Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 31. desember 2013

Bloggåret 2013



Jeg gikk hardt ut ved starten av året og la noen store planer. Jeg kan si at noe er gjennomført, men annet ikke. Heldigvis kommer det mer tid. 

Det aller viktigste som skjedde er at vår lille gullgutt ble født i mai. Han er ikke så synlig her, men det er veldig sjelden bilder av andre personer her også. Han er snart 8 måneder og jeg er veldig imponert over foreldrene hans. De er mye flinkere enn jeg var med små barn.




Helt i starten av året så skrev jeg mye om hvordan vi bygde om noen av rommene i huset vårt. Her vaskerommet.











Det er fortsatt tomt etter hunden som døde i februar.














Vi hadde en flott tur til Roma i mars og til Berlin i juli.















Jeg hadde en veldig intens periode med slektsgransking tidlig på året. Og måtte ta spisebordet i bruk for å få oversikten.









Det var ikke mulig å starte i hagen før rundt 20.april, men sommeren var nydelig, og det ble mange timer/dager i hagen. Jeg var med på 1000 åpne hager.
Veldig stas var det med de første eplene på et glassepletre (Transparent Blanche) vi plantet for 3 år siden.  



Sannsynligvis er det blitt flest bilder av borddekking i år.












Jeg gikk på jakt etter ny oppvaskmaskin og begynte derfor å skrive om gode redskaper. Det ble jeg ikke ferdig med, så det kommer flere tips.











Noen av bakegjestene kom for å lage smultringer i slutten av november. Og aldri før har en bakedag her blitt så godt dokumentert. 








Juleforberedelsene ble gjennomført som vanlig, og det ble jul her også. 













Ha en flott nyttårsaften!!



søndag 29. desember 2013

4.juledagsmeny

Det var ikke noen komplisert meny i går kveld, og jeg skal legge oppskriftene på Mat i bestemorshage.

Når det kommer 10-12 synes jeg det er hyggelig å ta imot på kjøkkenet. Da kan jeg gjøre ferdig det siste, mens vi tar en velkomstdrikk. I går var den alkoholfri: 1 flaske eplegløgg fra IKEA og 2 flasker Plomme- og eplegløgg fra Egge gård ble varmet opp og servert sammen med rosiner og hakka mandler.


Forretten var toast med Skagenrøre










Hovedretten var Biff Wellington med glaserte poteter, blomkål-og sellirirotpurè, gulrøtter, rosenkål og rødvinssaus.
Desserten var sandkake med krem og jordbær. Jeg satte fram fat med mer julekaker og igjen så ble de spist.

























Igjen - bordet. Det blir hyggeligere når lysene er tent.

fredag 27. desember 2013

Planlegging

Gjester kommer og går. I julen gjør vi det vanligvis enkelt og lager julebord.

Julebordet hos oss består for det meste av kalde retter. Den hjemmelagde sylten er selvsagt med, ellers svinestek, røkt svinekam, nystekt kjøttpudding, kald ribbe og julepølse, varmrøkt laks og kaldrøkt ørret, ansjos og egg. Tilbehør til skinkesteken er rødløkskompott. Tilbehør til svinekammen er waldorfsalat og til kjøttpuddingen er det glasert persillerot. Jeg forsøker å sette opp maten slik at det er enkelt å forsyne seg



Til både sylta og ribba er det best med potetlefse, ellers er det nystekt brød og både grove og fine rundstykker.
















Etter maten er det kakebord, og at ikke julekaker spises blir kraftig motbevist. Jeg måtte etterfylle. Tilslutt så det igjen en smultring!













Jeg har jo skrevet mye om alle "juletrærne" jeg sydde før jul. De ble plassert på speilfliser oppå en sølvfarget løper. Hvite kubbelys satte jeg i helt rette og klare vaser.






























Etter å ha sett Gordon Ramsey på TV en av dagene så planlegges det Beef Wellington til morgendagens gjester. Og handlelista er klar.

torsdag 26. desember 2013

Serviettbretting

Jeg oppdaget plutselig at Mine temasider har hatt veldig mange besøk den siste uka. Det ser ut som om mange kommer inn dit gjennom Googlesøk på serviettbretting. Til dagens juleselskap har jeg valgt pyramide.



onsdag 25. desember 2013

Julefrokost

Det aller viktigste for meg 1.juledagsfrokost er sylte. Den spiser jeg på potetlefse. Ikke noe sennep , men med smør.

 Så egg og ansjos.












Tilslutt - kald ribbe, også på lefse.












Idag var det ingenting som hastet.
 Nå står skinkestek og røkt svinekam, til morgendagens juleselskap, i stekeovnen.

tirsdag 24. desember 2013

Julaften

Formiddagens ritualer; surkålkoking og ribbesteking er godt igang og det lukter slik det skal gjøre en julaften på denne tiden.

Her på gården stresser vi ikke med sprø svor. Svoren er blitt tatt av og brukt i syltelagingen. Jeg er helt sikker på at kjøttet blir mye saftigere uten svor.

Treet står selvsagt også klart.


God jul

mandag 23. desember 2013

Lille julaften: Nesten jul


Jeg synes julen er veldig hyggelig og det er stas å ta fram all julepynten. Her pyntes det fra innerst til ytterst. I nesten hvert år de siste 25 årene har jeg laget pepperkakehus som mer eller mindre har lignet på det huset vi har bodd i. Pepperkakegården er i målestokk 1:100. Å lage pepperkakegården er en av de virkelig hyggelige juleforberedelsene. Tipset om å male veggene på låven røde fant jeg på Villa von Krogh (jeg "malte" veggene etter steking) og oppskrift til den fantastiske melisglasuren fant jeg hos Hegemor.

Det er fortsatt noen punkter på handlelisten. Vi skal ha juleselskap 2.juledag og har beregnet mengdene mat. Nå lukter det nystekt vørterbrød fra kjøkkenet. Det er også en av våre faste tradisjoner gjennom mange år. Lillejulaften er en hyggelig dag.

søndag 22. desember 2013

22.desember: Bittelille julaften

Den siste søndagen før jul kalles skittensøndag. Den ble brukt til julerengjøringen.  Jeg skal stryke klær og rydde vaskerommet. Uansett hvor bra det var der i begynnelsen av måneden så er det der alt rot samles under ryddingen og vaskingen alle andre steder. Dagen har vært roligere enn de siste, og det har vært deilig. Det har vært nesten 15000 skritt/dag på skrittelleren (to av dagene kun inni huset). Det aller viktigste på lista for i dag er å ta opp ribba fra fryseren og pakke inn de siste julegavene.

Været ute har ikke blitt noe mer julete, så julestemningen må vi skape inne.

Jeg er nok litt sær når det gjelder juleblomster, og det har nok sammenheng med at det er så få steder her som kler rødt. Så når denne kom på døra i hvitt og med litt burgunder i orkideene må noen ha gjort grundig research.























lørdag 21. desember 2013

21.desember: Vintersolverv

Uansett hvor glad jeg er i jula, og gjerne vil ha hvit jul, så er det deilig at dagene blir lengre og lenger fra i dag av.

I år skinner sola og det er grønne plener, mens 2009 og 2010 hadde vi masse snø og nesten 20 minus. Heldigvis forsvant iallefall all isen på tunet i mildværet som kom.

Vi har hatt årets første julegjester så her var det julestemning på kjøkkenet i kveld.























Når jeg i spisestua alltid finner ny pynt i hvitt, gull og sølv har pynten på kjøkkenet i alle år vært nisser og rødt. Under er bildene fra 2012 og bakover til 2006. Det er veldig tydelig at krav til fotovinkel har økt gjennom årene.

  


  




fredag 20. desember 2013

20.desember:Same procedure

og det er ikke snakk om Grevinnen, men julepynten.

Når duken som mormor har brodert passer så flott på kjøkkenbordet, når røde lys og masse nisser passer så godt på det grønne kjøkkenet. Ja, så blir det plassert slik det var i fjor og året før og hvert år siden vi flyttet hit i 2006.
Perlesnora som sønnen laget i barnehagen for 25 år siden blir hengt over en lampe slik den har gjort i alle julene siden jeg fikk den i en julepakke.






























Og på hylla har glass fra Kari Ulleberg og Kongsberg Glassblåseri fått selskap med nisser og snømann fra Hadeland.





Det begynner å bli jul her hos oss, og nå skal jeg pynte pepperkakegården.

torsdag 19. desember 2013

19.desember: Endelig

I dag morges ble 75 julekort endelig sendt. Uansett gode intensjoner så må det liksom bli nesten jul før ånden kommer over meg/oss. Dette er en av de få delte oppgavene. Han skriver sine og jeg skriver mine. Rett nok er navn og adresser påført alle.






















Jeg har brukt det samme formatet som i fjor, men denne gangen en teksten "liggende". Hovedtema er selvfølgelig den lille gullgutten. Jeg synes fortsatt det er greit å få en felles tekst og sender det også ut. På slutten er det plass til noen personlige linjer. (I hodet har jeg allerede startet planleggingen av neste års julekort - for da skal vi ikke sitte utover natten å skrive!)

Ellers er alle kassene med julepynt tatt ned fra loftet. Vi venter de første julegjestene allerede på lørdag og må komme i mål med det meste innen da.

onsdag 18. desember 2013

18.desember: Siste bakingen


I dag ble det endelig kransekakestenger. De lages av hjemmelaget marsipan.










Vi setter en plate med et spesialtilpasset stjerneformet hull på kjøttkverna.

Arbeidsfordelingen er grei- mine foreldre kverner og jeg steiker.


490 stenger er satt i fryseren. Å lage kjempestore porsjoner er en av de store fordelene med god frysekapasitet.



tirsdag 17. desember 2013

17.desember: Sylter

Den siste uka har det står mange kar med saltlage i kjelleren, og det er alltid spennende å ta opp de første syltene. Er de passe salte og henger de sammen?












Årets aller første er iallefall godkjent.

 Konklusjonen etter 19 er - det må være to til å stramme pressene.

mandag 16. desember 2013

16.desember: Trær og post.



Kanskje du også vil lage noen trær?

Jeg er fortsatt spent på om det om det vil bli slik jeg har forestilt meg det. I fjor fant jeg dette bildet i Allers julmagasin 2012Designet er av Tina Gustafsson.

















Jeg skal bruke tærne på spisebordet og gikk på leting etter farger som passet. Det var ikke lett. Det er heller ikke alle typer stoff som egner seg. Gjennomsiktige stoff (netting) må evt fores. Forsilke må sikses på kanten nede.








Jeg laget en mal på en likebent trekant med langsidene 16 cm og kortsiden 11 cm . Og klippet ut , sømmonn er inkludert.










Etterpå ble de sydd, vrengt og fylt med vatt.

Jeg sydde så nær kanten som mulig på langsidene. men det er lurt å beregne 4-5 mm sømmonn nederst. Da er det lettere å sy sammen for hånd tilslutt.
Når jeg vrengte trærne brukte jeg ei stor heklenål til å få dyttet  på plass spissene. 
Ikke fyll treet for kompakt.



Til fot skulle det brukes Fimo-leire, det fikk jeg ikke tak i  så jeg kjøpte dukkeleire. 

500 g kjevlet ca 25x25 cm og ca 5 mm tykt. Føttene ble stukket ut med en metallring i passe størrelse. Det blir ca 45 føtter av denne mengden. 



Jeg laget hull i midten med en pølsepinne. Pinnene skal også brukes som stamme på tærne.




 Alle soklene lagt utover til tørk.














Føttene må pusses med sandpapir (jeg foretrekker en pussekloss i fast skumgummi). Etterpå må de tørkes av med en fuktig klut.
















Pølsepinnene er lett å dele i to med en hagesaks. Lengdene bør være litt varierte for å få ulik høyde på trærne.





Lag en åpning i fyllet med fingrene












Ta lim fra limpistolen på pinnen












og dytt den inn i vatten.










Sy sammen.










Ta litt lim fra limpistol ned i hullet på foten og press pinnen fast.

Det går ann å lage 4-5, eller veldig mange.


Det er forøvrig fristen for å sende juleposten i dag.