Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 30. september 2012

Første milepæl

To nye frysere med nytt innhold har kommet helt på plass. Ja, de er kjøpt etter mål.
De første ensomme flaskene med eplemost har fått selskap av flere, - og eplesyltetøy, - og epleskiver til eplekake eller epledessert.

























Kjelleren blir malt - stykkevis og delt. Foreløpig tak, vegger og gulv der hyller og frysere skal stå. Det er  helt fantastisk å se hvilken forskjell det gjør å få litt gråmaling på det stygge gulvet. Malingen hindrer også at det løsner sementstøv fra betonggulvet.









Tirsdag 7.august så det slik ut

 
Konsekvensen av alt vannet som plutselig kom er at vi har færre ting, men også at vi kunne innrede kjelleren helt på nytt. Så trøsten har vært at kjelleren blir finere enn den var. Og så skal vi sørge for at den ikke blir så våt igjen. (Vannskillet er helt tydelig på døra. 120 cm høyt eller 210.000 l vann)

fredag 28. september 2012

Ny pute

Jeg er liksom ikke så hekta på interiørting. Og i allefall ikke på trender. Når ting kommer inn i dette huset så blir de til det faktisk er nødvendig å bytte dem ut. Også synes jeg ting skal ha en hensikt.

Så da Elisabeth Innerst i veien hadde sydd seg ny pute fant jeg ut at en sånn hadde jeg behov for. Eller faktisk er det mannen som har det største behovet. Ikke for at jeg har spurt ham om det, men jeg er helt sikker på det.

For når hans hjørne av sofaen ser slik ut etter en kveld. Og den lille puta ligger maltraktert nede i hjørnet

så må han jo bli glad nå, med en stor og myk Elisabethpute i hjørnet.  Denne puta går det faktisk ann å ta en liten ettermiddagslur på.

Og ja - selv om det ikke er små barn i huset er det lurt sånn til hverdags å dekke litt av sofaen med et mørkt fleeceteppe.

Det som gjør Elisabethputa så ekstra fin er den sinnrike flettingen langs kanten.

Litt dumt er det at jeg så et flott skap som jeg egentlig har behov for da jeg var innom på Home&Cottage for å kjøpe innerputa. Men jeg får konsentrere meg om alle hyllene i kjelleren 
istedenfor.

torsdag 27. september 2012

Livstegn

Plutselig ble det helt stille.

Det var liksom ingenting som var et godt nok tema.

Jeg kunne skrevet om maling av hvite vegger i kjelleren, men jeg synes ikke hvite vegger er så gøy egentlig. Jeg kunne skrevet om epler, og kanskje om såre hender etter all epleskjæringen. Jeg kunne skrevet at Bring har levert alle hyllene fra Ikea. Men jeg har ikke gjort det.

Men jeg kan skrive om studentene på medialinja på Høgskolen i Volda som sikkert ikke hadde tenkt at de skulle bli nyhetssak selv i NRKVG og Laagendalsposten da de laget musikkvideo om Kvivsvegen.

Vår nydelige bryllupsfotograf Mari har vist at hun har mange talenter, så her bør potensielle arbeidsgivere være våkne.

fredag 21. september 2012

Samla og Svalka

Ja, også litt om Ivar.

Alle hyllegavlene og veldig mange av hyllene i kjelleren tålte ikke vannet som plutselig kom en natt i august.

Uansett hvor greit det er å handle på IKEA så ble 73 store hylleplater og 53 høye gavler i meste laget også for meg. Så denne gangen ble det bestilt hjemkjøring. Antatt leveringsdato er 26.september. Da regner jeg med at hele kjelleren er nymalt, og det er helt klart for hyllemontering.







Men da datteren inviterte på IKEA-tur var jeg jeg som fylte bilen hennes til randen med Svalka-glass. Lik til de som ble knust.

En stabel med Samla står også klar til å fylles.

Mye av serviset har klart seg gjennom flommen uansett om det sto i hyller eller pappkasser før flommen. Bokhyllene i det ene kjellerrommet var fulle med bøker og dokumenter. Jeg hadde to hele skap med tekstiler, klær og garn. Alt under vannstanden på 120 cm klarte seg ikke. Nå har ikke vi ønske om noe mer vann i kjelleren, men ingenting som ikke tåler vann skal oppbevares i pappkasser i kjelleren mer.



Men stekebrettet Drömmar fikk jeg ikke kjøpt. Det finnes visstnok ikke i vareutvalget på Slependen. Jeg synes det er praktisk å ha flere stekebrett enn de to som fulgte med stekeovnen og kjøpte fire da det var i vareutvalget for nesten 10 år siden. Nå hadde jeg planlagt å kjøpe flere med tanke på at jeg skal fylle de tomme fryserne. 

Så kommer jeg med med to tips om smarte IKEA-varer:


Galej telysestaker som koster 9 kroner for 4 stk. Her på gården har vi mye over 100 allerede, så vi trenger foreløpig ikke flere.  Jeg bruker dem selvsagt til telys, men også som porsjonsdessertskåler (som til PannaCotta) og til små blomstervaser.


Før bryllupet var jeg på leting etter noe som kunne settes på arbeidsbenken og brukes til alt matavfallet som blir underveis i matlagingen. Da fant jeg Boholmen oppvaskkurver, kr 79 for to.

Disse kurvene passer helt perfekt til posene for våtorganisk avfall.


søndag 16. september 2012

Litt ensomme

Seks liter eplemost troner helt alene i hjørnet av den ene nykjøpte fryseren. Også saftsentrifugen jeg har laget eplemosten med er helt ny. Den har mer effekt enn den forrige og klarer å presse mer saft ut av eplene.

Ellers har Anne på Moseplassen skrevet mye mer om eplepressing.

torsdag 13. september 2012

Bordet er dekket på nytt

Denne gangen er det ikke til fest. Nå har spisebordet, ja faktisk hele spisestua funksjon som mellomlager.
Jeg har begynt å vaske alt som skal tilbake til kjelleren. Og ja, vi har mye servise.


Vi tar ikke sjansen på at alle jordrestene skal legge seg i avløpsrørene inni huset, så først blir alt spylt av ute. Den ene bardisken, en hageslange og gaffetape var en bra kombinasjon




Etter forvasken ute, blir det ny forvask inne med varmt vann og såpe.


Så er det en omgang i oppvaskmaskinen.  Likevel sitter det faktisk fortsatt et støvlag igjen på noen deler.

I påvente av at hyllene som er bestilt fra IKEA med hjemkjøring kommer blir spisebordet fullt og vel så det.

søndag 9. september 2012

Min høstfavoritt

Det var ingen hage her på gården da vi flyttet hit i 2006. Jeg kunne derfor planlegge den akkurat som jeg ville. En fin utsikt fra kjøkkenvinduet sto høyt på ønskelista.

Fortsatt blomstrer mange av rosene og en av dem kunne vært høstfavoritten.
Rent fargemessig er det Strandkattehale som er mest synlig nå. Så jeg kunne valgt den.

Bak huset lyser Solhatt opp i bedet som blomstrer i gult gjennom alle sesonger.












Men det ble Hortenisa. Denne flotte busken der blomstene er nydelige helt fra de første knoppene og til de står brune og tørre langt utpå høsten. Vi har Hortensia mange steder i hagen, den på bildet under står i hekkbedet - i utsikten fra kjøkkenvinduet.
Syrinhortenisa  Hydrangea  paniculata Grandiflora
Det finnes enda flere høstfavoritter her hos Anne på Moseplassen.

fredag 7. september 2012

Tusen takk

I flere måneder har jeg fått masse hyggelig kommentarer. Først på alle bryllupsforberedelsene, så på alt jeg skrev om bryllupet. Deretter kom de skrekkelige dagene med våt kjeller. Og det ble terapi å skrive og veldig hyggelig å få litt virtuell trøst.

Jeg har ikke hatt mulighet til å gjengjelde alle kommentarene. Selv om jeg kanskje hadde tid til et kort besøk hos noen så var hodet som oftest helt tomt for noe å skrive.

Derfor vil jeg nå si tusen takk til dere som kommer på besøk og særlig til dere som legger igjen spor etter dere. Det gjør jeg med bilde av en Pelargonia-blomst. Planten fikk jeg av Berit som skriver Underberget da det var bloggtreff her i april. Det er faktisk flere knopper. Imponerende er det for etter alt regnet som kom i begynnelsen av august har jeg ikke sjekket om de ville ha vann, så tørre var dem i forrige uke.


Så har jeg vunnet. Jeg ble trukket ut da Pia i Pias verden ga bort et gavekort fra Tre Hjerter. Jeg kjøpte en varm jakke. Og nå henger jakka i skapet hos meg - og det er litt mindre ille at dagene blir kjøligere.
Det er veldig enkelt å handle i en nettbutikk, og fra denne var det veldig rask levering også.


torsdag 6. september 2012

Den som ler sist

Å sette opp et espalier med drøyt 2 meter høyde for erteblomster er i beste fall optimistisk. Og om de ikke lo så spurte både sønnen og svigersønnen om jeg var sikker på at det skulle være så høyt.
 Og det var jeg, - selv om jeg overhodet ikke trodde at erteblomstene skulle nå helt til toppen. Men det gjorde de.






























Hvis jeg hadde vært flinkere i starten av veksten til å lede de oppover og klipt av blomster mer jevnlig så hadde det blitt enda frodigere.

Stativene henger nå på veggen - så planene for neste år er klare: Erteblomster.
  


tirsdag 4. september 2012

Mer vann

Forskjellen fra sist gang er at nå har vi full kontroll. Vannet kommer fra høytrykksspyler.

Virkelig teamarbeid i går kveld; mannen spylte gulvet rent og jeg brukte støvsuger og fjernet det.

Støvsugeren som skimtes til høyre er selvsagt laget for å tåle vannet. Utrolig effektivt, selv om det er mange timers arbeid som ligger foran oss.

All den jorda som ligger på gulvet i kjelleren kommer fra blomsterbedene på hver langside av huset. Der fosset vannet i strie strømmer natta for fire uker siden. Når jeg ser hva vi fjerner fra gulvet begynner jeg å ane hvor mye vi må fylle på igjen i bedene til våren. 

mandag 3. september 2012

Gruppebilde

Morten Krogvold har tatt noen fantastiske gruppebilder. Dette av norske designere


og et tilsvarende av norske divaer.

De ga ideen til hvordan gruppebildet på gårsdagens konfirmasjon ble organisert. (Og fordi jeg normalt ikke har personbilder her så er alle sladdet).

søndag 2. september 2012

Konfirmasjonsmiddag

Jeg liker godt kun å ha ansvaret for maten. Det kan jeg gjøre når venner låner spisestua og jeg ikke skal sitte til bords.

Jeg klarer det likevel ikke helt alene og fikk hjelp til serveringen av mannen i huset og sommerens brudepar. Kanskje ikke mer enn rett og riktig når dagens konfirmant, søster og mor serverte i bryllupet.

Og litt inspirert ble nok konfirmanten for her ble det også servert bobler. Disse boblene kjøper jeg på Europris. Herrljunga Cider i magnumflasker er alkoholfri og koster 39 kr. Magnusmflasker er sesongvare (jul og 17.mai) og det var nok flaks at jeg fikk tak i nå.


Forretten var varmrøkt ørret med avocadokrem som her blir anrettet i to høyder. Greit med en lang benk sånne dager.






Og hovedretten: helstekt indrefilet av okse, ovnsstekte almadinepoteter, blomkål- og sellerirotpure og balsamicosaus,  er kopi fra bryllupet for to måneder siden.
Mens desserten: Sjokoladefondant, bjørnebærsaus og yoghurtis var ny.

lørdag 1. september 2012

Alt klart

Når sjokoladefondanten og bjørnebærsausen snart settes i kjøleskapet kan jeg krysse av de siste punktene på dagens liste. Den har stort sett dreid seg om å gjøre ferdig i hage, men også det kunststykket å finne plass til kakene i allerede fulle kjøleskap. Jeg merker at kjelleren ikke kan brukes som lagerplass for øyeblikket.

En ny liste venter i morgen slik at konfirmanten og hennes gjester får mat når de kommer.

Jeg måtte prøvetenne lysene på bordet allerede i dag, og det så slik ut.