Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 31. mars 2013

Årets påske

Vi har gul duk, gult lys og gule tulipaner. Vi har spist lammesteik og vi har sett sola.

Men denne påsken har jeg brukt til å male taket i spisestua.

Det er så nydelig når det skinner blankt i lyset fra vinduene.
Taket er ikke større enn en dags jobb, men nakken min tåler ikke den slags lengre. 
Veggene må også tas, det straffer seg å male i dårlig lampelys, men akkurat det står ikke på programmet nå.


lørdag 30. mars 2013

Vårtegn uke 13

De bare områdene øker heldigvis. Det er såpass kaldt både natt og dag, at smeltingen går langsomt. 

Vi er kommet til perioden der vi ikke bør parkere inne på låven.


Og det nærmer seg at fakkelboksene dukker frem fra snø og is.

fredag 29. mars 2013

Turist i Roma 4

Flyturen
Vi reiste med RyanAir fra Rygge til Rome Ciampino Airport. Til tross for alle forferdelige historier om bagasje og boardingkort, så skjedde det ingenting med oss. Jeg var veldig nøye da jeg bestilte; alle navn riktig skrevet, betalte ekstra for innsjekket bagasje og skrev ut boardingkortene før vi reiste hjemmefra. Flyet gikk presis og landet presis begge veier. Jeg blir bare litt pinlig berørt over fanfarene ved landing.





















Også blir jeg litt irritert på alle som tar med seg koffert som håndbagasje. Da blir det veldig liten plass til oss som bare skal legge opp yttertøy og en liten veske i hylla.

Hotell
Vi hadde valgt et veldig sentralt hotell uten å tenke på at sentralt også betyr masse biler.

Vi fikk bytte til rom på baksiden etter den første natta. Det var helt OK. Hotellet er litt slitt og ikke helt rent, men koster vesentlig mindre enn andre i nærheten. Frokosten var grei.

Det var ikke så varmt da vi var der i begynnelsen av mars, men er man heldig kan det bli nesten norsk sommertemperaturer. AirCondition brukes ikke om vinteren uansett hvor varmt det er og på det hotellet vi var ble det dessuten satt på sentralvarme hver kveld fra 18.00 - 22.00. Så folk som er like kresne på soveromstemperatur som meg bør kanskje sjekke med hotellet før bestilling.

Guidebøker

Vi hadde med oss en ganske dårlig guidebok. Det er mye lettere å finne en god nå etterpå.

En klar favoritt er den veldig store og tunge fra Gyldendal.
Mye mer hendig er Gatelangs fra Aschehoug. Den gir korte informasjoner om det viktigste, men er selvsagt ikke så detaljer som den store.





Jeg har også funnet den ganske detaljerte nettbaserte reiseguiden til den danske familien Sørensen. (De har laget tilsvarende for mange store byer)

Nå etterpå har jeg søkt opp Roma på GoogleMaps. Der varierer jeg mellom å se på kartet som tegnet kart eller som satelittbilde. Dessuten bruker jeg mye gatevisning for å kjenne igjen spesielle bygninger eller gater vi har gått i. Jeg klarer ikke å bruke GoogleMaps på denne måten før etter at jeg har vært et sted. Men på denne måten har jeg glede av en tur i lange tider etterpå.

Taxi
Som så mange andre steder er det viktig å be om pris før reisen starter. Det kostet ca 35€ fra flyplassen Ciampino og inn til sentrum.

Mat
Vi hadde ikke gjort noe forsøk på å finne ut hvor vi burde spise før vi dro. Når vi er på ferie lever vi litt etter innfallsmetoden, og må spise når vi er sultne. Både pizza og pasta er helt greit, uten av det blir den helt store opplevelsen. Vi hadde fått en klar advarsel mot å spise på Piazza Navona: " lov meg at du ikke bruker en krone på mat på Piazzaen. Det er overpriset og smaker dårlig." Derimot hadde vi fått tips om biff på (navn kommer), men den fikk vi ikke testet.

Vi spiste selvsagt iskrem. Veldig bra. Vi kjøpte vår på hjørnet av Campo de’ Fiori. Stort utvalg og bra smak. Jeg tror det må bli mer is neste gang.



Fotografering

Jeg valgte å la speilreflekskameraet være hjemme, og det var jeg glad for. Det er mye enklere med et lite kompaktkamera. Det får dessuten plass i håndveska.

Det er fotomotiv overalt. Ta innimellom bilde av gateskiltene. Da er det lettere å huske hvor dere gikk.


Kjøp ekstra kamerabatteri før avreise hjemmefra. Det er dumt å gå forbi masse flotte motiv fordi batteriet er tomt.

Andre tips

Vi burde hatt en lett ryggsekk til en ekstra jakke og drikke. Vi valgte bort sekk fordi vi hadde hørt om alle lommetyvene. Bortsett fra i køen til Colosseum var vi ikke så nær fremmede. Man trenger jo ikke å legge lommeboka i sekken.
Gode sko er en selvfølge. Det sitter langt inne for meg å bruke joggesko, men i Roma er nok det lurt. Alternativt sandaler av tilsvarende kvalitet.


torsdag 28. mars 2013

Turist i Roma


Dag 3

Den siste dagen skulle også fylles med opplevelser. Pantheon sto øverst på listen.

Pantheon er et prakteksemplar på romersk ingeniørkunst. Tempelet ble bygget i perioden 118 - 125 e.Kr. av keiser Hadrian.









Pantheon er en rund bygning med en søylebåret forhall. Sylinderen har både en diamater og høyde på ca. 44 meter. Pantheon er rikt utsmykket med farget marmor, og kuppelens kassetter hadde opprinnelig rosetter i bronse.  I år 609, under keiser Fokas, ble Pantheon omgjort til kirke. På 1800 tallet ble kirken gravplass for italienske konger. Rafael er blant andre gravlagt i Pantheon.
















Oculus, hullet i toppen av kuppelen gir det eneste lyset til tempelet.






Fordi det er faktisk er et hull i taket, har gulvet rett under dreneringshull. 

Neste punkt på lista var Piazza Navona. Her har det også opprinnelig vært en veddeløpsbane. Det er tre fontener på plassen. Den midterste kalles "de fire floder".




Campo de’ Fiori er et populært torg sentralt i Roma. Navnet betyr blomsterengen, som stammer fra middelalderen da torget faktisk lå på en eng. Det er fortsatt et torg for frukt og grønnsaker, fisk og kjøtt og andre vareslag her.
På Campo de’ Fiori finner du en statue av Giordano Bruno, som var en italiensk filosof og forfatter. Han ble anklaget av den romerske inkvisisjonen for kjetteri med bakgrunn i hans uttalelser om at universet ikke hadde noe sentrum. Han ble i år 1600 brent på plassen for sine meninger, og statuen av han kom på plass i 1889.
Campo de’ Fiori har også en fontene kalt la Terrina, som betyr suppetallerkenen. Fontenen er i dag med på å holde blomstene på markedet friske. Fontenen bærer inskripsjonen FA DEL BEN E LASSA DIRE, som betyr omtrentlig “Gjør det bra og la dem snakke”. En passende inskripsjon med bakgrunn i ryktet plassen har for sin sladder.

Vi ble fasinert over de de fantastiske ostene og skinkene som ligger utstilt i butikkene rundt torget også.














Vi kom tilbake hit  senere på dagen, gjennom Via de Giubbonari.  Der ligger den en del klesbutikker . Les mer om det ved å trykke på logoen under.


                                                

Nå ville vi ut til elven Tiber og fulgte et smalt smug rett vestover (se kartet helt nederst). Så gikk vi langs elven sydover.

Vi kunne ha gått over broen til Trastevere, men vi holdt oss på bysiden til vi kom til Tiberøya(Isola Tiberina).

Øya er båtformet og tilknyttet fastlandet via de to broene Ponte Fabricio og Ponte Cestio. Øya er ofte omtalt i forbindelse med helberedning av syke. I antikken ble den greske guden for helbredelse og medisin Asklepios hyllet med et eget tempel på øya, og den dag i dag er det fremdeles et sykehus her.
På Tiberøya ligger også Basilika di San Bartolomeo all'Isola, som er en kirke oppført for å hedre apostelen St. Bartolomeo. I basilikaen som ble oppført i slutten av 900-tallet, ligger det relikvier av St. Bartolomeo. 







Vi gikk over brua til bydelen Trastevere. Vi burde sikkert tatt oss tid til å gå litt der, men vi gikk over neste bru tilbake.  Der ses også litt av den eldste brua i Roma ,Ponto Emilio eller Ponto Rotten som den blir kalt i dag. Brua ble bygd i år 200 f.kr.



Vi gikk forbi restene av Teatro Marcello


og inn i den jødiske bydelen. Her ble det lunsj på Kosher-restaurant.




























Så gjaldt det å få kjøpt nytt batteri til kamera, men en fotobutikk var ikke lett å finne.  Endelig i en liten sidegate til Via del Corso lå butikken. Som så mange steder ellers var kontanter eneste betalingsmiddel.

















På veien videre gikk jeg gjennom passasjen i bygningen til høyre i bildet.


















Jeg ble litt overveldet da jeg kom inn og så opp.
Jeg ikke klart å finne ut hva det er. 

Bygningen ligger inneklemt mellom kirkene  San Marcello al Corso og  Oratory of Santissimo Crocifisso  ligger denne bygningen med et flott glasstak. 
























Vi spiste på Crispi 19 om kvelden. det er bitteliten restaurant i Via Crispi. Inngangsdøra er veldig anonym.
















 Det var betydelig dyrere enn vi hadde betalt hittil, men lekkert var det.

Det ble avslutningen på våre 2,5 dager i Roma, men det kommer likevel noen flere Roma-tips i morgen.


tirsdag 26. mars 2013

Turist i Roma

Dag 2.
Vi slet litt med å finne riktig holdeplass til bussen vi skulle ta, og gikk hit. Vi fant ut at dette måtte ha vært en slags arena. 

Die <i>spina</i> im Circus Maximus
Og det var det: Cirkus Maximus med Palatinerhøyden bak.

Dagens første egentlige mål var  selvsagt Colosseum. Man kan ikke ha vært i Roma uten et besøk der. 

Det store amfiteteateret ble innviet i 80eKr og hadde plass til 70 000 tilskuere. Det var nummerete plasser og systemet med flere innganger og trapper var så vellykket at mennesker til fullsatt tribune kunne komme seg inn eller ut på få minutter. Noen bedre ordning er aldri funnet, slik at Colosseum er blitt prototypen for moderne sportsarenaer.


Det var selvsagt lang kø for å komme inn. Litt dårlig system slik at mange snek eller brukte spisse albuer. Jeg  hadde hørt at det var mulig å kjøpe billetter på nettet, men hadde ikke sjekket det. 

Uansett om dere har kjøpt billettene på forhånd eller ikke; spis før Colosseum. Det er så stort og det er så mye å se - da er det dumt å være sultne.


Slik hadde det sett ut.


Den beste nettsiden jeg fant om Colosseum er denne.

Rett overfor Colosseum ligger tempelet til Venus og Roma. det skal ha vært det største tempelet i antikkens Roma.

Og slik så det kanskje ut.
Jeg synes det er veldig bra med slike tegninger. Min fantasi strekker ikke helt til for å forstå hvordan det sannsynligvis var.

Vi tok oss ikke tid til å besøke Forum Romanum, og det angrer vi på. Dette området ligger rett i nærheten av Coloseum og  i dalen mellom Kapitol og Palatinerhøyden. På Palatinerhøyden lå mest sannsynlig den eldste bebyggelsen i Roma, og basert på nyere utgravninger har det bodd mennesker der så tidlig som 1000 år f.Kr. Ifølge romersk mytologi var det på Palatinerhøyden de foreldreløse tvillingene Romulus og Remus ble ammet av en ulv, og seinere oppdradd av en gjeter og hans kone. Det var her Romulus seinere fant ut at Roma skulle bygges. Forum Romanum  var sentrum for Romas religiøse og offentlige liv med senatet, domstoler og templer liggende lang datidens mest berømte gate, Via Sacra. Det var langs Via Sacra triumftogene opp til Kapitol fant sted.
Bussturen vår fortsatte gjennom Roma, med stopp på hotellet for å finne varmere klær. Været var veldig skiftende denne dagen, og fleecejakke og vindtett anorakk ble etterhvert nødvendig. 

Egentlig er Romas indre by så flott alle steder at det er hyggelig bare å rusle rundt og kikke.  

Dagens andre hovedmål var Petersplassen og St.Peterskirken. Plassen foran kirken er mye større enn det er mulig å forestille seg.
Det er gratis å komme inn i alle kirker i Roma, men alle må gjennom sikkerhetssjekk ved Peterskirken.


Dette var Oj, oj. Du verden - dette var virkelig en opplevelse. 
Både Rafael og Michelangelo har vært byggeledere i løpet av byggeperioden på nesten 200 år.


Mens vi var inne kom et enormt styrtregn. Vi hoppet på bussen, men hadde likevel et godt stykke til hotellet. Etter kles- og skoskift ble det enda mer pizza.

Dagens kart.



mandag 25. mars 2013

Turist i Roma

Jeg er veldig dårlig til å forberede meg før storbybesøk.Men etterpå kan jeg sitte lenge og se på hvor vi var, og også hva vi kunne gjort. 

Vi hadde fått noen gode råd om hva burde burde og ikke burde se i Roma. Best likte jeg de mest konkrete rådene. Derfor har jeg skrevet noen slike til dere som enda ikke har vært i Roma, men som har lyst til det.  Jeg tenkte før vi dro at det sikkert var altfor lite med 2,5 dag i Roma. Og det er det selvsagt, men vi rakk utrolig mye - fordi Roma er faktisk mindre enn man tror. 

Dag 1.
Vi kom til Roma midt på dagen og fant denne enorme bygningen rett rundt hjørnet for hotellet: Monumento a Vittorio Emanuel. Dette er Italias nasjonalbygg.


Monumentet ble tegna av Giuseppe Sacconi i 1895, (til ære for kong Vittorio Emanuele II) men påbegynt først i 1911 og fullført under Mussolini i 1935. Det er bygd i hvit marmor fra Botticino i Brescia, og består av et enormt trappearrangement, gigantiske korintiske søyler, springvann, en rytterstatue av Viktor Emanuel i kolossalformat og to statuer av gudinnen Victoria


Under hestestatuen er den ukjente soldats grav og den evigbrennende fakkel, som er et gravsted til minne om døde soldater under første verdenskrig som aldri ble identifisert. 

I den store bygningen ligger museet Museo Centrale del Risorgimento Italiano

Vi tok ikke heisen opp på taket. Det burde vi nok gjort. Da hadde vi fått et godt overblikk over byen. Og sett at Colosseum  faktisk lå i gangavstand.
Men vårt fokus akkurat da var mat, og det ble pizza til en veldig sen lunsj. 

Så var vi klar for Trevifontenen (Fontana di Trevi). Det er den mest berømte fontenen i Roma. Fontenen fra barokken er vel 26 meter bred og 20 meter høy. Ved et besøk bør man ifølge legenden kaste en mynt over skulderen i fontenen. Dette vil bringe lykke og sikre at en får se Trevifontenen igjen seinere i livet.

Fontenen sto ferdig i 1762. Blant figurene i fontenen er  Havets konge, Neptun (av Pietro Bracci) den mest sentrale. Neptun er omgitt av sjøhester og to tritoner som prøver å holde styr på hestene. Bernini ble opprinnelig valgt av pave Urban VIII til å bygge en monumental fontene på stedet til en av Roma's eldste fontener. Prosjektet ble skrinlagt etter pavens død, og det var Nicola Salvi som vel hundre år seinere bygget dette ensemble. Den barokke fasaden ble bygget en gang mellom 1641 og 1650 av Martino Longhi d.y. 

Dette er nok det stedet i Roma vi ble mest skuffet. Fontenen ligger ganske inneklemt på en trang liten plass overfylt av folk (selvsagt - andre turister som oss selv)
File:Piazza Monte Citorio Roma, Italy.jpgBare fire kvartaler lengre bort kom vi inn på denne plassen foran Palazzo Montecitorio Der holder det italienske stortinget til.



Obelisco di Montecitorio 
er fra nesten 600 år fKr, men hadde rast fullstendig sammen og ble gjenoppbygd på 1700-tallet. Opprinnelig hadde obelisken funksjon som solur. I 1998 ble det lagt en meridian i brostensleggingen fram til hovedinngangen, men med en rent dekorativ hensikt. 























På den andre siden av gaten Via del Corso ligger Galleria Alberto Sordi. Denne flotte bygningen ble ombygd til et eksklusivt butikksenter i 2003.


Fullt med folk var det også i Spansketrappen (Scalinata di Spagna).  Den 138 trinn lange trappen går fra Piazza di Spagna opp til kirken Trinità dei Monti.

Spansketrappen er
 tegnet av Alessandro Specchi og Federico De Sanctis og ble bygd i 1721 - 1725.   Både plassen og trappen er oppkalt etter Palazzo di Spagna, hvor spanias ambassadør bodde.
Fontenen foran, La Barcaccia (den stygge båten), er fra barokken og ble bygget av Pietro Bernini med hjelp fra den mer berømte sønnen Gian Lorenzo Bernini. 

Som siste post på den første dagens program var mat. Helt Ok pasta, og så gikk vi for servitørens forslag til dessert - slik at vi kunne smake på alle typene dessert. Kanskje litt i meste laget med rød og grønn pyntegele.


Fortsettelse følger i morgen.