Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 30. august 2013

God humor

Jeg kjenner min begrensning - morsom er jeg ikke. Heller ikke kan jeg skrive med snert og ironi. Men det kan jo mange andre.

Det er vanskelig å huske hvordan jeg fant denne, men det spiller forsåvidt ingen rolle. Her er det både humør og humor. Vel verdt et besøk.

Lakseenka























Her i huset er det heldigvis bare jeg som har altoppslukende hobbyer, og godt er det for meg. Men jeg har fått litt å tenke på faktisk.

tirsdag 27. august 2013

Et skritt videre

Jeg har skrevet det før; gjennom årene har jeg tatt masse bilder. I mange år hadde jeg kompaktkamera, og var egentlig veldig fornøyd med bildene. Så kom revolusjonen med digitale bilder og antall bilder økte enormt. Til jul i 2008 fikk jeg speilreflekskamera, og da ble det enklere å få bedre bilder - særlig nærbilder.

Men jeg har ønsket meg flere linser. Og nå har jeg fått den ene: EF 50mm 1,8

Det var Jona i Mammalivet som i artikkelen Amatørens fototips  på Babyverden.no som så tydelig anbefalte denne linsa. Bildene i artikkelen illustrerte poengene hennes veldig godt.

Det var nok likevel litt flaks at jeg fikk dette resultatet som et av de første bildene. Det er tatt på kjøkkenet med lys fra vinduet inn fra siden.

Uansett har det gitt blod på tann -  så nå trener jeg så mye jeg kan.

søndag 25. august 2013

Alle gode ting er tre

For tredje gang denne sommeren strømmet til gjester til gårds, og mannens runde dag er behørig feiret.























Jeg gjorde det enkelt for meg selv og dekket alle tre bordene nesten helt like. Hvite duker, sort bordløper, grå servietter, stearinlys i hvitt, grått og lilla og lilla/burgunder blomster. Og det er blomstene som gjør bordene forskjellige. Jeg hadde hadde tenkt at Asters ville være fin på det siste bordet, men jammen er lyng (Caluna)  finere nå.

På dette bordet var det Krypklokke (Campanula port Blue planet)

Det er klart at det blir en litt annen stemning på låven. De samme stettbollene til blomster, men lysene står trygt i lyslykter.























Blomstene på det siste bordet (den første festen) er Excacum. En ballformet plante med små lilla eller hvite blomster.

torsdag 22. august 2013

En av gjestene

En av gjestene på Åpen hage på søndag var Berit. Hun hadde med kamera og ville gjerne ta bilder. Det er selvsagt veldig hyggelig når andre vil ta bilder her.

Særlig hyggelig er det når bildene blir så flotte.




Enda flere bilder finner dere her: Underberget.

onsdag 21. august 2013

Grønn genser

Det heter å legge alen til sin vekst, og år til sin alder. Jeg synes som barn det var underlig at jeg skulle være over 40 år ved årtusenårsskiftet. Jeg har sluttet å vokse, i lengden iallefall, men årene går. Heldigvis. Så en liten feiring av det i går. Veldig stas å sitte til bords både med sine foreldre, barn og barnebarn.

Marsipankaka fra det lokale bakeriet heter grønn genser. Den kjøper jeg når jeg har bursdag. Det er en fantastisk god kake med valnøttkrem. 




Jeg kunne blant annet sette flere kopper inn i skapet.













Litt rart at prislapp og byttelapp skal ha et helt umulig lim. Men etter 15 min i vann var de enkle å dra av.


Og så kommer det et lass med jord, og faktisk en kameralinse. Tilslutt noe jeg får glede av i oktober.

mandag 19. august 2013

Både nye og gamle

Jeg hadde veldig gode erfaringer med Vierhortenisa der vi bodde før. Så da jeg planla bedene på hver side av inngangsdøra fikk Vierhortensia en sentral plass. Så disse har stått her siden juni 2007.
 Vierhortensia har tallerkenstore hvite ballformede blomsterklaser.

I den andre enden av bedet står det liljer (Lillium orientale). Dette er potteplanter som jeg først har hatt inne, og da de avblomstret plantet jeg dem ut. De blir faktisk større og større for hvert år.




























Jeg synes at Veronica passer godt inn i denne hagen. Her er Veronica spicata Blue og Veronica spicata Rotfuchs. Disse er helt nye.

  

søndag 18. august 2013

1000 åpne hager

Som for 2 år siden regnet det på "1000 åpne hager".
Til tross for regnet kom det drøyt 30 personer hit. Utrolig nok fordelte de seg over hele dagen slik at det var mulig å snakke med alle. 

Jeg gjentar nok til det kjedsommelige at vi har en helt ny hage. Jeg fikk den, ja - enorme plenen jeg ønsket meg. Det var faktisk viktig at den ikke skulle være helt i vater, men være litt bølgende. Jeg ønsket meg store staudebed jeg kunne se på fra kjøkkenvinduet. Nå 5 år etter anlegget innser jeg at det ble beregnet altfor lite plass mellom granhekken og staudebedet. Dessuten bør det være mulig å kunne luke så brede bed fra begge sider.


   
Erteblomstene liker seg godt her. 



På østsiden av hovedbygningen har vi også utvidet hageområdet, vi har fjernet noen bærebusker og plantet flere frukttrær.


Et av temaene i dag har faktisk vært Hortensia, og da i første rekke forskjellen mellom Hagehortensia som på bildet her og alle buskhortensiane som jeg viste bilder av i går. Førstnevnte er ikke vinterherdig her. Derfor fryser den helt ned og vekstsesongen blir for kort til at den blomstrer.







Så lærte jeg om hvordan bli kvitt lus på bringebær.

Til våren - akkurat når bladskuddene kommer skal hele planten/alle plantene dusjes med 2 dl grønnsåpe, 10 l vann og bittelitt rødsprit.





 Her er kveke et stort problem i plantekassene. Det er helt tydelig at den myke plantejorda var lett og god å vokse i.

Ingen konklusjon på denne saken selvsagt, men det er litt trøst i felles skjebne.

"Plantekassene" synger iallefall på siste verset. Drømmen er å lage kasser som er høyere. Det beste forslaget hittil er å mure i Leca og jeg håpet å finne en byggebeskrivelse på nettet. Men foreløpig hra jeg ikke lykkes i letingen.

Hvordan skal isåfall være mellom kassene. Duk med subbus funger iallefall ikke

I "kjøkkenhagen" har jeg mest suksess med Jordskokk.  I år har jeg brukt både øverste og nederste kasse. 







lørdag 17. august 2013

Super dag i hagen!

Det var sånn det skulle vært i går. Shortsvær.

For å utnytte dagen startet jeg nesten før sola hadde stått opp. (Ja jeg så feil på klokka da jeg våknet, men det var jo like greit) Det var nydelig ute da tåka forsvant og sola kom fram.

Det eneste jeg rakk å ta bilder av idag var noen Hortensia. Jeg har etterhvert mange buskhortensia, både av typen Syrinhortensia og Vierhortensia. Disse fryser ikke ned om vinteren som Hagehortensia gjør, og blomstrer mer og meg for hvert år. Som denne Syrinhortensia.


Nærbilder:
 Syrinhortensia Limelight
 Syrinhortenisa Vanille Fraise


 Syrinhortensia Grandiflora
































Syrinhortensia grandiflora

Rakk jeg alle sju punktene? Det burde vært 9 og jeg rakk 6. Så får heller folk spise kringle til trøst.

fredag 16. august 2013

Inneliv

Det var ikke slik denne dagen skulle vært. Hvor kom alt dette regnet fra?

Ute sto trillebåra og alle redskapene. Inne var jeg.

YR melder om bedre vær i morgen, og jeg har en 7 punkts-liste klar.



torsdag 15. august 2013

Kortere liste

Etter en flott hagedag så kan jeg krysse av flere punkter på lista.

Langs bryggerhus veggen plantet jeg tre nye.
  

Hosta Wide Brim                                                             Heucera Americana Pa                                           Astilbe Boogi Woogie            

Det tok litt tid å rydde i bedet, blant annet å klippe ned Flammentanz. Den var fantastisk for en måned siden.

Bedene på hver side av døra på hovedbygningen var fullstendig overgrodd av Kveke og Vassarve. Irisen hadde også tatt overhånd.

De nye her var

             
Veronica Spicata Blue        Lythrum salicaria Robert      Anemone Prinz Heinrich


     
Klematis                                                     Plox pan.Katja

Da var endelig Irisen på plass igjen og det var de nyinnkjøpte også.







En nye type Storkenebb er på plass i bedet. Geranium hyb. Tuberosum Azure Rush. Denne blomstrer helt til oktober. Det har jeg savnet.


onsdag 14. august 2013

Godt igang


At mine arbeidslister denne uka stort sett dreier seg om hage skyldes at som det skippertaksmenneske jeg er så trenger jeg en tidsfrist. Jeg er veldig tålmodig i anleggsfasen, men klarer ikke helt å følge opp i vedlikeholdsfasen.

I går fikk jeg spadd opp mange tuer med Iris. De skal renes for ugress og plantes på nytt. Så fikk jeg flyttet masse Prestekrager til det lange låvebedet. Bilder kommer kanskje på lørdag.


I ettermiddag ble det plenklipping. Heldigvis har jeg godt utstyr.


tirsdag 13. august 2013

Interiørfotografering

Jeg må innrømme at jeg ofte har kamera på A - Automatisk innstilling, og bruker blitz inne. Selv om jeg har forstått at det ikke er så lurt for å få gode interiørbilder. Nyttårsaften fant jeg ut hvordan jeg kunne fotografere fyrverkeri. Nå brukte jeg samme metode på fredagens borddekking.


Jeg har fortsatt mye å lære, men dette er vel et skritt på vei til å utnytte kameraet bedre.

Med en eksponeringstid på 2 sekunder er det helt nødvendig å bruke stativ. ISO var på 400 og hvitbalansen stilt på Auto.

mandag 12. august 2013

Krisehaging

I et anfall av galskap bestemte jeg at hagen vår skal være åpen på søndag. I dag kom plakat og navneskilt fra Det norske hageselskap.

I utgangspunktet har vi mer en "juni-hage" enn en "august-hage" her. Fordi juli var så varm og deilig, og vi ikke har nok vann til å vanne med så ser hagen litt trist ut fortsatt.

I forrige uke startet jeg panikkryddingen i hagen.


Og i dag fylte jeg bilen med planter fra områdets flotteste hagesenter - Plantebørsen i Lier.


Så kanskje kan jeg redde hagen.