Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 28. februar 2013

Til de evige jaktmarker
























Det er en tung beslutning å ta, men som dyreeier er man forpliktet til det. Et dyr kan ikke lide.

Vår kjære Donna fikk hjerneblødning onsdag formiddag. Det var vanskelig å finne informasjon om sykdommer hos hunder, derfor har jeg bestemt meg for å skrive om de symptomene hun fikk og hva som ble behandlingen.

Hun våknet brått opp fra dyp søvn og kunne ikke stå på bakparten. Hun gikk i sirkel. Hun kastet opp. Øynene gikk rytmisk fra side til side (på et nettsted sto det at øynene rullet så kanskje kan dette variere).

Hos veterinær ble det fastslått at hun har fått en hjerneskade etter en blødning. Det er hjerneskaden som virker nevrologisk inn også på bevegelsesapparatet. Vi var ikke klare til å ta den tunge avgjørelsen så hun fikk en stor dose kortison. Den virker smertestillende slik at ubehaget var så lite som mulig  i tiden vi ønsket å ha for å se etter tegn til bedring. For som med folk kan hunder også komme seg etter hjerneblødning.

Beklageligvis ble hun ikke bedre. Så i går kveld ble det ny tur til dyrlegen uten å ha henne med hjem.

tirsdag 26. februar 2013

Jeg har kjøpt

DYMO.
Men her i huset er det ikke en interiørbegrunnelse (ja, kanskje den perioden er over), men rett og slett nyttefunksjonen.


Det er en i huset som trenger litt informasjon om hva som ligger i hyllene. Forskjellen på ull og bomull? Forskjellen på shorts til bilvask og shorts til bytur?

Det er takket være alle stemmene jeg har fått som har sikret plassen i teten, men jeg trenger fortsatt påfyll i 7 dager.

søndag 24. februar 2013

Våknet opp.....

Mange av dere er for muligens for unge til å ha bli bitt av slektsgranskningsbasillen. Synd det, fordi det er nå dere kan få vesentlig informasjon fra foreldre, besteforeldre og kanskje oldeforeldre. En enkel kommentar som at: Ja, han hadde en søster som het Lucie ga løsningen mellom flere muligheter. Og De eide eiendommen i flere år før de bygde hus der, ga svaret på noen årstall jeg ikke fikk til å stemme.

Hvordan traff folk hverandre? Folketellingene gir informasjon om hvor de bodde. På Google maps kan jeg sette på adressene og finner ut, nesten uten unntak, alt alle parene i slekten har vokst opp et par kvartaler fra hverandre.

Så kjære dere: besøk Digitalarkivet, men pass på at dere har en muntlig kilde tilgjengelig på telefon.  Jeg har lagt puslespillbrikker siden fredag kveld og er på stigende rus.

Akkurat nå våknet jeg opp - har hengt opp tøy fra vaskemaskinen - og skriver dette.

Innimellom har jeg ryddet i papirer som har ligget på låven siden august. Kjelleren har ikke vært tørr nok til dokumentoppbevaring før nå.. Men først må de sorteres.

Heldigvis var det mulig å tørke det meste av det som gir informasjon om gårdsdriften i tre generasjoner før meg. Hadde jeg på noe tidspunkt trodd at kjelleren skulle bli full med vann så hadde de selvsagt ikke vært der.







Det som lå på gården og som har vært en fantastisk kilde til informasjon er utstillingskataloger for husdyr. Den eldste jeg har er fra 1918. Tenk, 1918!

Eksemplet under er fra 1930.
  

Da en av grisene på gården fikk sølvmedalje.

Den er selvsagt rammet inn og henger på veggen sammen med diplomet.













Jeg henger fortsatt med i teten om å bli en av Jernias hjemmefiksere, men jeg trenger hjelp til å beholde plassen.

fredag 22. februar 2013

Hagens - må ha

Anne på Moseplassen har kommet med en ny utfordring. Hva er på må ha listen etter årets X-faktor.

En del av de flotte blomstene som ble vist er sjeldenheter som er blitt dyrket fram av frø eller spesialimportert. Sånt er utenfor min rekkevidde. Noen flotte planter må tas inn om høsten, de står jeg over.

Så jeg har plukket ut dem som ville passet inn i hagen her og en Blå klematis skal jeg iallefall ha.

Dette eWE Gladstone hos Kristinas oas
WE Gladstone 1

Scabiosa fra Fru Underberget


Akeleiefrøstjerne fra New Dawn


Primula calderiana fra Primulas hage


Hemerocallis lilioasphodelus, syn. Hemerocallis flava, gul daglilje  Marianns verden
DSC_0640

Jeg har ikke plass til en hel åker, men jeg drømmer om et bredt bed langs hele baksiden av låven.
Mariannes Blomster & Gleder


Akeleien Rød kardinal  fra Marits hagekos og litt til


Svartklokke Fritillaria camchatcensis  fra Marits hagedagbok.   Nydelig


Jeg har laget en annen liste helt uavhengig av x-faktor, men den får jeg komme tilbake til.

Jeg er fortsatt med i konkurransen om å bli en av Jernia-kjedens hjemmefiksere og trenger stemmer.

torsdag 21. februar 2013

Oberstiger og gechworener

Jeg fikk en bekreftelse om en farskapssak midt på 1800-tallet fra Statsarkivet i går. Da kan jeg følge en slektsgren til sølvverksdriften på Kongsberg fra før 1700. Jeg har antatt det fordi etternavnet er såpass spesielt, men endelig å finne koblingen var helt utrolig.

Dette er så spennende at jeg nesten ikke har tid til å puste. Langt mindre lage noe ordentlig innlegg eller lese hva dere skriver.

Fordi kunnskapen om gruvedrift kom med tyske bergverksarbeidere ble det brukt mange tyske ord og uttrykk både om stillinger og arbeidsoppgaver. En oberstiger var utdannet ingeniør med ansvar for gruven og en geschworener var bergmesterens assistent. Yrkestitlene har jeg funnet i folketellinger, kirkebøker og branntakster. Forklaring til begrepene fant jeg på  BERGSTADEN.ORG   Dette er egentlig en siden for gruvedriften på Røros, men ord og uttrykk var nok de samme.

Og når jeg har vært inne på Kongsberg og sølvverksdriften. Hva med en tur til Kongsberg i juli eller september. Jeg har plukket ut to forslag fra Norsk Bergverksmuseums program for i år.

04.07.2013: Barnas museum: Skattejakt for de små
15.09.2013: familiedag på Haus Sachsen



Jeg har fått super hjelp til å bli en hjemmefikser. Holder dere ut til 4.mars?

tirsdag 19. februar 2013

Nye hyller

Nytt garderobeskap skapte ringvirkninger. Jeg flyttet mannens skjorter til det nye skapet. Da kunne jeg fjerne stengene der de hadde hengt og ville sette inn hyller. Her dreide det seg om hyller til 100 x 60 cm  PAX-skap, og de selges fortsatt uten endringer på mål siden 2006. Men to av PAX-skapene vi har var bare 35 cm dyp, og disse selges ikke lengre. Den unge IKEA-mannen foreslo skohylle i metall. For meg spilte ikke materialet eller utseende noen rolle bare jeg fikk hyller som passet til skapene. Litt imponert faktisk over løsningen.

 Det ble en rask tur etter jobb og jeg var hjemme til middag. 


mandag 18. februar 2013

"Sort" favoritt

Som Anne skrev finnes det vel ingen helt sorte blomster, bare noen som er veldig mørke.

Denne tulipanen er iallefall den mørkeste jeg har.

Den ble kjøpt den aller første høsten på gården, og lenge før det fantes noe bed å sette løkene i. Den første våren vokste de en sinkbøtte. Etterpå fikk de plass i vestveggen på bryggerhuset og har blomstret hvert år siden. 

Fortsatt tigger jeg om stemmer for å bli en av Jernias hjemmefiksere

søndag 17. februar 2013

Gul favoritt

I fjor var det rosen Goldstern som ble den gule fra hagen her.

I år blir det Jordskokk.
























Selv om jeg må stå på låvebrua for å se er det helt fantastisk når den blomstrer nesten 2 meter over bakken.





















Det mest fantastiske med Jordskokk er at den kan høstes to ganger i året. Jeg har skrevet om Jordskokk før.

Jeg ber fortsatt om stemmer slik at jeg kan bli av av Jernia-kjedens sju hjemmefiksere. Det er faktisk mulig å stemme 2 ganger i døgnet,

fredag 15. februar 2013

Blå favoritt

I år ble det Perleblomst som skal representere den blå fargen fra hagen vår. Den gleder oss med blomster fra slutten av april.

Alle Perleblomstene i hagene vår startet sin karriere i potte på trappa. Etter første års blomstring blir de plantet i bedet ved låven. De visne bladene blir ganske fort dekket av bladverket til Skogskjegg.

Se flere blå hos Anne på Moseplassen

blaa-blomster-x

Jeg trenger hjelp til å bli en av Jernias hjemmefiksere. Vil du stemme på meg?

torsdag 14. februar 2013

Hjemmefikser

logoJernia søker nå etter 7 hjemmefiksere og jeg har meldt meg på i kategorien Husarbeideren.


Hjemmefikserene skal lære Sigurd Sollien det de kan i alle slags oppgaver knyttet til hus og hage.

For å sikre meg en av plassene trenger jeg stemmer. Så om du følger denne lenken kan du hjelpe meg.
Av en eller annen grunn klarte jeg å skrive feil bloggadresse i omtalen, noe jeg oppdaget lenge etter publisering. Jeg har spurt Jernia om de kan rette den opp.

Jeg har funnet ut at det er mulig å stemme hver dag.

Slik ble vaskerommet

Ganske tidlig i planleggingsprosessen så landet vi vaskerommet. Rundt 1950 hadde faktisk et av rommene i 2.etasje fått innlagt vann og det hadde tjent som kjøkken for flere. Disse vann og avløpslørene måtte vi utnytte.

Mange vil sikkert foretrekke å ha vaskerommet i første etasje med enkel tilgang ut til tørkestativet. Vi har faktisk ikke noen utendørs tørkeplass, og er veldig fornøyd med det.

Sånn var det i 2005.

















Stort sett alle rom ble på et eller annet tidspunkt brukt til å male i. Her også.














August 2006.
Det var ikke mulig å demontere skapene slik at de kunne gjenoppstått et annet sted. De var plassbygd og måtte slås fra hverandre.

















Vann i et rom betyr også mulighet for vannlekkasje . Så også her. Alle råtne materialer ble fjernet før vi fortsatte arbeidet.













Jeg brukte den ene veggen til å lage skissen med den kommende innredningen. Krussedullen under taket skal forestille røret fra tørkeplassen (ventilasjonsviften) og ut.








Døråpningen inn til det som hadde vært et soverom ble kledt igjen.
Gulvet har fått nye plater som underlag for varmekabler.

















Ny panel på tak og vegger.
Nye vinduslister. Fordi det ikke er så høyt under taket her måtte listen over vinduet skjæres litt smalere for å få plass til taklisten.

Varmekablene er lagt og fått et tynt lag betong.














Gulvflisene er lagt.


Innredningen begynner å komme på plass og røret


Det er alltid en milepæl å få rennende vann.

Panel på plass også over benken. Det er laget hull ut for ventilasjonsanlegget.

Panelen som skulle brukes mellom benk og overskap ble kuttet i riktige lengder, grunnet, pusset, vasket og malt et strøk før den ble satt opp. 



Ventilasjonsviften fra tørkeskapet.
















Og slik ble det. Det høye skapet har trådkurver til skittentøy. Hver kurv har akkurat plass nok til en maskinfull. Jeg har toppmatet vaskemaskin og synes det er veldig praktisk. Det er mulig at jeg i dag hadde vurdert å plassere en frontmatet vaskemaskin og tørketrommel i arbeidshøyde. Da er det plass til skittentøyskuffer under. Plass til stryketøyet i skuffene helt til venstre.


Plass til strykebrett og symaskin. Mye av skapplassen brukes også til garn, stoffer og andre hobbysaker.


Tørkesnorene henger med ca 7-8 cm avstand. Her hos oss er det faktisk plass til tøy fra 3-4 vaskeomganger. Bak gardinene er det også plass til støvsuger og moppestativ



onsdag 13. februar 2013

Rød favoritt


Det er neimen ikke mye rødt eller oransje  i hagen vår. Og det er en tilfeldighet at dagens blomst faktisk finnes. Å kjøpe rododendron på salg innebærer noen ganger å ta en sjanse. Scarlet Wonder var navnet og jeg så for meg dyp skarslagensrøde blomster. Det ble det ikke- mye mer julerød er fargen.

Lenge sto den i bedet på nordsiden av huset, men den trivdes ikke. Jorda var sur nok, men jeg fant ut at det var for våt. Da den ble flyttet til det lange hakkbedet, der det fortsatt er ganske mye sol øket trivselen.


Det ligger flere deltakere i rød X-faktor på Moseplassen

                                                        roed-orange-blomster

tirsdag 12. februar 2013

Ferskvare

Er du klar over at polstringen under trekket på strykebrettet er ferskvare?

Plutselig ble ikke tekstilene glatte nok lengre. Særlig gjaldt det noen duker i indisk bomull. Så husket jeg hvor lett strykingen gikk våren 2011. Det var da jeg byttet trekk sist.

Nytt trekk ble kjøpt inn. Og mistanken min ble bekreftet - polstringen presses sammen. Ganske logisk egentlig. Men jeg hadde faktisk ikke tenkt over hvor stor betydning det har for strykeresultatet.























Og nå står strykebrettet klart til bruk. Dagens test viste at min teori stemte. 
Heretter kommer jeg til å legge på ny polstring en gang i året. På IKEA koster trekket 29 kroner, det er det virkelig verdt (innlegget er ikke sponset!)

mandag 11. februar 2013

Hvit favoritt

Det var ikke noe blomsterbed da vi kom til gården, men det var en tue med Prestekrager. Etterhvert som jorda ble bearbeidet så steg trivselen så mye at de nesten tok overhånd.





De var altfor vakre til å fjernes, de hører liksom til på gården, de har ekstrem lang blomstring, de er nydelige også i vaser. 

Derfor laget jeg et nytt bed langs låveveggen til alle prestekragene. Her kan de spre seg så mye de orker. Og veldig flott ble det.


Dette er mitt bidrag til Moseplassens X-faktor konkurranse.

 



søndag 10. februar 2013

Hvem tror du at du er?

Jeg har holdt på med å skrive navnene på personer i slektene mine siden begynnelsen av 1980-tallet. Da fantes det selvsagt ingen digitale kilder, så til å begynne med var telefonen mitt nyttigste redskap. Da dreide det seg om nålevende, men fjerne slektninger. Etterhvert fikk jeg skrevet ganske bra oversikter over etterkommere etter alle mine åtte oldeforeldre. Noen av dem har jeg de siste årene også fulgt bakover til 1500 tallet.

Jeg har rullet mikrofilmer på biblioteket i Drammen for å finne ut når en tippoldefar døde. Og en periode satt jeg timesvis på Statsarkivet på Kongsberg for å finne ut hvem som hadde bodd i vårt gamle hus.

I dag er alt så enkelt. Jeg kan uten problem sette meg foran PC-skjermen før frokost og i åndeløs spenning følge små ledetråder gjennom folketellinger, kirkebøker og tinglysningsregistre helt til kvelden kommer. Jeg bruker skjermdump eller PrintScreen (PrtScn) knappen hele tiden. Hver gang jeg finner noe interessant så blir skjermbildet kopiert og så lagt inn i et Word-dokument. Jeg med en gang hvilken kilde informasjonen er fra. Etterpå bruker jeg informasjonen på det jeg har funnet til å lage en sammenhengende tekst.

Jeg henter inn kart fra Google-maps og gamle bilder fra bildearkiver.

oslobilder.no  Digitalt museum  Fotosamlinga i Narvik og fotosamlinga til Norsk jernbanemuseum er bildebaser jeg har sett mye i de siste dagene. 

 

Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket

Noen ganger har jeg sendt en epost når jeg har stått fast. På alle nettsider finnes det gjerne en epostadresse, og jeg har funnet at i den andre enden sitter det en person som er like interessert som meg i å knytte sammen løse tråder. Det spiller faktisk ingen rolle om denne personen utfører dugnadsjobbing for sitt historielag eller om det er en  som gjør det som en del av sine lønna arbeidsoppgaver på et arkiv.   






Min slekt har nok ikke så veldig mange hemmeligheter som kjendisene på TV, så de store overraskelsene har jeg ikke fått, men ved å koble sammen informasjonen jeg finner er det faktisk mulig å få en anelse av hvordan livet har vært til mange av dem.

Det jeg egentlig hadde planlagt å gjøre i går (lørdag) var å sende min rosa favoritt inn til Moseplassens X-faktor konkurranse, men det glemte jeg helt der jeg vandret på Grønland i Kristiania på slutten av 1800-tallet.

Men her kommer likevel en rosa, klematis Ville du Lyon. Jeg hadde aldri fått til roser eller klematis før vi kom hit til gården. Og det første året ble de tørre klematisgrenene klippet ned. Det var før jeg visste at den klematistypen blomstrer på gamle grener. Siden da har denne klematisen vært i fyrverkeri i bedet.



lørdag 9. februar 2013

Nytt skap med gamle dører

En god idè, to gamle dører og en flink snekker  - så ble det stort klesskap på soverommet.
























Lister og vegger skal selvsagt males, og glassfeltene skal få blondegardiner, men det blir senere. Nå er vi foreløpig veldig fornøyd.

Da vi flyttet inn ble det lille skapet, som en gang i tiden hadde stått på et av barnerommene i det forrige huset, bare midlertidig plassert mellom vinduene. Jeg var så lite fornøyd med løsningen at jeg unngikk å ta bilder i den retningen, men gjorde det rett før skapet ble fjernet. 



Grunnen til at det aldri ble kjøpt nytt skap er at på dette rommet er alt skjevt. Et nytt skap ville bare forsterket det.

Høsten 2010 kom jeg plutselig over dette bildet hos Mias Interiør. Og da hadde jeg løsningen klar.
På låven sto en dobbeldør, altså en innvendig og en utvendig dør  i samme karm. Da jeg var barn var denne døra i hjørnerommet der jeg nå har kontor og ut til en liten overbygd veranda.




Resten av materialene ble kjøpt inn og så kom snekkeren som kunne omgjøre mine skisser til skap. Skapveggene er hobbyplater som er tilpasset til ytterveggene i tømmer.

Hvordan det er mulig å skjære så nøyaktig ut? Jeg lette etter et godt bilde på nettet, men måtte ta et selv slik jeg tror det gjøres.

Fest en blyant (tusj) til en spiss pinne. Jeg ser nå at blyanten burde vært festet nærmere spissen.
Hold en planke tett inntil tømmerveggen.
Når spissen føres nedover tømmerveggen vil blyanten sette av merker der det skal skjæres ut.

 


Veldig fornøyd.

Og det er neimen ikke sikkert dørene skal males.