Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 30. november 2014

Lilla hus

Selv om det hadde passet godt med lilla flere steder her i huset hele året så er liksom lilla forbeholdt adventstiden. Jeg tar dessuten fram både duker og pynt som bare brukes disse siste ukene før jul.

 

  
 
På ytterdøra henger de flotte tvillingkransene jeg kjøpte av Kari i 2011, men med de værforholdene vi ofte har her på denne tiden av året er det vanskelig å ha så mye på trappa.

Jeg snudde om bakingen i går og i dag - så nå står gorodeigen klar.

Jeg har et gammeldags jern i støpejern. Jeg kan bruke det direkte på den keramiske platetoppen, men for å være sikker på ikke å riper i den bruker jeg en løs kokeplate.

Her kan du lese mer om Goro.

lørdag 29. november 2014

Juleverksted og stjerner

Her er innkjøpene til årets juleverksted.

Jeg har både gledet meg  og gruet meg. Jeg gleder meg mest til bordet jeg skal dekke, og etter testingen i januar så visste jeg at jeg måtte være veldig nøyaktig for å få det til. Og det er derfor jeg startet for et par uker siden. Det gikk veldig tregt i starten, men etter hvert klarte jeg faktisk i automatisere brettingen. Redningen var faktisk en film på youtube.



Ideen  fant jeg i fjor hos Marie Friis. Hun skrev mer om stjernene og en annen variant

Stjerner er en viktig julepynt. For meg og mange er det stjernene på himmelen vi tar inn, mens for noen er det en klar symbolkobling til  Betlehemsstjernen.

Her i huset henger det stjerner i vinduene i stua og i kontoret innenfor. I denne stua står også juletreet så stjerner henges der også. 





Men før jeg kan begynne flettingen så skal jeg bake litt brød til fryseren, og jeg skal lage deig til goro for det står på programmet i morgen.

fredag 28. november 2014

Lenker og ønsker



En av de tradisjonelle juletrepyntene er glanspapirlenker.

Å lage slike var vel et fast innslag på førjulsaktiviteter på skolen. Det var stor forskjell i utførelsen. Tynne og ganske korte strimler ga en mye penere lenke enn om strimlene bare brede og lange. Størst forskjell var det i lenkene som ble brukt på juletreet i gymsalen, her var det ikke brukt en fast mal verken på bredde eller lengde på leddene. Lange lenker som knapt tålte oppbevaring til neste år, men som hadde blitt puttet i en kasse slik at de var umulige å få fra hverandre.Lenkene er tegn på solidaritet, samhold og brorskap mellom menneskene. Ingen lenke er sterkere enn det svakeste ledd.

Jeg skal ikke lage lenker i dag. Jeg som ikke har problemer med å fylle både dager og kvelder har takket ja til forfatterfest. Mitt navn kommer faktisk på en bok neste år, verken roman eller biografi, men en lærebok. Det er ikke mange sidene jeg kan ta æren for, men nok til å få komme på fest i alle fall.

Så når jeg likevel skal til Oslo kan det jo hende at jeg plukker noe fra min egen ønskeliste til meg selv. Det er faktisk vanskelig å svare hvis noen spør, men jammen var det en del ting jeg ønsker meg når jeg fikk tenkt meg om.


Jeg har knust mitt flotte store tekrus. Det største jeg har funnet til nå er et på 5 dl fra Rörstrand, men det kan gjerne være større. Det må være slankt og høyt, da er det lettere å holde og holder bedre på varmen. Noen få tallerkener og bestikk. Mitt 25 år gamle strykejern må byttes ut. Philips får bra i test.
Tøfler ønsker jeg meg nesten hvert år, for når sålene blir harde blir de så glatte. Jeg kjøpte to tallerkenvarmere i fjor og har brukt de veldig mye. En til hadde vært veldig greit. En litt tøff ring i tricolor. En veldig stor krans med kongler. Skjortekjoler. Sorte store album til løse ark.

Under opprydding på skrivebordet mitt fant jeg en lapp med to ønsker til.
3 eva solo urtepotter hvit  og Peugeot saltkvern U Select 22 cm.

Peugeot Paris U´Select Saltkvern 22 cm Hvit Blank

torsdag 27. november 2014

Ny tur i butikken

I dag er det julegaver som gjelder. Jeg har laget lister, men når det gjelder familiens aller minste så er det veldig så mye å velge i.

Er det moro nok med den enkle kulebanen til venstre? Eller er det mye mer gøy med den til høyre med biler?

Er det lurt å kjøpe Lego Duplo, eller er Megabloks bedre for han på halvannet? Og skal det være bare klosser eller en eske med klosser og biler?








Megabloks Redningsbilsenter, Duplo Byggeplass, Megabloks Firstbuiders og Duplo klosser.


Han har kjempefavoritten redningsskøyta Elias, men ingen av vennene hans. Og hvilke funksjoner har egentlig en Smarttelefon for barn?

  
Eller skal det bli bøker. Veldig stas synes han det er med bøker med gravemaskiner og lyd.











Et veldig viktig spørsmål er: Hvor mange gaver bør små barn få? En liten samtale på jobben avslørte minner om noen relativt kaotiske julaftener med egentlig altfor mange gaver til ungene. Så ville det vært lurt et flere spleiset til noen få store?

onsdag 26. november 2014

Ikke akkurat gøy

Jeg må innrømme at dagens oppgave er ikke blant favorittene. Å skålde mandler er heller kjedelig. Likevel nødvendig.

Det hjelper å rigge seg til litt praktisk og med et program fra NRK-arkivet.
























Det var et år jeg utsatte skåldingen. Det fikk jeg svi for da jeg sto klar til å lage sandkaker. Der skal det være litt skålda, malte mandler i deigen. Jeg bruker masse skålda mandler på sirupssnippene også.

Så det er bare å stålsette seg. Mer om skålding av mandler her

tirsdag 25. november 2014

Seriøse innkjøp

Nå dreier det seg om innkjøp av alt til bakingen - bortsett fra til smultringer og kling. Uansett om man baker lite eller mye, et slag eller mange så er det veldig irriterende å mangle noe vesentlig.  Det kan være natron som kanskje bare brukes en gang i året, eller det kan være gjær eller sukker som det vanligvis er et lager av.

For mange år siden gikk jeg derfor gjennom alt jeg skulle bake og lage til jul og skrev en handleliste. Denne listen kan jeg bare justere om det blir litt endringer i mengdene jeg skal lage.

Bakepapir, aluminiumsfolie og plastposer er det også bruk for i denne tiden.  Så ta en sjekk i skap og skuffer og lag en skikkelig handleliste eller to.


mandag 24. november 2014

Mer pussing

Det aller beste for sølvbestikk er å bli brukt. Da anløper det ikke så fort. Her i huset dekker jeg med sølv minst en gang i måneden, kanskje oftere. Jeg vasker alltid bestikket for hånd i lunkent såpevann og med en bløt klut, for en oppvaskbørste lager riper, skyller i veldig varmt vann og tørker hver del godt med et glasshåndkle. Jeg har ikke tålmodighet til å legge hver del i plastikkpose, så her ligger noe i bestikkesker, men ganske mye helt åpent i skuffen.

Jeg skal gjøre som i fjor og rigge meg til ved kjøkkenbordet. Da kan jeg se noen gamle NRK-programmer på nettbrett mens jeg pusser.

Etter pussingen må alt bestikket vaskes med såpevann og tørkes på vanlig måte.

Mer om sølvpuss kan du lese her


Det er dessuten akkurat en måned til julaften.

søndag 23. november 2014

Klemetsmesse

I tidligere tider, i alle fall før julebord ble et førjulsfenomen, startet en fasteperiode fram til jul. Det hadde vi sikkert trengt i våre dager også.

Vi har mulighet til å la hverdagene bli festdager hva mat angår - derfor blir ikke lenger festdagene festdager. Her på gården er julematen forbeholdt julen, så jeg synes at julematen fortsatt er festmat.

Det sto kling på planen i dag, men det har jeg foreløpig utsatt. Det er en del andre ting som må gjøres. Fuglebrettene burde vært satt opp for lenge siden og jeg skal kanskje en tur i skogen.



For øvrig er Klemet en omskrivning av Clemens som var biskop i Roma mellom år 88 og 97.

lørdag 22. november 2014

Smultbakst

På dagens plan er altså smultringer. Noen tror at det er så skummelt. Og det er jo klart at smultet er veldig varmt så det er ikke lurt å helle det over seg. Derfor skal aldri gryta med smult løftes eller flyttes. Jeg legges et kjeleunderlag på benken så nær komfyren som mulig så det er lett å skyve gryta opp på den når stekingen er over.

Noe annet viktig er å la smultringene gli forsiktig ned i smultet slik at det ikke spruter.

Flere råd kan du lese i oppskriften.

En ny erfaring i år:
Hvis det er for lite hvetemel i deigen vil den få "kokeblærer" på den siden som vender opp i fettgryta.

Øverst på bildet viser 2 smultringer med den siden som først ligger ned i fettet.

Så snus smultringen, og hvis det er for lite mel i deigen vil den bli knudrete som til venstre. Er det passe med mel vil overflaten bli glatt og fin.

fredag 21. november 2014

Julekaker

Her i huset bakes det ganske mye til jul. Julekaker selvsagt, men også godt brød til julebordene vi har i romjula. 

Det er en milepæl når den første deigen lages. I år som i fjor er smultringer først ut. Jeg husker da smultringer var det aller siste som ble bakt. De ble lagt i kakeboks som ble satt kaldt. De var sikkert gode de første dagene, men jeg må si at fryser har revolusjonert matoppbevaringen. Selv om ingenting kan slå nystekte smultringer, er nytina, lunka smultringer også helt greit.

En ganske stor deig skal lages, for i morgen blir vi flere på kjøkkenet.





torsdag 20. november 2014

Kald fornøyelse


Veldig kald, men overhodet ingen fornøyelse. Jeg er ikke noe glad i å rydde i fryseren, men det må gjøres. For meg er det helt avgjørende med en definert dag.

Da jeg bare hadde en fryser rimet jeg av fryseren en dag med sprengkulde ute. Da var det enkelt å sette varene i et par passer ut på trappa. Frosne varer holder ganske lenge om de pakkes i avispapir og legges i en kasse med ulltepper. Nå kan jeg legge varene fra en fryser i en av de andre mens jeg holder på. Heldigvis er det ikke nødvendig å rime av alle samtidig.

Det tar egentlig ikke så lang tid å rim av et fryseskap, kanskje et par timer. Det skyldes sikkert at det står på kjøkkenet og når frysedøra står åpen så tiner isen raskt. ( Når jeg skal rime av en fryseboks som står i kjelleren så setter jeg ei bøtte med varmt vann oppi fryseren.)







Fordi jeg skal være mormor i kveld står fryseren avrimet og ren på kjøkkenet. Det er også en av fordelene med en arbeidsliste - å kunne forskyve eller helst forsere.

Hvordan jeg gjør det står her. Hvorfor jeg gjør det? Det viktigste for meg er å få ryddet og dermed å få oversikt over det som er der. Men faktisk viktigere er faktisk effekten. Du kan lese mer om hvorfor her





onsdag 19. november 2014

Stell av tøy

I dag er kvelden er satt av til å ordne det tøyet som ble funnet da jeg ryddet soverommene. Jeg regner med at flere enn meg finner sokker bak senga. Sengetøy ligger det også i skittentøyskapet. Stryketøy ligger det også i skuffen, etter helgens mange mangemaskiner.

Men aller viktigst er å få på plass innholdet i denne hylla. Vaskeklutene. Jeg bruker bare mikrofiberkluter til all rengjøring, og gjennom årene har det blitt ganske mange. Det gjør rengjøringen mye enklere - da kan jeg bytte så ofte jeg vil når jeg vasker i huset.

Moppepapir og støvsugerposer sto på handlelista i forrige uke.

tirsdag 18. november 2014

Enda dypere

I kveld skal jeg ta igjen det forsømte.

Egentlig kunne jeg tenke meg en hel dag med juleverksted. Jeg har kommet godt i gang med årets prosjekt. Jeg kunne faktisk tenke meg å sitte bare med det, men heldigvis klarer jeg å rive meg løs.
På gjesterommet er lekene sortert og på plass, vinduene er vasket, plantene er stelt, sengene er redd opp og et nytt, men gammelt bilde er hengt på veggen.




Det er sånne ting som å henge opp et bilde jeg har tid til når jeg tar denne rufsen nå.

Bildet av mine oldeforeldre og åtte av deres ni barn har fått plass under kong Oscar med familie og en hittil helt ukjent familie.









Jeg har rukket litt på badet også. Fordi jeg er et skippertaksmenneske som type så klarer jeg å lage gode systemer, men jeg klarer ikke å følge opp. Derfor må jeg ta
en sånn "rydde i tannpirkere dag".



mandag 17. november 2014

Til bunns

Som sagt før. Jeg tar ingen hovedrengjøring før jul. Likevel forsøker jeg å komme til bunns på en del områder. Som i skuffer for eksempel. Ikke det at julegjestene våre kommer til å sjekke alle skuffene, men det er jo greit at jeg kan si: det ligger i øverste skuffen på badet uten å skjems over hva de ville finne. Det gjør den siste helgevasken før jul så mye enklere.

Jeg legger dessuten varmetepper i alle gjestesengene. Og skulle det bli kaldt før jul så kan det i alle fall bli varmt og godt i senga.

Vi har også noen ganger besøk av små gjester - og dette er nok et velkjent syn for alle småbarnsforeldre. Når mye likevel er ute av kasser og hyller skal jeg sortere litt ekstra når jeg setter alt på plass.


Ikke en eneste leke ble ryddet i kveld - derimot ligger 1/2 gris i fryseren. På bildet holder jeg i indrefileten. Den har jeg akkurat løsnet fra kotelettkammen. Etterpå skjærte jeg hele ytrefiletet fra benet. Ytrefilet delte jeg i tre flotte steker.
 

søndag 16. november 2014

Pusse og gni

Gloria er et savn i dag. Flere bokser med Gloria sto på handlelista denne uka. At butikken jeg var i på fredag ikke hadde  reagerte jeg ikke på, men at nærbutikken heller ikke hadde i går er litt mer irriterende. Vanlig flytende kobberpuss ble med hjem, og det er en grunn til at jeg har forkastet det tidligere.

Jeg vurderte å ta sølvbestikket i dag, men holder meg til planen.

Her er det mer om metallpuss

I formiddag har jeg ryddet i et par skuffer i skrivebordet. Veldig greit å finne ut hvor neglefiler, neglesakser og pinsetter hadde havnet. Til og med den lille pinnen til mobiltelefonen dukket opp. Rydding kan være lurt.

lørdag 15. november 2014

Litt rydding

Jeg bruker de hele dagene jeg har før jul så fornuftig jeg kan. Lang erfaring tilsier at vaskerommet på mange måter er et viktig rom i ukene som kommer. I tillegg til vasking, tørking og bretting eller stryking av tøy, så skjer mye annet her også. Her står jeg med pussing av kobberkjelene. Her er lageret med hobbyartikler og garn som jeg kanskje vil få bruk for. Her er symaskinen. Dessuten blir vaskerommet gjerne dumpingplass for en del som ryddes vekk fra andre steder.

Fordi rommet har så mange viktige funksjoner fremover, så må det være plass til dem også. Derfor er alltid et av de første punktene på min juleforberedelsesliste - nettopp vaskerommet. Få unna det det som har hopet seg opp enten på benken eller i skittentøyskapet. Juleduken fra i fjor kanskje?

I dag tidlig

 Nå er vaskerommet klar til innsats.
Jeg er fullstendig klar over hvilken ekstrem luksus det er å ha et slikt rom

fredag 14. november 2014

Slakting

Da jeg var barn var det vanlig å få en hel eller halv gris inn på kjøkkenet før jul. Slaktingen skjedde såpass sent at ribba kunne serveres fersk, altså usaltet. Samtidig så tidlig at sylta rakk å bli ferdig.

Alle delene av slaktet ble brukt og sylte ble opprinnelig laget av grisehodene. Jeg synes det er mye enklere å bruke ferske knoker og litt nakke.

Det er lenge siden det var dyr på gården og det er derfor lenge siden det ble slaktet her også. Så jeg kjøper kjøtt på nærbutikken. Som vanlig fylles kjøkkenet mitt tre ganger midt i desember med folk som vil lage sylte og ha med seg møljekraft hjem. Den store bestillingen på nesten 150 kg trenger butikken i god tid. Så i ettermiddag skal jeg innom med den.

Man kan jo lure på hvorfor svinekjøtt har fått den sentrale plassen i manges julefeiring.



























I Valhall var det fest hver kveld på grisen Særimne, som gjenoppsto dagen etter slik at spisegildet kunne fortsette. Selv om griset hadde vært husdyr siden vikingetiden var det bare i de bare i de rikeste bygdene bøndene kunne holde mye gris. De måtte ha overskudd på korn til å fôre grisene med. Derfor ble grisen eksklusiv. Statistikk viser også det samme. Det produseres 10 ganger så mange griser i dag enn for hundre år siden. På samme tid har befolkningen bare doblet seg.  Så svinekjøtt oppleves nok ikke lengre så eksklusivt.

At grisen har hatt en litt spesiell plass for oss viser alle uttrykkene vi bruker griseflaks, svinedyrt, kjælegris og din gris. Ikke alle like positive. Veldig viktig for mange er marsipangrisen som lages til jul. Det hadde vært artig å visst hvor den skikken kom fra.

torsdag 13. november 2014

Julerengjøringen starter

Det er vel svært få som vasker huset til jul, men det er likevel noe det er lurt å gjøre.

Rydde og vaske kjøleskapet er en av dem. Jeg gjør det før jeg handler inn til julebakst og matlagingen. Da er det hyggeligere å sette inn i kjøleskapet, det er bedre plass og det er enklere å lage et system.



onsdag 12. november 2014

Å gjøre to ting samtidig

Det går an å planlegge julegaveinnkjøp og julekort samtidig. Så blir jeg ajour.

Jeg synes det både er hyggelig å skrive julekort og å få julekort. Mange av dem vi sender til og får julekort fra, er folk vi ser sjelden. Derfor er det veldig hyggelig at vi får vite litt hva som har skjedd siden sist. For meg spiller det ingen rolle om mange andre leser den samme teksten. Jeg slår derfor et slag for de kopierte julebrevene. Og det skal ikke så mye til før de får et litt mer eksklusivt uttrykk.

Jeg starter ganske tidlig å skrive - ja, i dag, og legger litt arbeid i utformingen av julebrevet. En del bilder hører med, og teksten skal være hyggelig, informativ og ikke skrytende. Det er vel det siste som er grunnen til at mange misliker slike brev.

Jeg starter alltid med et Word-dokument. I fjor valgte jeg liggende format.

Forsiden av julekortet blir den nedre halvdelen av side 1. Der plasserer jeg overskriften og et bilde.
På siden 2 legger jeg inn tekst og flere bilder.

Den øverste delen av side 1 blir baksiden av kortet. For at tekst og bilde skal bli riktig vei for leseren må begge deler settes opp ned i dokumentet. Bilder er det enkelt å snu. For å få snudd teksten må teksten skrives i et annet dokument. Så tar jeg bilde av teksten med et utklippsverktøy. Når dette "tekstbildet" settes inn i julekortet dukker det opp en slik snumulighet som på vanlige bilder.

Jeg skriver julekortene ut på minst 150g papir.

I år skal jeg ha et helt annet format. Hva jeg gjorde i 2012 ligger herKortet fra 2011. Kortet fra 2010  og noen enda eldre.


Det er ikke noe mål å bli ferdig i dag, men det er det å komme i gang som er viktig. For dem som vil bestille fotokort ligger det oppdatert informasjon her.

På tide å tenke på julegaver

Vi har ikke så mange på julegavelista vår, likevel er det greit å komme i gang. Det er faktisk noen uker siden jeg sendte epost til ungene (ja de er voksne) om hva som sto på ønskelista til jul i år.  Jeg vil gjerne at gavene under treet både er ønsket og litt overraskelse.
 
Så om du ikke allerede har planene klare - så er det i dag du starter. Lag en liste med navn på dem som skal få gaver og skriv ned de gaveideene du har selv. Ta en telefon - send en SMS, og det må være kort frist på å sende inn årets ønsker.
Det kan vel hende at gavehaugen blir litt i største laget. Må alle tanter kjøpe hver sine gaver, eller kan de heller gå sammen om en felles gave. Kanskje noe som står høyere på ønskelista?

Kanskje er det ikke ting som står på ønskelista. Jeg ønsker meg en arbeidshelg til våren. Åtte ekstra hender i to hele dager monner mye. En tur, en middag, snømåking, barnepass, en konsert - det er mye gøy og hyggelig man kan gi bort.

Men hvor kommer egentlig skikken med å gi gaver fra?  Det kan du lese mer om her.

Da har mine juleforberedelser startet. Den kraftige forkjølelsen den siste tiden må ta skylda for at jeg faktisk er en dag på etterskudd.

tirsdag 11. november 2014

Et sommerminne




























Jeg kikket gjennom årets bildemapper for å finne bilder til årets julebrev og fant dette. Det må være Frau Astrid Spät.
Da var det skikkelig sommer.Til tross for hetesommer og svært litt vann til vanning så blomstret rosene likevel helt fantastisk.

http://furulunden.blogspot.no/2014/11/sommerblomstring-spre-din-hageglede-og.html

Furulunden har enda en flott vase til utdeling. Denne gangen dreier det seg om sommerblomstring.


 

søndag 9. november 2014

Ikke interessert

Hovedgrunnen til å samle mine oppskrifter på en nettside var å ha dem enkelt tilgjengelig for meg selv. Jeg kan dessuten henvise venner og bekjente til siden om de lurer på noe. Jeg har ikke reklame så det spiller ingen rolle for meg om det kommer 1 eller 100 om dagen.

Den første gangen jeg ble kontaktet av Alle oppskrifter var det faktisk litt smigrende, men jeg er av dem som sjekker litt før jeg handler og jeg synes det var rart at det ikke fantes noen epostadresse til denne Elin som kontaktet meg.

Jeg oppdaget allerede i fjor sommer at måten Alle oppskrifter er bygd opp på ikke er noen fordel for alle "medlemsbloggene", mens de som står bak tjener penger gjennom all reklamen.

Da jeg nå fikk ikke bare en prikk lik invitasjon, men faktisk to - så er det spam:

Hei! Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den. Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett. Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder. For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen Legg vår Widget og bloggen din vil bli vist på vår topp liste! Ha en fin dag! Vennlig hilsen, Elin Alleoppskrifter.no av Lapskaus/a>
 
Sjekket jeg på nytt og fant dette: http://www.webforumet.no/nytte/alleoppskrifter-utnytter-matbloggere-les-hvordan/    Så jeg er ikke interessert

torsdag 6. november 2014

Borte

Jeg regnet vel med at jeg etterhvert kom til å presentere noen fra barnemunn, men jeg hadde nok ikke trodd at den første skulle komme da gullgutten så vidt har rundet 1 1/2 år. Ordforrådet hans er selvsagt svært begrenset, men han gjør seg veldig godt forstått likevel.

Hans yndlingsplass helt fra han begynte å reise seg har vært det ene vinduet i stua, og det er ikke lite som stadig skjer utenfor. En hund, masse biler, noen barn på sykkel og for ikke å snakke om gravemaskiner. I så måte har huset deres en helt ideell plassering, det er mye graving som skjer i nærheten.  Han hører vanligvis gravemaskinene så tidlig at han rekker å komme seg på plass og virkelig fryde seg.

Derfor ble han svært sjokkert da han en kveld så ut av vinduet og konstaterte: BORTE. Og hver kveld siden når mørket virkelig har satt seg peker han mot vinduene og sier; borte. Og det er klart - sommerlyset og sommerfargene er borte. Helt borte. Så han har jo faktisk rett.


onsdag 5. november 2014

Mel og sånt

Det er to store melprodusenter i Norge. Norgesmøllene som selger sitt mel under varemerket Møllerens og Ceralia med varemerket Regal.

Norgesmøllene har helt sikkert brukt både mye tid og penger på å utvikle en helt ny innpakning: mel i boks. Prisen for 1 kg mel har blitt nesten doblet. Fordi hylleplassen i butikken er begrenset vil ikke det bli et valg for oss om vi foretrekker mel i pose eller ønsker å betale nesten 10 kroner for engangsboksen. Slik jeg har forstått det er det alt mel i en kilos pakninger dette gjelder Hvetemel i 2 kg poser vil fortsatt selges i papirpose.


De har fått entydige negative kommentarer på sin Facebookside, men insiterer på at pakningen er mer forbrukervennlig enn papirposen.

Heldigvis har ikke konkurrenten fått den samme ideen. Det betyr at mine melinnkjøp heretter legges til Coop eller ICA som har mel fra Regal i hyllene.

Oppdatering: RIMI har også Regal mel.

tirsdag 4. november 2014

Vårens vakreste

Så vått og grått som det er ute i dag kan det være greit å dykke ned i bildene som ble tatt av vårens blomstring.

Og det må være fruktblomstringen som er det vakreste her på gården.

Først kirsebær























Og så de store epletrærne.






















Deretter følger også pæretrær og plommetrær også.

I år kom blomstringen utrolig tidlig. Så tidlig, at jeg var bekymret for frukt og bærmengden. For det første var det veldig lite insekter så tidlig. Dessuten kan det komme en frostnatt. At det ble lite epler i år hadde nok mer med at alle trærne bar så ekstremt mye i fjor. Derimot ble det rekordavling av bringebær.

2014-10-25 Magnor vaser og hagerydding
Det deilige med å gjense disse bildene er at det bare er seks måneder til trærne igjen står i blomstring.
Dessuten har Furulunden  en konkurranse nå med fantastisk flott vase som premie. Den hadde passet flott på kjøkkenbordet nå når det snart er advent.