Min mormor satte fryseren som det viktigste elektriske kjøkkenutstyret.
Hun mente at å lage mat på vedkomfyr, vispe krem med manuell visper, vaske opp for hånd selvsagt (hun hadde aldri oppvaskmaskin) var ikke noe problem. Derimot oppbevaring av mat var det. Man sto fortsatt med en fot i naturalhusholdningen og var avhengig av sesongvarer. Syltetøy og hermetisk frukt var enkelt å lage til og greit å oppbevare.
Derimot det å hermetisere kjøtt var selvsagt forbundet med større risiko. Det skulle ikke så mye til for at innholdet faktisk ble ødelagt. For lav temperatur, for kort tid, dårlig hygiene eller andre forurensninger var mer enn nok til at det ikke kunne spises. Det meste av kjøttet ble lagt ned i saltlake eller saltet og speket og holdt seg bra. Men kjøttkaker måtte hermetiseres.
Da industrihermetikken kom var det en revolusjon. Det ga tilgang til mange slags matvarer på nye tidspunkt i året. Samtidig ønsket jo fortsatt noen å lage sin egen mat fra råvarer, min mormor var en av dem. En dypfryser hjemme i sitt eget hus ga henne en mulighet til fortsatt å følge sesongene. Jordbær ble plukket i juli, tyttebær i september, grisen kom i desember og det gjorde smultringene også. Pakker med fisk bestefar hadde fisket selv lå alltid i fryseren.
Derfor har det aldri blitt noen vane i min familie å leve på mat fra metallbokser. Men hermetisk ananas, tomatpurè, erter til ertestuing og kanskje fiskeboller har vi selvsagt brukt. I våre dager med ferskvaredisk og frysedisk fulle til enhver tid er jeg nesten litt overrasket over at hermetikkhyllene også er så lange og innholdsrike. Så det må jo være kunder til alle disse boksene.
Det bør være allment kjent at mat ikke kan oppbevares i åpnet hermetikkboks hvis den ikke er eloksert innvendig (som makrell i tomat og leverpostei). Bokser som er bulket er vanligvis ok, men buler de kan innholdet ikke brukes.
|
Kilde: NRK |
Men at å spise store mengder mat fra hermetikkbokser faktisk medfører inntak av helsefarlige stoffer var nytt. Det ligger mer informasjon om dette på
NRK og det kommer på TV i kveld. En ekstrem test, men likevel interessante funn.