Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 30. november 2013

Høsten er slutt

Selv om det var en kuldeperiode for en stund siden så er det annerledes med 6 kalde og nysnø. Og det passet jo bra på årets siste høstdag. Høsten er ikke min favorittårstid, men jeg må innrømme at i år har den ikke vært så verst. Det ble lysere med det tynne snødekket, og jeg trenger ikke noe mer før lillejulaften.

Hele året er lørdager og søndager vanligvis helt blanke dager. Det står sikkert mye å planen, men det å kunne gjøre det i dagslys er fantastisk deilig. I dag har vaskemaskinen gått for fullt og det lukter nystekte kaker fra kjøkkenet. En liten pause med en kopp te er viktig på sånne dager.

Fuglene på gårdens nye fuglebrett koser seg også.
     

torsdag 28. november 2013

Småkakedeiger

Selv om kling og smultringer allerede ligger i fryseren, så hører baking av småkaker med til juleforberedelsene. Noen har avtaler om fellesbaking der alle stiller med en deig hver, andre setter av en søndag til bakingen, men jeg fordeler bakingen fra nå og frem til jul. I min plan over juleforberedelsene tar jeg høyde for både gøy og forpliktelser utenfor gården også.

Det gode med småkakedeiger, i tillegg til at deigene smaker godt og det blir gode kaker, er at de kan stå i kjøleskapet i flere dager.

Men skriv navnet på kakeslaget på deigen, jeg har tatt feil som fersk julekakebaker og forsøkte å lage goro av sandkakedeigen, det var ikke vellykket.














Avkjølte småkaker legges i rene og romtempererte kakebokser. Jeg har bare et slag i hver boks. Kakene skal også oppbevares i romtemperatur. Da beholder de den fine sprøheten og smaken kommer bedre fram.

Jeg planlegger baking for flere enn meg. Her står boksene som skal ut av huset. Som en boks pepperkaker -i mange år har min datter delt ut pepperkaker etter den siste spinningøkta før jul der både hun og de fleste andre stiller i nisselue.


onsdag 27. november 2013

En kald fornøyelse

Da vi mistet alle fryserne  våre i fjor høst tenkte jeg det ville gå lang tid før jeg hadde de samme behovet for frysekapasitet. Nå var tiden kommet. Så i dag rullet 500 l Elektrolux inn i kjelleren. Kvelden har jeg så langt brukt til å få system. Jeg har funnet mange pakker Lasagne jeg ikke husket. Dessuten både kjøttsaus og pizzasaus. Så her kan det bli mye italiensk fremover.

Jeg tror overhodet ikke at folk flest trenger så mange hundre liter frysekapasitet. Det er ønsket om mer egenproduserte råvarer som rettferdiggjør det her hos oss. I dag tipser jeg bare om at det er lurt å sjekke om det er plass til julematen. Det kan jo dessuten hende at det som ligger helt i bunnen ikke egner seg som mat lengre. Lengre enn et år bør ikke mat ligger i fryseren.    Derfor ble det fylt en pose til matavfallsdunken også. Det er et tankekors at vi klager over dyr mat, men kaster nesten en fjerdedel av den.

 
Så nå har jeg full oversikt over det som er i fryserne.



I tillegg til den kalde oppryddingen har jeg endelig vasket filleryer. Vaskemaskinen vår er stor nok til en og en av filleryene. Jeg bruker finvask, 30 grader og stopper i siste skyllevannet. Når jeg har tid stiller jeg inn på uttapping av vann og sentrifugering. Jeg innbiller meg at det er sentrifugeringen som er den tyngste delen og slår av maskinen når jeg tenker at det er nok.








tirsdag 26. november 2013

Fornøyd


Ja veldig veldig fornøyd.

Mine detaljerte juleforberedelser skyldes mye bitter erfaring. Jeg hadde i mange år skyhøye forventninger til hva jeg skulle gjøre til jul. Eller egentlig mer hvordan den skulle være. Dette gjaldt jo faktisk ikke bare til jul, men alltid når vi hadde selskaper. Men jeg ble ikke ferdig! Noen ganger ble jeg ferdig i siste sekund, eller litt på overtid.

Gjennom årene har jeg blitt flinkere til å planlegge, til å fordele arbeidet over lang nok tid til å gjennomføre planen. Jeg sier ikke at jeg er helt konsekvent til planen, men den er veldig god å ha.

Så når jeg nå er fornøyd skyldes det at jeg er ganske ajour. Det høres sikkert grusomt ut for dem som ikke har startet verken planlegging eller forberedelser. Og jeg må understreke at det absolutt er mulig å både ha selskap og jul uten både planer og mye arbeid, men jeg får ikke til det.

Min egen arbeidsplan stemmer ikke helt med  Den store juleplanen i Jul i bestemorshage. Det har sammenheng med forpliktelser med jobb, eller avtaler med familie og venner. Det som er greit med en plan er at det er lett å se hvordan den kan endres.

Så da jeg bakte rundstykker i forrige uke så deigen slik ut. (2,5 l deigvæske)
Butikkene har vært fulle med julevarer lenge allerede og det er helt klart at noen kjøper dem også. Noen år har det vært tomt for å både juleansjos og juleøl når jeg har de varene på min liste. I år derimot har jeg ikke tatt noen sjanser. Så både ansjos og øl er satt på laget.

Når det gjelder juleøl har Grans bryggeri ofte gått av med seieren i juleølsmaking. Så også i år. 
Men når det gjelder den alkoholfrie varianten så holder vi oss til det lokale bryggeriet. Den vant dessuten i år smakstesten.
Det har hendt at jeg har stått der midt i rengjøringen og manglet støvsugerposer, eller noe fettfjernende vaskemiddel. Det er dumt å måtte utsette deiglagingen fordi det er tomt med egg eller vaniljesukker. Så jeg fylt opp skapene med alt som jeg kommer til å trenge.


Handlelista mi er allerede ganske krøllete.
Men den er gull verdt.

mandag 25. november 2013

Lage julekort

Jeg har lenge tenkt på hvordan årets julekort skal se ut.

En vond skulder satte for mange år siden stopper for de lange håndskrevne julebrevene. Kompromisset ble en trykket tekst satt sammen med masse bilder fra året som gikk og plass til å skrive noen personlige linjer.

I fjor ble de slik.























Jeg fikk endelig tak i konvolutter i riktig format, og trykket tekst og bilde også på de også. Julekortet/-brevet er trykket på 150 g hvite A4ark og brettet på høyden. Jeg har liksom et krav til meg selv at de skal være forskjellige fra året før så jeg bør vel minimum skifte papirfarge.

Uansett - det skal handles inn til julekort!

Her ligger flere tidligere julekort.

søndag 24. november 2013

Om en måned

starter jula.

Her på gården er det, bortsett fra baking og matlaging, ingen spor av jul før jula er her. I kveld ligger fortsatt smultlukten igjen, og kommer nok til å gjøre det et par dager. Og det er absolutt verdt det. Det så greit å kunne hente opp noen smultringer fra fryseren både til jul og resten av vinteren.

For i dag var vi mange på kjøkkenet.


Stekingen er igang. Eliasbeth  passet på stekingen, mens Pia  hadde ansvaret for å legge dem oppi.









Kjevlejobben delte Fru Storlien og jeg

Her venter flere emner på smultgryta.






Alle var fornøyd med resultatet.

300 store smultringer + dem vi spiste underveis.










Og sånn kom denne dagen istand. Og her er oppskriften, som ble firdoblet.

Etterord: Når bakegjestene omtaler dagen i så hyggelige ordelag så må det lenkes:
PiasVerden, Fru Storlien, Innerst i veien.

lørdag 23. november 2013

Juleverksted

Egentlig har vi ikke behov for mere julepynt. Likevel setter jeg hvert år av tid til juleverksted. I noen år har det vært pynt til spisebordet og andre år bare julegrytekluter.

Det jeg skulle lage i år bestemte jeg allerede i fjor.









Jeg hadde klipt mye av stoffet.











I dag var tiden kommet til å sy og fylle med vatt.









Jeg har også laget sokler. Heldigvis hadde jeg en metallring i riktig størrelse.

500 g dukkeleire ble kjevlet ca 25x25 cm.


Jeg laget hull i midten med en pølsepinne. Pinnene skal også brukes som stamme på tærne.



 Alle soklene lagt utover til tørk.













Pølsepinnene er lett å dele i to med en hagesaks.


Det aller viktigste jeg har gjort i dag er likevel å lage den store smultringdeigen som venter på bakegjester i morgen.


fredag 22. november 2013

Jeg ønsker meg

Har noen kommet så langt som til å kjøpe julegaver? Vi har heldigvis en veldig kort liste, og det er ganske enkelt å få ideer og å kjøpe.

Hva med deg? Hva ønsker du deg?

Jeg synes det er vanskelig å komme på noe om jeg plutselig blir spurt. Derfor har jeg tenkt meg om ens stund, og har kommet fram til denne lista. Kanskje et det noen andre som får tips?

Tallerkenvarmer   rødTallerkenvarmere      

Jeg synes det er så hyggelig å kunne servere varm mat på varme tallerkener. Vi har ikke noe varmeskap og stekeovnene er alltid opptatt rett før en middag. Dette tror jeg vil fungere flott.
Butikk: Tilbords









Rosendahl GC hotdrink 4 stk. 24 cl

Glass

Vi har ganske mange Rosendahl hotdrink, men noen ganger er det behov for flere. Åtte til har vi plass til.
Butikk: Tilbords








Ministrå servise
Vi byttet ut kjøkkenserviset etter at vi flyttet på gården i 2006. Det er plass til 6 asjetter og 1 vanlig dyp tallerken til i skapet.







Liten spise kniv kort sk 1Bestikk - Flat Rose
I spisestua synes jeg det er hyggelig å dekke med sølv/sølvplett. Alle gaflene og skjeene har jeg kjøpt i bruktbutikker/antikvitetsbutikker, men knivene er nye. Åtte kniver til står på lista. Dessuten seks kakegafler og ni isskjeer.
Butikk: gullsmed



Sigma 18-200mm F/3.5-6.3 DC for Canon



Fotolinse

Jeg kan tenke meg en all-round linse slik at jeg ikke må bytte mellom linser. Da kan en 18-200 mm passe bra.
Butikk: JapanFoto




Bålpanne fra Espegard
vil passe bra på "solnedgangsplassen".

Butikk: Europris












peugeot-chateauneuf


Saltkvern
En pepperkvern fra Pegouet står allerede på benken. Den er så god at jeg gjerne vil ha en kvern for salt også.












Blandebatteri med dusjslange
Jeg har en stor vaskekum på vaskerommet, men krana er for lav til å sette de største kjelene under. Derfor - en kran med dusjslange ville vært supert.





ANBEFALES: Hestra Isaberg Flextron CZone er noen meget gode allround hansker. Anbefales.Alpinhansker
Et par uker hver vinter bytter jeg ut mine lekre skinnhansker med noe varmere. Det eneste som duger når det er rundt 20 minus er alpinhansker.



Zafary 6423500210


Tøfler
Etterhvert blir sålen på tøflene hard og glatt. Da er det på tide å bytte dem ut.
Disse er fra Skoringen.





Vagabond 3628-050



Lave støvletter (Vagabond)









Tredemølle T4i



Tredemølle

Her trenger jeg ingen begrunnelse, bortsett fra at det ikke lengre vil være noen unnskyldning for ikke å ta en tur.










blogglisten_17df167f38f6785f62b6aea128b7416e

torsdag 21. november 2013

Oppbevaring

På samme måte som at kjøleskapet skal tåle større mengder mat snart, skal også fryseren det. Så det er lurt å rydde i fryseren. Jeg har faktisk bestilt en ny fryser og venter med å rydde til den er på plass. Jeg skal derimot forsere innkjøpslisten, for nå starter faktisk bakingen her. Fordelen med en streng arbeidsplan er at det er lett å se hvordan oppgaver kan bytte plass.

Bildet har ingen sammenheng med dagens oppgave, men jeg fryder meg bare over blankt kobber.


onsdag 20. november 2013

En ny sjanse

Jeg hadde heldigvis satt av to dager til soverommene, så i kveld skal jeg ta igjen det forsømte.

I går kveld var jeg her. På fantastisk sjarmerende Bærum verk.


































Verket interiør hadde invitert til bloggtreff. Jeg tenkte først at det ikke var aktuelt for meg, men da fruPerez på mandag skrev at hun skulle ombestemte jeg meg.

Jeg skal innrømme at jeg veldig gjerne skulle vært den som dro hjem med en kubusstake fra 










Det alle fikk med seg var et trykk fra samme produsent.
















Det lå også noen fantastisk gode potetsnack i posen alle fikk da vi dro hjem.













Jeg kunne nok også ha handlet masse. Det finnes faktisk en del fint til hus og hjem, iallefall i en slik flott butikk. Men det ble en ny julegave kjøpt på Lilleverket til den aller yngste i familien.

Til helgen har jeg planer om juleverksted - er det noen flere som skal det? I så fall er det lurt at dere sjekker at dere har det som trengs. Jeg mangler 20 cm gullstoff.

tirsdag 19. november 2013

Soverom og andre planer

Bevares. Å rydde soverom er både lurt og hyggelig, men i kveld skal jeg gjøre noe helt annet. Jeg skal nok å få orden på soverommene likevel. Her er det tross all ikke så mye leker å sortere.

Grunnen til å gjøre dette nå, er for å ha tid nok til det. Med julen kommer det gjerne også overnattingsgjester, og ungene må kanskje overlate rommet sitt til dem. Det er lettere å ta en rask opprydding rett før gjestene kommer når hovedjobben er gjort nå.

Jeg har ikke lagt varmetepper i alle gjestesengene enda, det skal også gjøres.




mandag 18. november 2013

Lage marsipan?

Å lage marsipan er veldig enkelt. Det gjør jeg en av de siste dagene før jul. Men å skolde mandler gjør jeg nå. De trenger å tørke godt før de skal males.
Jeg skal skolde masse mandler fordi jeg også lager kransekake eller kransekakestenger. Jeg skal dessuten bruke malte mandler i sandkakene og halve mandler på sirupssnippene. For å gjøre arbeidet litt mer overkommelig skolder jeg bare litt mandler om gangen. Jeg kan tenke meg at det går 250 g oppi melsikten om gangen.

Her kan du lese mer om å skolde mandler.


søndag 17. november 2013

Pusse og pusse

Med Lindmo på Ipaden går sølvpussen som en lek. Jeg bruker et utslitt frottehåndkle på kjøkkenbordet og gamle sokker og kluter til å pusse med.

Til sølvpussen foretrekker jeg pasta som smøres på med våt svamp. Så kan alt bare skylles av med vann og vaskes på vanlig måte. Men jeg polerer alt med en tørr klut før jeg skyller og vasker. Da synes jeg at det blir blankere og holder lengre. Ikke minst det siste synes jeg er viktig.

Senere i dag  skal også kobberkjelene bli blanke.

lørdag 16. november 2013

Hvorfor vaskerommet?

Til tross for hvor hyggelig jeg synes vaskerommet vårt er så kommer det likevel vanligvis nederst på prioriteringslista. Det ligger alltid stryketøy i skuffen og det er alltid noen "ukurante" klesplagg i skittentøykurvene. Sånt som har en spesiell farge og må vaskes separat, eller noe som skal vaskes for hånd eller på skåneprogram i vaskemaskinen.

Jeg er igang idag. Ved å gjøre dette nå blir det mye enklere å holde tritt med nyprodusert skittentøy i førjulstiden.
"Kurs" i stryking av skjorter finner du her












"Kurs" i stryking av duk finner du her.






Jeg stryker alle glasshåndklær og jeg liker at det ser sånn ut i glasshåndkleskuffen. Og med såpass mye mat som skal lages her i løpet av et par uker og såpass  mye folk som skal jobbe her så tømmes og fylles denne skuffen minst 3 ganger før jul.









Jeg er også i gang med kjøleskapene. Jeg rakk ikke det tidligere i uka. og hadde problemer med å få plassert egg, smør, melk og rømme til lefsedeigen.