Gulvbelegg til kjøkkenkammerset (kontoret mitt)
 Det er faktisk et vinylbelegg, men ser veldig OK ut. Vi må ha noe som bygger veldig lite, og dette er bare
2 mm tykt. Senso rustic fra Gerflor
Vagabond sko

Mer av Ministrå- serviset fra Porsgrund


 16 frokostasjetter                         8 pastatallerkner                          2 krus        


Alle som legger igjen kommentar er med i ukestrekningene hver søndag.

tirsdag 6. desember 2011

Adventskalender 6.desember

I 1990 kom Portveien i reprise så jeg velger dette lille innslaget med Oslo fagottkor.
Så mye vinter og sne har vi vel ikke enda, men vi kan jo håpe på. Faktisk tenkte jeg på her om dagen at jeg burde ha klipt plenen, Det tror jeg aldri før har tenkt i begynnelsen av desember.

På kveldens program skulle det stått kransekake. Det vil si, i ganske mange år har jeg foretrukket å lage kransekakestenger. Da kan jeg ta opp så mange jeg trenger, og de kan legges på kakefatet sammen med de andre småkakene.   Til middag i dag foreslår jeg Pasta med tacosaus.







Jeg har stokket om på programmet, og skal trille ut Serinakaker i kveld. Da blir det også tid til en tur innom vasketøyet. Så må jeg huske på å ta av mandler til sirupssnippene. Jeg bruker halve skolda mandler på hver eneste snipp, så jeg trenger noen hundre. Det burde vært gjort mens mandlene var myke- da er de enklere å dele.

mandag 5. desember 2011

Adventskalender 5.desember

I 1989 kom Vertshuset den gylne hale som julekalender i NRK. I dette programmet ble det brukt tegnspråk. Mine unger var iallefall veldig fasinert. Selv om serien gikk i reprise i 1994, tror jeg egentlig ikke den ble noen suksess.

I hveld skulle jeg ha laget deig til kransekake, eller forsåvidt marsipan. Jeg har skoldet alle mandlene og kan dermed bruke den samme deigen både til flotte lyse kransekaker og til konfekt.

Men om noen andre skal - så er oppskriften her. Når det gjelder kransekake er jeg fortsatt under opplæring. Deigen må være akkurat passe fast, slik at ringene holder fasongen under steking og blir seige inni.  Hvis den er for bløt vil deigen flyte utover under steking. Hvis den er for fast vil den ikke bli seig i midten.
Hva med fisk i folie til middag?  Dette er en rett jeg virkelig anbefaler. Kraften fra fisken blander seg med creme fraiche - deilig å knuse potetene i!

Jeg kommer til å handle den 3.omgangen med varer etter jobb. Det inkluderer fløte og sirup til sirupssnipper/pepperkaker, brus og øl. Så må jeg bestille knoker til Sylte. Det siste på den nye lista blir å lage deigen til Serinakaker.

søndag 4. desember 2011

Første trekning

Ingen blir veldig overrasket, tenker jeg, over at det er julegrytekluter som er premier i år. De som trekkes ut kan velge mellom disse julegryteklutene med hjerte, og noen med farger etter eget valg.

Den første som må bestemme seg er Mette i England.

Hovedtyngden av juleforberedelsene er det jeg som står for. Men mannen er svært god å ha når avløpsrøret fra oppvaskmaskinen ryker. Så han hadde en svært ubehagelig arbeidsstilling med armene inn under benken.
Årsaken? Det er sannsynligvis  musene i veggen som har ordnet opp.

Gjærbakst - fullført!

Med sylferskt bilde som dokumentasjon:
Brød til julens frokoster og julebord er ordnet. Jeg er relativt ajour nå, men uka som kommer blir helt annerledes enn den oppsatte planen. Det skyldes besøkende lørdag morgen som vil ha en smak av juleforberedelsene på gården. Jeg har holdt igjen litt Sandkakedeig fra gårsdagens baking. Krumkaker jeg også skulle stekt i går blir utsatt til fredag, men litt også lørdag formiddag. Mens serinakaker tar jeg nok på tirsdag.  For kransekaker vi skulle stekt på tirsdag blir utsatt helt til fredag 16. Jeg har også tatt opp "bestilling" på pepperkakedeig. Så noen kilo til skal leveres denne uka.

Henger du fortsatt med? Jeg har sittet med rød penn og rettet kalenderen. Det er det som er så greit med en plan, - den kan endres.

Adventskalender 4.desember

Skomakergata gikk som nevnt før i reprise i 1988. Jeg synes alle sangene er hyggelige, og her i huset setter vi på Skomakergatakassetten når vi baker sirupssnipper. I dag har jeg valgt ut Fru Enebær på torget. 

En hel søndag til juleforberedelser! Det står småbrød på programmet.

Når jeg først baker gjærbakst så gjør jeg det skikkelig. Jeg fir-dobler deigen. Det er akkurat plass til en deig med 2 l væske i min gamle Elektrolux assistent. Hver deig deles i 64 enheter, enten horn, rundstykker eller tebirkes.
Til middag i dag foreslår jeg kjøttkaker. Igjen er det lurt å lage til to middager. Den andre porsjonen kan tas igjen en kveld etter jobb.

Hvis du legger igjen en kommentar før kl 22.00 så blir du med i den første ukestrekningen.

lørdag 3. desember 2011

Adventskalender 3.desember

Året etter, i 1987 var det julekalender i Portveien.


Denne sangen hørte jeg på radio for et par dager siden. Det er flott at sanger skrevet til et barneprogram har så bra kvaliteter at de overlever utenfor sending i flere år senere.

I dag skal jeg først lage røren til krumkaker. Så skal jeg steke sandkaker. Den deigen har ligget i kjøleskapet siden torsdag, og den hadde tålt enda noen dager til. Det er det som er så greit med småkaker. Deigen kan lages og så oppbevares.  Det tar litt tid med sandkaker, men jeg kan ikke tenke meg å være foruten. Igjen gjelder det å sette på radio eller høre på musikk. Selv om jeg fortsatt kan styre meg for julemusikk på kjøpesentrene, så er det litt annerledes hjemme mens vi baker julekaker. Krumkakene går fort unna. Jeg foretrekker å bruke gammeldags krumkakejern til å snu på plata. Vanligvis bruker jeg det rett på den keramiske toppen, og det går helt greit, men i år har jeg tatt opp en vanlig kokeplate jeg har.Og hvorfor jeg bruker støpejernskrumkakejern? Krumkakene blir mye tynnere.

Så - mens krumkakene er i farta så kan dagens middag Skinkesteik settes i stekeovnen. Det er lurt å ta en så stor steik at det er nok til en ekstra middag.

Alle som kommenterer blir med i hver ukestrekning.

fredag 2. desember 2011

Adventskalender 2.desember

Skomakergata ble sendt om igjen i 1981 og 1984. Men i 1980, 1982,1983 og 1985 var det bare vanlig barne-TV i adventstiden. Så kom Teodors julekalender i 1986 og fra da har det vært slike spesielle barneTV-program hvert år.


I går kveld lagde jeg tre småkakedeiger. I kveld skal jeg steke to av dem. Det tar litt tid å steke goro, mens sjakkrutene går fort unna.

Men faktisk ligger hele dagen blank foran meg. Jeg skal gjøre flere ting jeg har gledet meg til og som ikke er så julerelaterte. Også må jeg minne om vaske- og stryketøyet. jeg må ta en økt på vaskerommet i dag for å få unna litt. Det blir garantert ikke bedre tid til det sånt neste uke.
Jeg foreslår Fiskekaker som dagens middag. Det tar ikke så lang tid å lage selv, men det finnes også et stort utvalg ferdigstekte i butikkene.

Alle som legger igjen kommentar i førjulstiden er med på trekning hver søndag.

torsdag 1. desember 2011

Adventskalender 1.desember

Jeg var fersk student i 1979 da NRK viste sin aller første julekalender i barnetv. Skomakergata fenget også oss, og det ble til at vi satt foran TV på internatet vi også hver kveld klokka seks.

Sønnen var 15 måneder da Skomakergata ble vist for tredje gang i 1984, men det var nok først da ungene var 3 og 5 i 1988 at de synes det var stas. Da kom Skomakergata med egen Skomakergata-kalender også.
Jeg sparte faktisk på litt av kalenderen og satte inn i fotoalbumet. På baksiden av lukene var alle personene i episodene.  I går kveld la jeg inn vignettmelodien fra Skomakergata som ringetone på telefonen. Så hører du den så kan det være meg som er i nærheten.

I kveld skal jeg lage deiger til tre småkaker: SandkakerSjakkruter og Goro. Ingrediensene er ikke veldig forskjellig, men smaken av de ferdige kakene er det. Så at man kan lage mange slags kaker av en deig er i allefall tøys.
 
Forslag til dagens middag: Biff Stroganoff. Det tar kortere tid å lage gryteretten enn det tar å koke risen, men det er viktig at kjøttet er mørt.

Og husets adventskalender ser slik ut, og den kan du lese mer om her.

Alle som legger igjen kommentarer i disse adventsukene er med i trekning hver søndag.