Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 30. november 2012

Lilla hus i år også

Jeg har gledet meg til å henge opp dørkransene jeg kjøpte av AtelierKari i fjor. De er pyntet med lilla bånd og henger oppe de siste ukene før jeg tar fram julepynten. Det like kranser til begge dørene.





























Den første kakeboksen en fylt, med deilige sprø sirupssnipper.












Min datter lagde pepperkakehjerter. De skal utrolig nok deles ut, tradisjonen tro, på spinningtimen hennes lille-julaften.
I år la jeg knust gul drops inn i vindusåpningene på veggene til pepperkakegården. Jeg fant ut at det må skjæres mye større hull enn jeg trodde.
   

Jeg setter ikke sammen delene før jeg er ferdig med alle juleforberedelsene.

Artig lesning er heftet Spiselige byggeverk- pepperkakehus i Byggforskserien til Sintef.
































Ellers forsøker jeg å holde tritt med klesvasken. Det er fort gjort at den hoper seg opp når fokusen min er på andre ting.

Jeg må innrømmet at jeg ofte sitter og ser på TV mens jeg bretter tøy, da kombinerer jeg det nyttige og forhåpentligvis det hyggelige.








torsdag 29. november 2012

Julegavetips til voksne barn





For noen dager siden kom Pia med noen julegavetips til skolegutter.

Nå tenkte jeg å komme med noen tips til hva man kan kjøpe til voksne barn. Etter å ha innhentet ekspertråd kan jeg avsløre at (iallefall mine) voksne barn ønsker seg både opplevelser, klær, ting til hus og hjem og underholdning

Utfordringen i dag er at om det er noe vi trenger så har vi ofte mulighet til å kjøpe oss det med en gang. 

Servise, glass og bestikk er gode gavetips. Så fort mine unger flyttet hjemmefra oppfordret jeg dem til å finne hvilke de ville spare på. Det er lurt å velge kjente merker som Rosendahl, Rörstrand,  Hardangerbestikk og flere andre. Da er det sannsynlig at man kan kjøpe til over noen år. 



Kjøkkenutstyr forøvrig er gode ideer. Som digital kjøkkenvekt og steketermometer.



En stor kjele og gode kniver



Bosch ToolboxVerktøy er flotte gaver. Nå finnes mye verktøy samlet i hendige sett. Et godt tips: ikke kjøp elektrisk verktøy med for lite effekt.








Sengetøy og håndklær. Mine unger vil ha ensfarget, både sengetøy og håndklær. Selv om den største trenden nå er trykk av store dyr på sengetøyet. Så det lønner seg nok å trekke litt informasjon ut av mottakeren.



En koffert er en flott gave.



Mange synes det er hyggelig å få opplevelser; gjerne sammen med giveren. Det kan være kinobilletter med påfølgende middag. En konsert eller en reise.


Kinobilletter
Konsert

Mange ønsker seg sportsutstyr. Pulsklokker er populært, men dyrt og det er et stort utvalg. Så et kontantbidrag er sikkert velkomment. Det samme til treningsklær av alle slag. Mens skismørerkoffert eller smørejern er mer i julegavestørrelse.






Noen har et utømmelig behov for ullsokker (både tykke hjemmestrikka og tynnere), luer, votter/hansker og skjerf.

 

Velværeprodukter er også en fin gave. Det er sikkert lurt å finne ut om det er noen spesielle favorittmerker.
Hva med et elektrisk varmeteppe?


Smykker er alltid flotte julegaver. Her et eksempel fra Alvilde David-Andersen og fra Efva Attling.

Bøker kan også være en aktuelle gave. Noen vil sikkert ha en lydbok de kan høre på under trening. Playstation er visst også noe som den aldersgruppen fortsatt lar seg underholde av og med.
PSP® (PlayStation®Portable)



Alle bildene er hentet fra produktenes/produsentenes nettsider.

onsdag 28. november 2012

4 dobbel

Sirupssnippdeigen er snart klar. Den skal stå kaldt til i morgen




































En tur i butikken i kveld avslører at mange er i julemodus.Folk har tilogmed begynt å ønske hverandre god jul.

tirsdag 27. november 2012

Planer kan endres

Her i huset er bakeplanen helt endret i år. Sirupssnipper/pepperkaker står på programmet allerede torsdag. Da stemmer ikke handlelistene så nå har jeg sjekket om vi har nok sirup og fløte i huset.

Det er bare noen få kvadratmeter gulv i kjelleren som ikke er blitt malt nå, men det lar vi stå til over jul.












Men alle de nye hyllene er kommet på plass og nesten blitt fylt.



Det er fortsatt ganske tomt, og det føltes litt mer bebodd da jeg lagt filleryer på gulvet.



















Jeg har benyttet kvelden til å legge ut noen flere oppskrifter både på Jul i bestemors hage og på Mat i bestemors hage.  Det er artig å se at spesielt "julebloggen" får mye besøk rett fra søkemotorer. Idag er det flere som har søkt på julenisse norsk, garnnisse, skolde mandler, juleverksted, smultringer, juletreteppe, snøkrystaller, serviettbretting. Jeg håper at de fant det de lette etter.




mandag 26. november 2012

Benkevask

I går surret min 29 år gamle matlagingsmaskin lenge. Jeg har ingen planer om å bytte den ut, eller bytte type. For jeg kan lage deiger med 2 l deigvæske i den, det blir 64 småbrød eller rundstykker.

Etter utbakingen av fire slike store deiger var bakebenken klar for vask.





Det lureste er å skrape vegg alt det løse og tørre med en deigskrape av plast. Ikke bruk noe skarpt til dette. Det kan ødelegge benken.
Tøm litt lunkent vann på benken og fordel det utover.

Vent noen minutter.
Skrap med deigskrapen. Nå vil deigrestene løsne lett.
Tørk av alt sølet med tørkepapir eller klut.














Det er lurt at frysekapasiteten står i forhold til bakegleden.

søndag 25. november 2012

Desinfeksjon

Syltepressene sto på nederste hylle da vannet flommet inn i kjelleren i august. Selv jeg vasket dem med en gang følte jeg behov for å gjøre dem bedre rent. Etter kontakt både med Mattilsynet og Lilleborg la jeg dem i vann i klorløsning (1 dl Klorin og 10 l vann) i 15 min.
Deretter grundig skylling for å få bort all klor og så lufting.

Nå står syltepressene klare i kjelleren. Jeg kommer uansett til å legge alminiumsfolie mot treverket både over og under syltene for å være helt sikker. Det er kanskje lurt selv om syltepressene ikke har blitt forurenset av jordvann, man vet jo ikke helt hvor rent treverket er.

På kjøkkenet durer matlagingsmaskinen med den tredje gjærdeigen. To står klare til utbaking. Jeg baker masse når jeg først setter igang, og jeg utnytter stekekapasiteten til det ytterste. 
Under forheven dekker jeg bakebollene med plasthetter. (Dusjhette fra hotellbad passer til den minste bollen)



lørdag 24. november 2012

Førjulskos


Førjulstiden må også inneholde mye kos. Hva er mer koselig enn en treåring som rører i en bolledeig?  Det finnes ingen treåring i familien så jeg måtte låne en.

Barn på den alderen mister fort interessen. Da er det lurt å fange oppmerksomheten med nye ting de kan gjøre: smøre på fyll med slikkepott, børste mel med en pensel. Det spiller ikke så stor rolle - det viktigste er at de får være tilstede og opplever at de bidrar. Mye skryt er viktig. Litt melsøl på gulvet betyr ingenting.






















Fortsatt males det i kjelleren og mer maling må kjøpes i dag. På min reviderte liste står vasking av kakebokser som dagens juleforberedelses-oppgave. De står nå på toppen av en av helt nye hyllene i kjelleren. Kakebokser må være rene, tørre og romtempererte når småkaker legges oppi dem.























Som med sylte så fylles en del av boksene og forsvinner ut av huset.

fredag 23. november 2012

Stress eller ro

Veldig få vil eller kan sette av så mye tid til juleforberedelsene som jeg gjør. Jeg har skrevet om hvordan det er enkelt og raskt å skape god julestemning. Det viktigste er å sette av litt tid til planlegging. Hva vil vi gjøre og hva har vi tid til. Jeg synes at det må være bedre bare å lage et slag gode hjemmelagde kaker enn å kjøpe masse som sannsynligvis ikke blir spist opp. En pepperkakebakedag med ungene blir nok prioritert. Denne deigen kan jeg iallefall anbefale. Den tåler å ligge i kjøleskapet minst 14 dager så den kan lages i god tid.

Selv om jeg har laget den store juleplanen så endres ting etterhvert. Møter dukker opp, invitasjoner kommer (heldigvis) og avtaler som gjøres med medbakere. Plutselig må planene endres. Det er ikke noe problem når oversikten er god i utgangspunktet.

Så rådet mitt i dag er: Finn ut hvor mye tid dere har til å lage jul. Velg hva dere vil gjøre og finn ut når dere skal gjøre det. Og gled dere til jul.

Jeg må finne fram notater fra tidligere syltelaging for å beregne hvor mye kjøtt jeg skal bestille. Her er huset fullt  med folk i tre dager og da lages det mellom 40 og 50 sylter, så det går med store mengder kjøtt og krydder.

torsdag 22. november 2012

Flaskekottet

Da vi bygde bad her i huset fikk den gamle doen i gangen ny funksjon: flaskekott!

Med kildesorteringsposer fra IKEA skulle det være enkelt å ta to poser med ut for å tømme papir, to poser med panteflasker på butikken og to poser til miljøstasjonen bare noen få hundre meter borti veien her.
Men plutselig bare rant det over. Mannen tok de tunge veskene med papir rett rundt hjørnet til dunken for returpapir og flaskene som skulle til returpunktet. Jeg fylte bilen med panteflasker. Begge to oppdaget at sorteringen ikke hadde vært kvalitetssikret. Begge hadde flasker den andre skulle hatt. 

Dette inngår også under etiketten juleforberedelser. Kottet bør være tomt når ribba settes i ovnen, for de nærmeste dagene etter vil det garantert fylles opp igjen.