Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 31. juli 2013

Utsikt i Berlin

Den aller beste utsikten i Berlin er fra fjernssynstårnet på Alexanderplatz. Men fordi fjernsynstårnet rager over alle andre bygninger er også et orienteringsmerke.

Å bygge fjernsynstårnet var et prestisjeprosjekt for kommunistregimet og det det sto ferdig i 1969. Tåret var opprinnelig 365 m høyt, men ble 12 meter høyere da masten ble forlenget.

Utkikkplattformen og restauranten ligger 202 meter over bakken. Heisene går opp på 35 sekunder.


Det er mulig å kjøpe billetter Online, men de er betydelig dyrere enn i billettluken. Hvis det er litt ventetid kan man spise Wurst på Alexanderplatz.


 



Panoramapunkt Potzdamer Platz ligger på toppen av Kalhoff-bygningen i midten på bildet. Den er 25 etasjer høy og sto ferdig i 1999.

Den nye bydelen Potsdamer Platz ligger en snau kilometer fra Brandenburger Tor og inneholder shoppingsentre i tillegg til flere ambassader.

Informasjon på norsk











tirsdag 30. juli 2013

Elven gjennom Berlin

Man kan ikke være i Berlin uten et besøk på elven Spree.



Vi kjøpte billetter til en rundtur på tre timer med Reederei Riedel. Den gikk fra Märkisches Ufer og slik som kartet over viser.  Det var veldig varmt i Berlin denne dagen og vi var veldig glad for at det ble solgt kaldt drikke og iskrem om bord.
En staselig bygning på Rolandsufer  som opprinnelig huset Berlin Gaswerk. Nå en designhøyskole.



Janowitzebrücke Bahnhof er stasjon både for Ubahn og Sbahn, og er derfor et sentralt knutepunkt i Berlins kollektivtransport. Flere fergeselskaper har stoppested her eller på andre siden av elven - Märchisher Ufer
 
Eastside Gallery fra elvesiden. Helt til høyre ligger idrettshallen O2 World.
















Oberbaumbrücke mellom bydelene Kreuzberg og Friedrichhain sto ferdig i 1896. I 1902 ble spor til U-Bahn. Brua ble ødelagt under krigen, men gjenoppbygd. Byggingen stoppet opp i 1961 da muren ble bygd tvers over broen. Nå er broen ferdig restaurert, og Ubahn over den ble ferdig i 1995.















Radialsystem V, Berlin Wasserwerk fram til 1999. Nå kunst og kultursenter.
http://www.radialsystem.de/rebrush/en/rs-haus-geschichte.php
Hotell nHow på Stralauer Allee.













I Friedrichshain dreide vi av fra Spree og inn i Landwerhkanal. Kanalen ble bygd i 1845-1850 og er 10,7 km lang. Den går gjennom Kreuzberg og Tiergarten og ender i Charlottenburg.

Kanalen har sluser i begge ender og brukes i dag bare av turistbåter
  
Kanelen går rett forbi den nye bydelen Potzdamer Platz.
Forsvarsdepartementet ligger på Reichpietsufer i en bygning fra 1847/48.
Så skulle vi gjennom slusene ved Tiergarten.








Charlottenburger Tor var byporten mellom byen Berlin og byen Charlottenburg.  ( 17.juni gaten)

Anløpet for båten heter Salzufer fordi det lå et saltmagasin her i 1847.
















Så er vi ute i Spree igjen. Denne flotte bygningen på en drømmetomt er "bare" et forsikringsselskap.
Hauptbahnhof.
Dette er deler av Deutsche Bundestag. Marie Elisabeth Lüders Haus på den ene siden av eleven er forbundet med Paul Löbes haus på den andre siden med en gangbro.




Friedrichsstrasse bahnhof ligger sentralt i Berlin og er et viktig knutepunkt.

I hele perioden med muren hadde både Ubahn og Sbahn fra Vest-Berlin stoppested her, slik at dette var den viktigste grensepasseringen fra vest til øst.



Museumsinsel med Berliner Dom

Rett etter Domen er Berlin Stadtsloβ under gjenoppbygging. Det opprinnelige barokkslottet ble sterkt skadet under krigen og ble revet under store protester fra Vest-Tyskland i 1950.
Tre av veggene i den nye bygningen er kopier av det gamle barokkslottet mens den fjerde veggen mot eleven blir moderne og vil reflektere bygningen som lå her fra 1976, Republikkens Palass.





















Neuer Marstall sto ferdig i 1901 og var rideskole, stall og vognstall for keiseren. Etter 1.verdenskrig var det blant annet bibliotek. Bygningen ble sterkt skadet under 2.verdenskrig og ble delvis gjenoppbygd.









Nicolaiviertel ligger i det som var den gamle byen Cölln på vestbredden av Spree  og som ble slått sammen med Berlin i 1307. Kvartalet ble bebodd av håndtverkere og var helt uforandret med sine trange og krokete gateløp fram til 2.verdenskrig da det ble helt ødelagt. Bydelen ble rekonstruert og gjenoppbygd til Berlins 750 års jubileum i 1987.





Da ble også Ephraimpaleet rett bak Nicolaikartalet gjenoppbygd. Dette er en rokokkobygning som ble revet i 1935 for å gi plass for en bredere vei. Alle bygningsdelene ble bevart og bygningen ble gjenreist i 1987.

På den vestre siden av eleven da vi kjørte nedover ligger DDR-Museum og DDR-Restaurant.

Vi fikk ikke tid til besøk denne gangen, men det står høyt på lista neste gang.







Og da var turen på elven over for denne gang.

Sutring

Jeg drømmer om barnebarn som ikke sutrer.

I det siste har jeg lagt mer og mer merke til fenomenet barn som sutrer. Stemmene går litt i fistel og så fort foreldrene har sagt nei så kommer spørsmålet om noe annet. Hadde de enda brukt normal stemme. Spesielt ille er det med flere barn og flere mødre. Sutringen når nye dimensjoner.

Jeg har planlagt hvordan jeg skal lære mine barnebarn å be om å få med normal stemme og takle et nei. Så får vi se hvordan det går.

Men sutrete gamle damer er faktisk verre. Og da tenker jeg ikke på Elisabeth som har ødelagt vaskemaskin. Du har min store forståelse, ikke er du gammel heller. Men jeg tenker på dama på 70+ i butikken i går som sto med kampanjeavisen i hendene og ikke fant nypotetene til 19,90. For ikke snakke om da hun heller ikke fant FirstPrice-gulrøttene. Målet for sutringen var den unge jenta med ansvaret for grøntavdelingen.

Jeg var sekundet ifra å gi klar beskjed, men trakk meg litt feig vekk og ga litt trøst til den ansatte istedenfor.

mandag 29. juli 2013

Slott og shopping

Kanskje litt merkelig kombinasjon, men vi hadde begrenset tid denne gangen.











Charlottenburg slott ble opprinnelig bygd til dronning Sophie Charlotte, men er blitt påbygd flere ganger. På baksiden av slottet er det en enda større hage, anlagt i barokk stil. Omvisningen skjer med øretelefoner. Igjen er jeg imponert over at det var mulig å gjenoppbygge slottet etter 1945, og jeg lurer på hvor alle gjenstandene ble oppbevart gjennom krigsårene.

Slik skal det nye Berlin Slott se ut når det er ferdig (Berlin Slott)
Foto av modell: NRK
Interessant er det også å følge gjennombyggingen av Berlin slott. Det skal stå ferdig i 2019. Jeg er helt sikker på at det vil passe mye bedre som nærmeste nabo til Berliner Dom enn Republikkens Palass som ble revet.






File:Palast der Republik DDR 1977.jpg
Foto: Wikipedia
Jeg husker godt Palast der Republik som ble bygd på stedet i 1976. I tillegg til DDRs parlament  Volkskammer, rommet den også to store auditorer, kunstgallerier, restauranter og en bowlingbane. 







Foto: Wikipedia


I 1980 spiste jeg faktisk middag i en av restaurantene der.















Når det gjelder shopping så er det jo butikker overalt. Jeg kjøper masse postkort fordi de har bedre bilder av store bygninger enn jeg kan ta selv. En ny T-skjorte på salg er enkelt å få tak. I Berlin er det to butikker jeg vil nevne:


Ampelmann ble et av de hete tema etter sammenslåingen av Øst-og Vest-Berlin. Det ble et krav om å beholde den østtyske mannen med hatt. Saken har skapt ikke bare et med mange Ampelmannprodukter.
Ja, det finnes faktisk ingen grenser. "Vår" butikk lå på Gendarmenmarkt.

Ikke langt unna kjøpte jeg denne vinholderen.



Der var det en del annet gøy også.




Galeries LafayetteJeg må også nevne at Friedrichstraße er blitt det nye sentrum for den østlige delen av Berlin. Der har blant det det franske kjøpesenteret Lafayette etablert seg. Masse eksklusive butikker, men matbutikken er absolutt verdt et besøk,

søndag 28. juli 2013

Rundt Berlin

Berlin har noen flotte slott. Et av de flotteste ligger et godt stykke utenfor byen så det tok vi oss ikke tid til denne gangen.

Men Sanssousis, parken og de andre slottene i Potsdam er absolutt verdt er besøk hvis du kan sette av en hel dag.

Fil:Sanssouci 9.jpg
Kilde: Wikipedia

Det var på Sanssouis jeg oppdaget hva som lå inni veggene på sånne slott; korridorer for tjenerne - ja, også toaletter.

Jeg har aldri vært på Cecilienhof som ligger ca 5 km unna Sanssouis. Det var der avtalen mellom USA. Sovjetunionen og Storbritania ble undertegnet i 1945.  

Selv om Babelsberg ikke er noe slott tar jeg det likevel med her fordi det også  ligger i Potsdam. Dette er et filmstudio som har blitt tilrettelagt for mye besøk av publikum slik at deler av det fremstår som en fornøyelsespark. 
 

lørdag 27. juli 2013

Buss i Berlin

Jeg synes at jeg får et raskt inntrykk av en by når jeg tar en sightseeingbuss rundt. Det er en stor fordel å bli kjørt til døra og kunne gå av - kikke litt og gå på igjen neste buss.
Så vidt jeg har funnet ut er det tre selskap som har slike bussturer i Berlin. Alle har egne nettsider der du finner informasjon om hvilke ruter de kjører. 

Her er en av dem:
Kaiser-Wilhelm-Memorial Church · Europa Center · KaDeWe · Kulturforum · Philharmonie · New Nationalgalerie · Jewish Museum · Checkpoint Charlie · remains of the wall · Prussian Parliament · Martin Gropius Building · Potsdamer Platz · Bundesrat · Friedrichstraße · Gendarmenmarkt · German + French Cathedral · Konzerthaus · Nikolai-Quarter · Berlin Town Hall · TV-Tower · Alexanderplatz · Museums Island · Berliner Dom/Cathedral · Lustgarten · Old Nationalgalerie · Zeughaus/Deutsches Historisches Museum · Neue Wache · Humboldt Universität · Crown Princes Palace · Princesses Palace · St. Hedwigs Kathedrale · Unter den Linden · Lindencorso · Brandenburger Tor · Reichstag · Lehrter Bahnhof/Hauptbahnhof · Bundeskanzleramt · Palace Bellevue · Victory Column · Technische Universität · Palace Charlottenburg · Kurfürstendamm
Klikk på firmanavnene for mer informasjon.


               

Dette selskapet hadde ikke kart på sin nettside.

Alle bussrutene kjører gjennom Brandenburger Tor og ned 17.juni gaten. Gaten fikk navnet sitt etter oppstanden mot det sovjetiskinnsatte kommunistregimet i DDR i 1953. Før 1953 het den Charlottenburger Chaussee. Midt i Tiergarten er Siegessaule til minne om Preussens seier mot Østerrike og Frankrike i arvefølgekrigen midt på 1800-tallet. Den ble opprinnelig oppført foran Riksdagen, men ble flyttet i 1939. Innvendig i søylen er en vindeltrapp med 285 trinn 50 meter opp over bakken.

Alle rutene kjører også forbi Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Den ligger ikke så langt fra den Zoologiske hagen og i den ene enden av Kurfürstendamm. Kirken ble, som de fleste andre bygninger i Berlin, sterkt ødelagt under krigen. Men den ble ikke gjenoppbygd.
Og når bussen først har stoppe her - for mange er området rundt Kurfürstendam fortsatt Berlins shoppingparadis.
 
Her ligger Wertheim og KaDeWe, rett rundt hjørnet,  som de store gamle, og med Nike-store midt i mellom. Og så kommer alle de ny langs hele gata.
Elven Spree dannet flere steder i byen grensen mellom øst og vest. Nå er Spree trafikkert med sightsseeingbåter.  Jeg anbefaler en båttur. Da oppleves byen på en helt annen måte. Flere av båtene har også mulighet til å gå av og på den neste holdeplassen.