Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 31. desember 2012

Bloggåret 2012

I året som snart er slutt har jeg skrevet om det som har skjedd i huset og i hagen, ja også på låven. 254 innlegg er det blitt, nesten 40.000 på besøk og 1468 kommentarer. Tilsammen på alle mine "blogger/nettsider" har det vært nesten 23.000 sidevisninger bare i desember.

Like før 2011 var slutt så publiserte jeg min egen nettbaserte oppskriftssamling 
Jeg har lagt ut mange oppskrifter her på Bestemors hage, men tagget dem for dårlig slik at ikke engang jeg klarte å finne dem igjen.  Jeg hadde også sett hvor mange som besøkte oppskriftene på Jul i bestemors hage, så jeg tenkte at flere kunne ha glede av mat som passet resten av året også.
Oppskriftsamlingen bruker jeg kanskje aller mest selv, men nå kan jeg henvise alle som spørr etter oppskrifter til den nettsiden.

Hele 2012 var preget av bryllupet vi skulle feire her på gården i juni. Alle kommentarene tydet på at folk synes det var hyggelig å følge våre litt spesielle forberedelser. Skuring av låvegulv og "matlagingskurset" jeg holdt for kjøkkengjengen.

Dagen opprant og gikk selvsagt mye fortere enn vi ville. Vi er enige om at låven var et stilig festlokale.


Og jeg gjorde et unntak da jeg viste fram bildet av det nydelige brudeparet. De smilte fra øre til øre hele dagen.   Alt jeg skrev om bryllup er samlet her. 



Tidenes besøkrekord kom da IKEAs facebookside lenket til mitt innlegg der jeg skriver om alt vi brukte til bryllupet og som var kjøpt på IKEA.














I løpet av året har vi fylt spisestua flere ganger. Det er ikke nødvendigvis bare våre egne gjester, men også venner og familie som tar med gjester hit. Det er egentlig mest behagelig å lage mat uten å sitte tilbords selv.
  

I april kom det 14 bloggdamer  Det ble en veldig hyggelig kveld, og jeg fikk ei pute som jeg hadde ønsket meg


Helt i den andre enden av registeret er skadene som uværet Frida gjorde hos oss i begynnelsen av august.

Jeg lærte i løpet av forsikringsoppgjøret at det er forskjell på en vannskade som skyldes overflatevann (mye regn) og flom (et vassdrag som går over sine bredder). Så alt dette vannet hos oss var altså ikke flom som jeg hele tiden hadde sagt. 

Kjelleren måtte tømmes, vaskes, tørkes og males før alt kunne flyttes tilbake. 




Selv om navnet bestemors hage skulle tilsi veldig mye hagestoff er det blitt heller lite i år. Derfor er jeg glad for at jeg meldte meg da Anne på Moseplassen etterlyste en som kunne lage en presentasjon med bilder og tekst fra hagebloggere over hele landet. Den ble vist på Hagemessa på Lillestrøm i april.
  


Jeg startet 2012 med å bestille mange tusen papirkopier av enda flere tusen bilder jeg hadde tatt gjennom flere år. Jeg lagrer bildene i oversiktlige album på PCen.  Når jeg får bilder fra flere personer og kameraklokkene deres ikke har vært synkronisert, sitter jeg og endrer navnet på mange bilder. Jeg har et ekstremt behov for at bildene fra et arrangement skal lagres og vises i kronologisk rekkefølge. 

Tipset jeg kom med går nettopp ut på at kameraklokkene må stilles likt før et arrangement der det er flere som skal ta bilder, som konfirmasjon, bryllup eller tur med Skibladner som til venstre.

Utover høsten oppdaget jeg en lang rekke nye bloggere som skriver om helt andre tema enn meg. Til slutt skrev jeg om Dilemmaer. Og det er dette mangfoldet i temaer og synspunkter som gjør dette så artig. Jeg blir inspirert, sikkert påvirket, noen ganger provosert. Jeg har smilt og jeg har ledd. Noen ganger veldig berørt og virkelig kjent klumpen i halsen. Mange er utrolig dyktige til å skrive, andre er fantastiske fotografer.

 Jeg vet at jeg har lært masse. Derfor - takk til hver og en av dem som stikker innom . Jeg gleder meg til et helt nytt og langt bloggår.

lørdag 29. desember 2012

5.juledag

Noen kilo snaddermat kom inn på kjøkkenbenken i dag. 
Vi forsøker å fortrenge at vi sikkert foret dette rådyret gjennom forrige vinter.

fredag 28. desember 2012

4.juledag

Her er det fortsatt jul og nye julegjester ventes i kveld.

I dag vil jeg tipse om min Waldorfsalat. Den er fast følge til julebordet her i huset fordi den passer godt både til den røkte svinekammen og til det røkte lammelåret.

Mitt triks er at jeg bruker revet sellerirot i og ikke finsnittet stilkselleri som det står de fleste oppskrifter.























Hvis jeg ikke er helt sikker på at alle gjestene kan spise valnøtter har jeg dem i en skål ved siden av.

torsdag 27. desember 2012

3.juledag


Det er faktisk 7.julen på gården. Julegjestene som kommer er jo de samme så borddekkingen skal være forskjellig fra tidligere år.

Vi flyttet inn i begynnelsen av desember i 2006, og bord og stoler kom først på plass til jul. Da jeg skulle kjøpe servietter var utvalget svært begrenset. Vi hadde ikke engang taklys så utover kvelden ble det ganske dunkel belysning.
I 2007 hadde jeg kjøpt nye duker i en grønnfarge som passet mye bedre til stua. Jeg oppdaget dessuten hvor vanskelig det var å få hyasinter i blomst akkurat til jul.  Servietter har jeg hamstret på salget i januar for å være sikker.
I 2008 hadde vi fått lange linduker og de ble spart til julen. Det ser ut at gullfarga servietter er blitt en gjenganger.
























 I 2009 ble det igjen grønn duk og jeg vet at det kom fram servietter før gjestene satte seg. Det er gjenbruk av de kunstige hvite rosene jeg kjøpte i 2006.

I 2010 hadde jeg kjøpt kunstige furukvister som ble lagt langsetter bordet sammen med kubbelys i gull og sølv. Serviettene var i sølv. Fordi det henger hekla snøfnugg i alle vinduene bruker jeg ofte snøfnugg som dekor på bordet og på serviettene.


I 2011 brukte jeg de ubleka lindukene. Servietter og lys i sølv.
I år kom de grønne dukene på igjen. Lys og servietter i sølv, men lyslyktene er nye. Dessuten har jeg brukt hvite Julestjerner. Speilene gir et fint skinn fra lysene etterhvert som det blir mørkere i stua.

onsdag 26. desember 2012

2.juledag

Det er en myte at ingen spiser julekaker!























Jeg la ikke fram en til hver av alt så jeg måtte ettefylle med Sandkaker. Det som var igjen var en liten klatt karamellpudding som jeg spiste etter at gjestene var dratt - selv om jeg allerede var mett.

En av de flotte julegavene; en Erik Bagger brødkurv, skinner der i første rekke.

tirsdag 25. desember 2012

1.juledag

Jeg har hygget meg på kjøkkenet også i formiddag. Huset fylles av julegjester i kveld. Bordet er dekket og maten er snart klar. Noen år trodde jeg at folk flest hadde forspist seg på julebord allerede og ikke hadde så lyst på mer julemat. Men ikke våre julegjester. Så her er blir det som i fjor og året før det.

Nissen har dukket opp i gluggen på låven og fuglenekene ble satt opp på formiddagen julaften. Jeg lurer bare på hvor alle fuglene har tatt veien. Etter kuldeperioden har det ikke vært fugler her i det hele tatt.


mandag 24. desember 2012

Julaften

Her lukter det snart surkål. Kjelen med finsnittet hodekål er satt på plata. jeg har funnet ut at det er bedre at surkålen er ferdig i god tid før middag og må varmes opp igjen, enn at den er for lite kokt.

Som dere har forstått så holdes de gamle juletradisjonene og juleforberedelsene høyt i hevd her på gården.  Jeg er heldig som kan kjøpe meg litt ekstra fri i desember for å få det til. Jeg deler gjerne det jeg kan, derfor fylles også kjøkkenet flere ganger i desember av noen som vil lære eller bare være i et arbeidsfellesskap. Dette er nok noe som jeg vil gjøre mer av neste år.


Endelig etter litt grubling fikk jeg det til. Ta dere tid til å åpne årets julehilsen til dere alle.


God julaften












søndag 23. desember 2012

Lille julaften


Tradisjonen tro lukter det vørterøl og krydder fra kjøkkenet. Vi skal ha nystekt vørterkake med brunost til formiddagsmat. Denne lillejulaftens tradisjonen er ikke mer enn 14 år gammel, men det skal ikke så mange år til før noe har festet seg som en skikk. Til og med ganske små barn husker godt hvordan noe ble gjort selv om det er et helt år siden.

Derimot blir det ikke risengrynsgrøt med mandel i for oss i dag. Vi skal hygge oss med de første julegjestene og en ordentlig middag.

Alle bør ta seg tid til å hygge seg med Oslo fagottkor under. Ha fortsatt en fin lillejulaften!

lørdag 22. desember 2012

22.desember - nissetips

Her på gården har nissene flyttet inn på kjøkkenet for julen. Etterhvert har samlingen av nisser blitt både stor og variert. Men jeg mangler den ultimate norske fjøsnissen. Når jeg snakker om den norske nissetradisjonen så vil jeg gjerne vise fram noe slik at andre også kan danne seg et bilde av de som bodde i stall og låve, og som kunne være til hjelp eller gjorde mye ugang. 
      



  

Disse til ventre har jeg kjøpt i år, men de er ikke riktige når jeg ser nærmere på dem. Nisseskjegget er for velfrisert og han ligner for mye på den amerikanske nissen med de røde klærne. Paret til høyre er ikke mine, men jeg har en gang gitt dem bort i gave. Og disse stemmer ganske bra.

Bare for noen få dager siden oppdaget jeg hvem som mestrer legemliggjøring av fjøssnissen:  Kjell Einar Midttun
Så nå vet jeg hvor jeg kan få kjøpt både bilder og figurer.





fredag 21. desember 2012

21.desember - melistips

Her på gården har det aldri vært vanlig å pynte pepperkakene. Ja ja, vi lager ikke pepperkaker heller - bare sirupssnipper.

Men vi pynter pepperkakehus. Melis og eggehvitter er blitt rørt til en masse og kan sprøytes på. Det viktige er at den må holde fasongen.

I år fulgte jeg rådet til Hegemor og pisket sammen melis og eggehvitter med mikser til en krem. Ja, den hadde kremkonsistens. Og den var utrolig lett å jobbe med.

Et lite melisdryss (gjennom melsikt) og så var årets pepperkakehus-/gård ferdig.
























Det er dessuten en viktig dag i dag. Nei, jeg tenker ikke på dommedag, men på solsnu. Det er deilig å tenke på det når det er 13 kalde ute. I førkristen tid var nok vintersolverv den store festdagen.

torsdag 20. desember 2012

20.desember - stryketips

Det er fire dager til julaften. Nå er det bare pyntingen som gjenstår her, og jeg tar rom for rom. All julepynten ligger i mange kasser, stort sett en for hvert rom. Da er det enklere å pakke ned og enda enklere å pakke opp. 
Jeg har strøket de broderte juledukene. Det gjør jeg alltid på baksiden. Da blir broderiet penest på framsiden. Hvis selve stoffet er veldig krøllete må det være ekstra godt dusjet med vann før stryking. Stryk gjerne forsiden av duken først, men snu alltid og stryk på baksiden til slutt.
      

Ja, jeg står foran TV når jeg har litt omfattende strykejobber - som lange duker. Tips til å stryke dem finner du her.
    

onsdag 19. desember 2012

19.desember - Juletrefottips

Juletrærne er blitt mye kraftigere. Så kraftige at de ikke passe i den gamle typen juletreføttene. Det har nok mer med at vi oftere velger edelgran som juletre enn at vanlig gran har fått så mye tykkere stamme.

Å spikke spiss av stammen, som vi har gjort noen år, er ikke lurt. Da tørker en stor overflate ut og resten av stammen suger vann veldig dårlig. Ja vann, så stor som stammen har vært er det nesten ikke plass til noe vann.

Vi har etterhvert et bredt utvalg med juletreføtter. De synliggjør også hvordan juletrærne våre har blitt større med årene.Det har sittet langt inne å bytte fra søte og flotte juletreføtter i støpejern eller smijern til plast. Men det har vi gjort i år.


  
Til og med denne er for liten.                                                         Årets nye, som heldigvis blir skjult av de                  
                                                                                                          lavthengende grenene

tirsdag 18. desember 2012

18.desember - julekorttips

I de to siste ukene før jul er det artig å hente posten. Hver dag ligger det noen innholdsrike konvolutter i postkassa. Det er så hyggelig å åpne dem og lese hilsner fra folk vi kjenner. Noen skriver lange personlige brev, andre bruker et bilde og noen har et opptrykket julebrev. Jeg har ikke noe imot å få den siste typen. Jeg mener det er bedre å høre litt enn ingenting. Derfor har vi i mange år valgt den siste sorten. En tekst som er lik til alle, noen fine bilder og plass til noen personlige setninger på slutten. I år valgte jeg tilogmed å flette adressefeltet på konvoluttene slik at de også er skrevet ut på kopimaskinen.  Julekortene er et brettet A4 på høyden. Jeg bruker brettet under og en spesiell kniv til å lage fin "brettespor", og jeg fikk tak i konvolutter i riktig størrelse.























Det finnes mange artige måter å henge opp de julekortene man får. Jeg bruker fortsatt julekortmappa jeg sydde for  snart 25 år siden. Den består av flere stofflag med vliselin. Opphenget er rett og slett en bambuspinne jeg har sprayet med gullspray.

Julekortmappa henges opp ganske tidlig i desember slik at julekortene kan bli samlet etterhvert som de kommer.

I kveld skal vi skrive de siste hilsnene på årets julekort, sette på frimerker og sende dem i morgen. Sikkert i siste liten, men sånn er det faktisk alltid her.