Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 24. juli 2015

Markens grøde

Plutselig var det på tide med den første plukkingen av bringebær. Glen Ample har store fine bær og det er gjort på et blunk å fylle en bolle. 

Litt mer tid tok det med Preussen, men Asker som har de alle minste bærene hadde veldig få modne.

Vel inne på kjøkkenet ble bærene veid opp og kokt til syltetøy. Jeg veier det for å kunne beregne sukkermengden.

Jeg koker syltetøyet slik at noe av fuktigheten fordamper. Da vil det ikke renne av brødskiva.

Selv om syltetøyet er kokt så foretrekker jeg å putte det i fryseren. Der holder det seg godt.




fredag 17. juli 2015

En veldig sjelden orkidè

Det var ingen gårdsdokumenter som tilsa at vi burde være spesielt forsiktige da vi tok ut tømmer i den ene skogsteigen vår for noen år siden.

Overraskelsen var stor da jeg sist høst fikk vite at nettopp den tømmerdriften hadde bidratt til fremvekst av en svært sjelden orkide, nemlig Myrflangre. De første registreringene hadde vært på 1950 tallet og med en negativ utvikling helt fram til nå,

Dette er en blomst for de spesielt interesserte. På avstand er den så uanselig at de færreste legger merke til den. På nært hold ser man det jeg vil kalle for klokker på en lang stilk, men som fagfolk sikkert har andre uttrykk for. Hver blomst er vel en cm i bredden og litt mer i høyden. Og det er først når jeg har forstørret den opp man virkelig ser at den er nydelig.

Fredet er den selvsagt og på rødliste for truede arter. Tidligere ville slike funn vært holdt strengt hemmelige. Nå mener man at informasjon er viktigere. Denne og tilsvarende slike arter vil ikke overleve noe annet sted enn der de faktisk vokser. Og man må appellere til at folk faktisk forstår det. Vi får nå råd om hva som bør og ikke bør gjøres i denne skogen i årene fremover. Heldigvis er det viktigere for oss å bidra til å bevare denne forekomsten, enn inntekten våre etterkommere kunne hatt av nyplantet skog akkurat her.
   



onsdag 15. juli 2015

Ny kjøkkenhage

Da vi kom hit i 2005 var det ingen kjøkkenhage. Det vil si, det var noen bærbusker. Ja, ripsbuskene sto faktisk så tett at det var en hekk. En helt ugjennomtrengelig hekk. Og det det var like umulig å plukke bær som jeg husket fra min barndom. Så vi gjorde noen tiltak der. Blant annet ble annenhver busk fjernet.

Fordi bærbuskene sto langs østsiden av huset ble også kjøkkenhagen anlagt der. Jordbær, rabarbra, urter og sukkererter. Og jeg plantet bringebær. Mellom kassene og langs etter bringebærhekken var det lagt duk og bark. Ugresset tøt opp og det var veldig vanskelig å luke på grunn av duken.

Da vi satte inn dør på langveggen ut mot dette området innså vi hvor feil dette var. Vi ønsket ikke en kjøkkenhage rett utenfor spisestue, men mer en prydhage der folk kan samles før middagen.

Derfor ble plantekassene flyttet til bak låven i 2011.  Altfor langt fra kjøkkenet mener noen, men vi er veldig fornøyd med den avgjørelsen.

I 2013 var trekassene nesten gått i oppløsning og jeg funderte på hvilken løsning jeg skulle velge. jeg var heller ikke fornøyd med duk og grus mellom kassene. Opphøyde bed ble vurdert, men frafalt på grunn av alt arbeidet og kostnaden.





Da så jeg dette bildet hos Mit grønne univers
Dette var løsningen. Jeg hadde plass til to smale lange bed med gressgang mellom.

Jobben ble gjort i fjor vår, men fordi jeg hadde mange prosjekter i gang grodde bedene fort igjen med ugress. Bortsett fra der det var jordskokk og rabarbra. Jeg bestemte meg for at det var disse skulle satse på.

Denne våren gikk jeg igang igjen, Nå skulle alle jordbærplantene fjernes og jordskokk og rabarbra skulle få bedre plass. Ferdig ble jeg virkelig på overtid. Jordskokken hadde begynt å spire, likevel tålte den flytting.

Nå står min kjøkkenhage også klar. Fortsatt litt ugress, men det er til å leve med. Etterhvert som Jordskokken vokser til klarer den seg selv. Planen er at jordskokk skal fylle hele det høyre feltet og rabarbra og litt urter det venstre feltet.

Det fungerer helt supert med gressgang mellom bedene. To ganger med gressklipperen så får jeg tatt skikkelig ut til sidene.




mandag 13. juli 2015

Sommer i hagen

Det er en fryd å gå rundt i hagen om dagen. Det har kommet passe nedbør til at plantene trives, innimellom er det sol slik at blomstene springer ut og det er blå himmel slik at bakgrunnen på bilder blir flott.

Under er noe av det som blomstrer nå. 


Stjerneskjerm                                                              Fagerfredløs

Rosespirea (med limefarga blader)                               Scabiosa


Salvie                                                                          Toppklokke


 Rosa Mundi                                                                   Rosa Goldstern

Ugressmengden i bedene er til å leve med, det er ingen løvetannblomster i plenen - så totalt sett er det en fryd å være hageeier nå.