Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 30. november 2011

Klar for nedtelling

I kveld skal jeg skålde mandler til kransekake og marsipan. Jeg har funnet en grei måte å gjøre dette på. Les mer her. Helt vesentlig er sette på noe hyggelig musikk.












Som for eksempel denne:
 
I kveld henger jeg opp husets adventskalender og i morgen starter en annen adventskalender her. Hver dag kommer en liten kulturell hilsen, sammen med at juleforberedelsene mine fortsetter. Ukebladene har også forslag til aktiviteter hver dag: lage konfekt, ta et langt bad, gå en tur, ha gløggfest. Mens jeg omtaler alt som virkelig må gjøres.  Jeg kommer også med forslag til middag, hver dag fram til over nyttår. Alle oppskriftene ligger i Jul i bestemors hage.
I dag foreslår jeg Sitrontorsk. Steketiden vil avhenge av om fisken er tint eller frossen.

Som i fjor trekker jeg hver uke ut noen blant dem som har skrevet kommentarer. Hver kommentar gir 1 "lodd".

tirsdag 29. november 2011

Mer innkjøp

Det eneste som står på dagens liste er å handle inn til resten av bakingen. Det er nemlig denne uka mye av bakingen skjer. For en del år siden skrev jeg en samleliste så selve innkjøpet går raskt. Krydder til sylte og safran til Safrankringler (Lussekatter) er også tatt med her.

3 kg melis

30 egg
10 kg sukker
20 kg hvetemel
kakao
kokos
3 pk tørrgjær
2 l melk
2 kg sirup
1,5 l kremfløte
2 poser pepper
2 poser ingefær
2 poser nellik
2 poser allehånde
1 pose safran
1 pose karve
1 flaske eddik
1 boks bakepulver
1 boks vaniljesukker
3 poser hasselnøtter
5 pk hakka mandler
1 boks rosiner
5 kg melange
potetlefse
kokesjokolade (hvit sjokolade)
delfiafett
2 kg smør
aluminiumsfolie
gløgg
tegnestifter
limebånd

Heldigvis har jeg skaffet meg nok smør, takket være Elisabeth Innerst i veien som allerede 21.november skrev om tomme smørhyller. Det var det ikke her enda da, men jeg sikret meg likevel. Akkurat nå er det helt tomt overalt, men det produseres melk hele tiden og dermed også smør så helt mørkt er det nok ikke.
Søndagen som kommer har jeg satt av til brødbaking. Da tenker jeg på rundstykker, horn og tebirkes. Det blir en storproduksjon for det skal holde til frokoster og julebord i hele julen.

mandag 28. november 2011

Mer julekort

Jeg har  allerede vist fram fjorårets julekort, og jeg lurte en stund på om jeg skulle bruke den samme ideen i år. Men det skal jeg ikke.  Jeg satt i går og klippet og limte. Alle kortene mangler fortsatt tre vesentlige deler; forsidebilde, tekst og snor. Men jeg har skrevet alle adresser på konvoluttene.

Vi velger fortsatt det fysiske julekortet, selv om noen har gått over til å sende julehilden på epost. Stas er det også å motta håndskrevne lange julehilsner fra gamle venner.

Det er fortsatt tid til å bestille fotokort.

søndag 27. november 2011

Stormen kom

Så flott som sola skinta i formiddag var det rart å lese om stormens herjinger på kysten. Men nå i kveld ulte det langs veggene og jeg måtte ut i regnet for å redde pynten på trappa.

Begge lyslyktene hadde fått et nytt lag med sort spraymaling og nye glass. Både lyktene, lysene og kulene lå spredt. Nå er alt tatt inn og så håper jeg at stormen snart er over.

Forøvrig drømmer jeg om en ny trapp. Strekkmetall passer ikke helt til huset.

1.søndag i advent

Det er første søndag i advent. Her er det verken adventsstjerne eller sjuarma lysestake i vinduene. Det har aldri passet for meg. Derimot har vi tent et lys på kjøkkenbordet til frokost.

Den flotte duken har jeg fått i gave og den brukes selvsagt kun i adventstiden.

























Flere av de innvendige dørene har også fått kranser med lilla bånd.                                                      
 

På dagens program står å vaske kakebokser. Det gjør jeg flere dager før jeg baker det første slaget. Kakeboksene må nemlig være helt tørre og ha romtemperatur når småkaker legges i, ellers blir de bløte. Jeg har prøvd, det var ikke lurt. Jeg er også fornøyd med den nyinnkjøpte kakeboksen. Jeg har aldri  sett en så stor kakeboks før.  Her i huset passer den perfekt til krumkaker.





I går kveld sto 20 liter saft ferdig på kjøkkenbenken. For å få ryddet plass i en fryser for å mellomlagre matvarer for å rime av fryseren på kjøkkenet så måtte jeg fram med saftkokeren.

Ellers er det pluss 15 i solveggen akkurat nå. Så jeg skal aller først ut en tur.

lørdag 26. november 2011

En kald og en varm oppgave

Fordi jeg har byttet om på ukas gjøremål så kommer utfordringen nå, - det jeg virkelig har gruet meg til. Å rydde i fryser. Vi har masse fryseplass, men særlig fryseskapet her på kjøkkenet burde vært avrimet. Spørsmålet er hvor jeg skal oppbevare frysevarene. Det er så mildt ut at frysevarene ikke kan pakkes inn og settes ut. Resten av frysekapasiteten er i bruk. Mye av eplene fra hagen ble presset til most og den oppbevares i fryser. Jeg har også flere bæreposer med brødrester som er samlet til vinterens foring av rådyr.  Men jeg tror jeg har funnet en grei strategi nå.

Det jeg gleder meg mest til i dag er å kunne sette meg ned ved symaskinen og sy flere slike.


De ligger ferdig klippet. Jeg har noen andre ting på gang også.

Det er vel å gå litt langt at jeg kaller det juleverksted når jeg jobber helt alene, men jeg lager iallefall saker til jul.

På vaskerommet, der jeg har symaskinen, er det faktisk hyggelig å sitte.

fredag 25. november 2011

Lilla hus

En liten milepæl er det alltid fredag før 1.søndag i advent. Da blir huset lilla.

Jeg skal sette lilla lys i alle staker. Og henge opp kranser med lilla bånd både ute og inne. Jeg har gledet meg til å henge opp årets nyinnkjøpte, spesiallaga til vår flotte inngangsdør fra Atelier Kari. Kjempeservice fikk jeg da jeg på svært kort varsel hadde behov for kransene tidligere i høst. På trappa skal jeg sette fram lyslykter, sinkbøtter og furukuler. De siste også fra Kari. Ute mangler det bare litt snø for å få den rette følelsen av at vi snart er kommet til desember.

Noen St.Paulia som har levd en bortgjemt tilværelse i hele høst skal nå få en mer synlig plass. Det liksom først nå  denne flotte lilla blomsten passer helt inn her.

Gjestesengene er blitt forberedt for vintergjester. Her i huset ligger det varmetepper i alle senger. Da trenger vi ikke å ha oppvarma soverom, ja, ikke at det hadde vært så enkelt i dette huset om vinteren.  Strømmen i varmeteppene blir selvsagt slått når vi legger oss.

Så skal jeg legge på rene filleryer på de nyvaska gulvene.  Faktisk blir det ytrefilet av rådyr til middag.

torsdag 24. november 2011

En måned igjen

Hele min plan for juleforberedelsene skyldes at jeg har gjort noen erfaringer. I dag er det en måned til jul og det kan virke som et hav av tid. Men disse dagene går utrolig fort. De kjedelige oppgavene er det lett å skyve til en annen dag. Her i huset kommer ikke den dagen. Etterhvert blir det andre gjøremål som fyller all ledig tid.

En plan kan også endres og jeg snur om på noen av ukas oppgaver.  Etter jobb i dag skal jeg kjøpe julegaver.  Da slipper jeg å dra ut av huset lørsdag formiddag. Og så kan jeg utsette den kalde oppgaven å rydde i fryseren.

Og med i håndveska ligger det flotte nettet som jeg vant i lotteri hos surresilje for noen uker siden.

onsdag 23. november 2011

Vasking av kjøleskap

Hensikten med dagens oppgave er å få ryddet plass til egg, smør, smult og annet som skal brukes til kakebaking og må oppbevares kaldt. Småkakedeigene krever også plass.  De fleste har nok faste plasser til det meste som står i kjøleskapet, men plutselig har hopet seg opp noen små rester i bokser eller pakket i folie.

Selv om jeg var forutseende da vi flyttet hit og har skaffet meg to store kjøleskap kan det likevel bli trangt om plassen i de nærmeste ukene.

Dessuten bør kjøleskap rengjøres 4 ganger i året, så dette er et greit tidspunkt for den ene av dem. Jeg har heldigvis aldri hatt et kjøleskap som ser slik som i artikkelen.
Jeg holder også på med å planlegge årets adventskalender.

tirsdag 22. november 2011

Gloria er best

Jeg må være i bevegelse så dagen i dag er fylt med slike gjøremål. Først skal jeg ta kobberpussingen som ikke var mulig på søndag. Så her kommer dagens tips.
Jeg bruker et utslitt frottehåndkle som underlag når jeg pusser metall. Når pussingen er over så bretter jeg det bare sammen og legger det opp i skapet. Hvis det blir riktig ille så byttes det ut med at annet utslitt.

De beste pusseklutene er utslitte oppvaskkluter.

Og til kobberpuss er det ingenting som slår Gloria. Jeg blander den ut med litt vann slik at det blir en "krem" som smøres på. Så gnir jeg kraftig for å få bort anløpingen. Tilslutt poleres med helt ren klut. Først da får jeg den flotte overflaten jeg vil ha.

søndag 20. november 2011

Novembersøndag og isjias

Jeg har levd høyt og lenge på at jeg kom i form og ned i vekt da vi jobbet her for fullt i 2006. I går kveld var grensen nådd.

Så vondt vil jeg ikke ha det igjen, så jeg må begynne å trene systematisk.

Kobberpuss er det hvertfall ikke blitt, så det er bra det er lenge til jul. Derimot ble det en tur ut i novembertåken med datteren som var på besøk.

lørdag 19. november 2011

Skjorter og ved

Jeg har startet dagen på vaskerommet. Av en aller annet grunn er det alltid noe som blir liggende igjen i skittentøyskapet. Ofte er det håndvask. Noen år har jeg funnet juleduker fra året før. I dag gyver jeg løs og vaskemaskinen går for fullt.  Jeg liker å stryke og det skrev jeg om i fjor. Da beskrev jeg også den enkleste måten å stryke en skjorte på.

Dagens råd er at det må være såpass mye "slakk" på ledning og rør til vaskemaskinen at det er mulig å trekke den ut for å vaske gulvet.

Ellers er det å stable ved som står på dagens "to do-liste". Dette huset sluker usannsynlig mengder ved hvert år. Nå holder vi på med de kommende års forbruk. Arbeidsfordelingen er som før; mannen kapper og deler. Jeg stabler.

Hva har dette med jul å gjøre?

fredag 18. november 2011

Plasthetter og støvsugerposer

Noen lander alltid på føttene eller blir ferdig i god tid før gjestene kommer, tilsynelatende uten antrengelser. Jeg er ikke der. For å slippe å ha alt i hodet lager jeg lister. Se det jeg skrev i går. Så dagens juleforberedelse er faktisk å handle inn sånt kan er greit å ha og som ikke har noen holdbarhetsdato. Noe kan jeg forresten stryke av lista. Jeg har allerede bakt lefse og jeg kan flyte på fjorårets innkjøp til "juleverksted".

Det viktigste for dagens innkjøp er uten tvil plasthetter og støvsugerposer.

Toppits plasthetter
6 kg mandler
1 kg margarin
2,5 kg meierismør
6 kg hvetemel
1,5 l H-melk
1 l kefir
12 dl sæterrømme
14 egg
Støvsugerposer
metallpussemiddel
Moppepapir
Tøyvaskemiddel
Skyllemiddel
Lyspærer (et utvalg)
Plasthetter
fakkelbokser
ark+kartong til julekort
filt og stoff til juleverksted
Lim til limpistol

Selv om jeg anbefaler at man ikke setter igang noen oppussingsarbeidet sånn rett før jul, så har jeg et i kjelleren som jeg må konsentrere meg om.

Innervinduer! Å fullføre maling av dem er blitt utsatt fra år til år. Når jeg først har satt i gang så tar jeg også av vriderne som  var topp moderne i 1950, men ikke passer inn her.  Så sparkler jeg igjen hullene og resultatet blir slik.

Fortsatt mangler en liten splint  som vrideren skal låses i på hver vindusramme, men vinduet er blitt mye penere.
Vriderne er kjøpt på Molo as

torsdag 17. november 2011

Hva skal jeg kjøpe?

Jeg vet stort sett hva jeg skal kjøpe. Og det er mye basert på bitter erfaring. Som for eksempel når sølvpussingen skal starte, og det ikke finnes en dråpe sølvpuss. Eller når jeg kom på at den siste støvsugerposen satt i støvsugeren, og den blinket rødt. Eller når smørkremen til sandkakene er pisket og så hadde jeg ikke skoldet mandler. Listen kan gjøres enda lengre.

Derfor laget jeg en høst for mange år siden, den store juleplanen med handlelister. Jeg har beregnet hvor mye hvetemel, sukker og fløte jeg trenger og når jeg trenger det. Og så følger jeg bare handlelistene. Noen dager er det ganske fullt i kroken ved benken (jeg får ikke alt inn i skapene), men det dreier seg om noen få dager og så er råvarene blitt til kaker i kakeboksene.

Vi har begrenset hvordan vi sprer julegaver i familien og det gjør den delen av juleforberedelsene veldig enkle. For før var det den mest krevende delen; å finne på noe som var Ok til svært forskjellige aldersgrupper og interesser.

En ting var det med de aller yngste. Katalogene fra lekebutikkene har utvalg innen alle prisklasser.Apropos "cup-cake debatten" - disse katalogene blir da mer og mer kjønnsdelt?

Så var det en periode med spill og bøker. I den mest kompliserte  kjøpegavetilalder har tursokker i ull ofte reddet meg.. Og sønnen min har sagt mange ganger at han aldri kunne få for mange par.
      
I det første hybelåret ble det bakebolle, tresleiv, deigskrape og oppskrifter på gjærdeig. Det er vel bare 2 igjen nå som ikke har fått.Så ble det en periode med  løpere, telys og kanskje litt julepynt. Nå er det flere i familien og noen venner som får hjemmelaget sylte.

origin

Det er greit nå når ønskelistene til oss og de voksne barna nesten er like. Servise, kjeler, bestikk, verktøy, klær (mannen) eller smykker (datteren). Dette er på hennes ønskeliste i år; Origin fra Celine Engelstad. Det er en bestillingsvare fordi stenen plasseres på riktig geografisk sted.

Jeg ønsker meg egentlig en snekker, og innebygde skap på soverommet.





onsdag 16. november 2011

Lefser er klar for fryseren

32 leiver er kjevlet ut, stekt, smurt med smørkrem, delt i snipper og lagt i plastposer. De oppbevares i fryser og tiner mens kaffen koker.
Dette er ikke noen kake med barndomsminner, men brakt med til gården etter 20 år i Numedal. Dette kalles Grautlefse fordi man starter med å koke en slags fløyelsgrøt. Når den av avkjølt så tilsettes rømme, egg og mer mel. Det er vel ikke noe man starter med helt alene, men det er heller ikke veldig vanskelig. Oppskrift finnes i Jul i bestemorshage: Kling/Lefse. Jeg bruker Kling kun som kake. I Numedal brukes den også til rakfisk.

Det er like mange meninger om hvordan en perfekt kling skal være og oppskrifter, som det er gårder/
slekter.

Og hvorfor jeg ikke skal bake lefser på søndag som det står på planen? Noen ganger blir planen endret. Det er jo ikke noe problem å bytte om underveis.

Sende julekort?

Skal du lage julekort i år? I lengre tid har jeg fått tilbud fra flere av de nettbaserte fotobutikkene. Og utvalget er stort for de som vil lage julekort med egne bilder. Fra standard julekort med ett bilde til 6 siders med plass til mange bilder og mye tekst.

Og det var nettopp det på seks sider som ga med ideen til fjorårets julekort herfra.

Jeg opprettet et vanlig dokument i Word i format Landskap. Jeg fjernet margene nesten helt og la inn 3 spalter. Så begynte jeg å skrive. I fjor brukte jeg Bradley Hand i størrelse 10. Overskrifter er selvsagt større.
Når jeg har lagt inn et bilde så går jeg til Format, velger Tekstbryting og Firkant. Da blir bildene integrert i teksten. (Husk du må markere bildet for at ikonet Format skal bli synlig på verktøylinjen).

Det er plass til 2 julekort på hver side. Ved utskrift så forstørres alt til å passe til A3 ark. Slik blir oppsettet


På side 1 blir all tekst som skal inni kortet. Dette er den enkleste siden. Her kan du skrive teksten fortløpende. Det vil si - helt fortløpende er det ikke fordi tekst og bilder må gjentas to ganger i hver spalte. Dette må man få til å passe ut selv.






Dette er forsiden, baksiden og den 4.siden som ligger inni kortet. Selv om en del av vår julehilsen er lik til alle så setter vi alltid av plass til å skrive litt personlig til den enkelte.


Ta med dokumentet til noen som driver med utskrift og så blir resten ordnet. De har også et utvalg tykkere papir. Når jeg skriver ut selv så må jeg stille inn skriveren slik at teksten på A4 blir forstørret til A3. Jeg tar jeg utskrift av en side om gangen og legger arkene tilbake for å skrive på den andre siden.

Foreløpig har jeg ikke bestemt meg for hvordan årets julekort skal se ut og hva jeg skal skrive, men jeg har noen ideer.

Jul i bestemorshage er det flere ideer til egenlaga julekort og link til mange av fotobutikkene. Velg Juleverksted øverst til høyre.

tirsdag 15. november 2011

Mer grytekluter

I fjor høst skrev om jeg om hvordan jeg hekler deilige og tykke grytekluter. I løpet av året som har gått har mange par byttet eier. Og her er noen nye eksemplarer.
Bortsett fra det melerte paret til venstre så bruker jeg enten Petunia fra Rauma eller Fiol fra Solberg. Grytekluter må hekles av bomullsgarn. Jeg bruker nål nr 3 til Petuinia og 2,5 til Fiol. Jeg forsøker å hekle litt løst for at gryteklutene ikke skla bli for harde etter vask.

Her er flere eksempler
De venstre heklet jeg i fjor for å få grytekluter som passet til kjøkkengardinene. Påskekyllinger er ingen sak. Litt broderi på nebb, øyne og føtter.

Og det var her det startet. Det første og siste paret jeg fikk av oldemor. De er slitt sønder og sammen, men skal få ligge i skuffen. Litt av en utvikling fargemessig hun hadde damen på nesten 90 år.
Å hekle lærte jeg av mormor. Hun heklet også slike grytekluter. Jeg tror at alle hennes forsvant på julebasarer opp gjennom årene.

Det er så greit å ha et par grytekluter under arbeid liggende i kurven ved TVen.  Og jeg vet at jeg ikke har tålmodighet til de store hekle- eller strikkearbeider. Derfor blir det enda flere grytekluter. Som gaver. Garnet er for dyrt til at det er mulig å sette noen akseptabel pris på dem.

søndag 13. november 2011

Jeg har startet

   
Mange vil mene at vasking av stekeovnen ikke har noe med juleforberedelser å gjøre. Og forsåvidt er det rett. Likevel står nettopp dette på lista mi nå. Jeg tar kjøleskapene også. Og noen av kjøkkenskapene. For allerede på onsdag er første bakedag. Da settes takka på kjøkkenbenken, og lefsedeigen står klar.

Jeg vet at det kommer mange folk innom på kjøkkenet i ukene frem til jul for å bake eller lage sylte. Da er det greit at det ser ok ut også nedi skuffer og inni skap. Og den vaskingen jeg må gjøre etter at baking og matlaging er over, kan skje raskere.

Dagens tips: Spray stekeovnsrens på glasset i stekeovsdøra. La det virke noen minutter. Bruk samme type skrape som til komfyrtoppen og skrap fettet av. Tørk med papir. Tørk glasset med en godt fuktig klut med rent vann for å fjerne alle såperester. Og tørk godt.

fredag 11. november 2011

Hverdagspoesi

Det er veldig sjelden jeg har anbefalt andre blogger, men det gjør jeg nå.

Les:
Pølser og peoner

Dette er alle de små episodene eller samtalene som jeg aldri skrev ned da mine unger var små.

Ulla er mamma til storebror og lillebror. Hun fanger de små øyeblikkene og skaper store historier med få ord.

Jeg smiler, ler, blir rørt og berørt. God fornøyelse.

torsdag 10. november 2011

Møtemat

Da var det bare å forsyne seg. Brød og juice sto på den andre benken.

Jeg foretrekker vanligvis 2 skiver brød eller 2 halve rundstykker til formiddagsmat. Ostepai er så langt jeg kan strekke meg når det gjelder varm mat. Men til gjengjeld virker det som om min ostpai faller i smak også hos gjester.

Jeg har brukt en helt vanlig sukkerbrødform 30 cm.

Paideig:
250 g margarin
5 dl hvetemel
6 ss kaldt vann

Normalt skal iskald margarin smuldres i hvetemelet.
Jeg har margarin i en glassbolle og setter i mikrobølgeovnen slik at margarinet får majoneskonsistens. Så røres hvetemelet inn. Og vannet.

 Ha bakepapir i kakeforma. Legg papiret på bunnen og sett ringen oppå. Ikke klipp av papiret som stikker utenfor.
Pensle med olje eller smeltet margarin.

Legg deigen i forma. Deigen er ganske bløt, men ta litt hvetemel på fingertuppene så er det mulig å dytte den utover slik at den dekker bunnen og minst halvveis opp langs kantene.

Stikk med gaffel i bunnen. Stekes i 10 minutter ved 200 grader. Hvis bunnen blåser seg opp, la den bare synke ned av seg selv.

Fyll:
250 g bacon
1 liten purre
5 dl revet ost
2,5 dl matfløte
5 egg

Jeg kjøper bacon i stykker og skjærer i terninger som freses i stekepanne. Has i paibunnen. Finsnitt purre og ha i. Riv ost og ha i. Så langt kan paien forberedes evnetuelt dagen før.

Bland fløte og egg og hell over. Jeg setter forma på en stekeplate i tilfelle det renner eggeblanding ut av forma. Stekes ved 200 grader i ca 45 minutter.

Serveres med en god salat, dressing og salatsaus.

Jeg setter den ferdige paien på en kakerist noen minutter. Løsner ringen og setter paien på et fat. Da drar jeg vekk kakeformbunnen . Så løsner jeg forsiktig paien fra bakepapiret. Og det pleier å være lett å trekke det vekk mens jeg støtter med en stekespade.

Dette er 8 store eller 12 mindre porsjoner.

tirsdag 8. november 2011

På leting

Jeg leter ikke bare etter informasjon om de gamle tingene våre, men også om våre forfedre og om eiendommen her. Jeg begynte å interessere meg for slikt lenge før internett og digitale arkiver. Derfor er det ikke få timer jeg har sittet på Statsarkivet. Og det har vært med stor ydmykhet jeg har bladd i de gamle og store bøkene helt tilbake til tidlig på 1700-tallet Jeg må innrømme at jeg har fortsatt problemer med å forstå alle håndskriftene. "Mitt" statsarkiv hadde lister med personer som tar på seg avskrivning. Det koster litt, men er verdt investeringen. 


Nå er mange av de gamle bøkene enten lagt i søkbake baser (som folketellingene) eller scannet (som mange kirkebøker). Derfor kan man kan sitte på egen PC og lete.


Pantebøkene er også scannet. Mange bor i gamle hus. Hvorfor ikke starte med hva som har skjedd med egen eiendom? For å starte må man vite gårds- og bruks- nummer? Dessto lavere bruksnummer dessto eldre er sannsynligvis eiendommen.

På www.digitalarkivet.no/ finner du Panteregisteri venstremenyen.  Velg fylke og kommune.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg har valgt tilfeldige registre og det er derfor ikke sammenheng mellom kildene.





















Panteregisterene er veldig ulikt organisert fra område til område, og fra gamle til nyere registre. Jeg anbefaler at du forsøker å begynne med de nyeste bøkene. Som regel starter de med en liste over eiendommene med sidetall, de eldste hadde liste med navnet på eiere.




















Når du slår opp på sidetallet (i samme bok) vil du vanligvis finne en oversikt over alle eiendomsoverdragelser på din eiendom forutsatt at den ikke er så gammel at du må slå opp i eldre bøker/registre.

I kolonnen står et nummer som henviser til pantebøkene. 1-262 betyr bok 1 side 262. Det er viktig å legge merke til tinglysningsdatoen. Da er det enklere å finne riktig bok.



Velg søk etter pantebok og finn riktig pantebok. Da får du opp hele skjøtet, kontrakten eller andre tinglyste avtaler som veirett. I de nyeste pantebøkene har hver avtale fått bedre plass.

Det varierer fra sted til sted hvor langt fram i tid panteregistre og pantebøker er scannet. Her hos oss er det fram til 1950. For alle aktive avtaler på en eiendom så kan du be om en utskrift fra grunnboka fra http://www.infoland.no/ Det koster 82 kroner og blir sendt til oppgitt epostadresse. Utskrift kan bestilles fritt for alle eiendommer. Grunnboka inneholder de samme opplysningene som i de gamle panteregistrene.

Det er bare en ting som er skummelt. Du kan bli hekta, og da går tiden fort.
Lykke til.

søndag 6. november 2011

Nye bilder

Det er greit å mimre over arbeidet vårt for 5 år siden. Men så er det deilig å ta en runde rundt å se hvordan det faktisk er nå.
        
Til venstre er gangen i 1.etasje hvor vi har satt inn en ekstra "ytterdør" og laget et lite vindfang. Det hindrer det ekstreme varmetapet ut gjennom den originale ytterdøra fra 1700-tallet.

Til høyre er gangen i 2.etasje hvor vi har kommet et stykke på vei med trapp og trappeoppgang til loftet. I år har vi satt i pelletskamin.

Kjøkkenet ble akkurat så lunt å være i og så godt å jobbe i som jeg hadde drømt om.











       
Mange gjester som sovet på gjesterommet og mange barn har lekt med lego og dukker der.
I garderoben fungerer skohyllene og kurvene til klær som jeg hadde håpet på.