Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 28. juli 2011

Den nye veien

Jeg begynte på dette i dag tidlig: Jeg har vært heldig, - å bare være tilskuer til katastrofen sist fredag.

Men så kom jeg ikke lengre. I hele dag har jeg hatt en ubehagelig følelse.

I kveld fikk jeg vite at et av foreldreparene har sittet tilbords i vår spisestue. Da ble alt mye verre. En ting er en fremmeds sorg, men en slektnings sorg er grusom å tenke på.


Jeg må nok ha en pause.

tirsdag 26. juli 2011

Å gå videre

Været her de siste dagene har vel stått i forhold til de grusomme hendelsene.

I dag skinner sola. Det betyr overhodet ikke at alt er over, men kanskje at vi kan snu til et nytt blad.

Det er mange som har sagt mye klokt de siste dagene. Kronprinsens tale i Oslo i går kveld står på forsiden av dagens Aftenposten. Lokalt holdt AUF-lederen i Buskerud en rørende tale i Hokksund i går. Hans hovedpoeng er sterkt. (overse at innlegget starter med reklame)

Jeg jobber i hagen, men det blir ikke bilder her på noen dager - tror jeg.

lørdag 23. juli 2011

Svart dag for Norge

 



Det finnes ingen ord.






.

torsdag 21. juli 2011

Det er sånn det skal være

Is og nyplukket bringebær som avslutning på en deilig hagedag.

I dag har jeg luket hele bedet langs østveggen, spadd opp hull til pilarer for ny trapp, flyttet mer stein til steinbedet, luket området ved kjellernedgangen, spadd hull og plantet 4 Flikkranstopp og 5 Rosestorkenebb,  fylt en henger med søppel fra kjeller og låve, klipt plen og gressbakke. Helt til slutt plukket 3 l bringebær. Ja det var to ekstra hender i dag også, heldigvis.

Jeg krysser fingrene for at gressklipperen vår holder noen år til, men jeg ser jo at modellene har utviklet seg ganske mye siden vår var ny. Og det er helt nødvendig å ha sete. To timer tar klippingen nå på en slik doning, så det hadde vært helt urealistisk med en vanlig liten gressklipper

onsdag 20. juli 2011

Det er så hyggelig

Mange ønsker nye følgere velkommen. Og det er veldig hyggelig. Jeg gjorde det ikke fra starten av og synes det blir feil å plutselig begynne nå. Men jeg må si at det er veldig hyggelig når noen ønsker å lese det jeg skriver. I går kom det 3 nye. Det åpnet muligheten til å besøke blogger jeg ikke har visst om  og jeg fant enda flere i blogglistene deres. Jeg slutter ikke å bli imponert over kunnskapsnivået rundt omkring.

Sånn rent bortsett fra e-poster med underholdningsverdi så er jeg fortsatt opptatt av været. Da jeg oppdaget at torsdag skal bli en av sommerens få soldager var jeg rask til å bytte om på arbeidsdager. Så i morgen blir det en rask rufs i huset, før dagen skal brukes i hagen.

Da håper jeg at det blir bedre fotolys. Av dagens bilder er det bare Moskuskattosten som ble seg selv lik.

tirsdag 19. juli 2011

Ingen millioner denne gang

Det kom en artig epost:

Kjжre Broadpark.no Webmail kunder,
God dag til deg og din familie, er dette е informere alle vеre Broadpark.no Webmail brukerne at vi nе oppgraderer vеr database og e-postkonto sentrum, er vi sletter alle ubrukte Broadpark.no Webmail e-postkontoer for е skape mer plass for nye kontoer, er meldingen fra Broadpark.no Webmail kundeservice support team multimediemeldinger skal alle Broadpark.no Webmail e-postkonto eiere.
Advarsel! E-post eieren som nekter е oppdatere hans eller hennes e-post, innen 48 timer etter е ha mottatt denne advarselen vil miste hans eller hennes e-post permanent. Du er pеlagt е sende oss under informasjon via e-post nedenfor.
CONFIRM DIN E-POST IDENTITET NEDENFOR:
Fornavn :____________________________
Etternavn :____________________________
E-post Brukernavn :________________________
E-post Passord :_______________________
Klikk pе svaret og send oss opplysningene ovenfor.
Advarsel!
I unnlatelse av е verifisere din konto innen 48 timer pе mottar denne meldingen, blir kontoen automatisk bli deaktivert.
Vi beklager eventuelle ulemper er sе snart Broadpark.no Webmail posten blir oppgradert den vil fungere som normalt, og det vil bli mer forbedret.
Venter din Response.
Takk for at du tillater oss е tjene deg.

Med vennlig hilsen,
Broadpark.no Webmail tjenester.

Det har gått mer en 48 timer, så jeg regner med at jeg får beholde min epostadresse selv om jeg ikke sendte inn de ønska opplysningene.

Er det virkelig noen som går på?

mandag 18. juli 2011

Ny uke

Det er ikke akkurat meldt sommervær den nærmeste uka. Jeg har bestemt meg for ikke å irritere meg over det. Istedenfor har jeg laget en liste over hva jeg skal gjøre inne. Vanligvis blir innomhus forsømt på sommeren. Nå skal jeg vaske bad og kjøkkenskap. Og jeg skal rydde i frysere og i kjelleren. Heldigvis har vi ikke begynt ferie enda så noen dager er det jobb også.
Og så får jeg glede meg over at det ene epletreet er helt fullt med eplekart.

lørdag 16. juli 2011

Strålende dag

Dager jeg har drømt om iskald hvitvin som følge til middagen har vært i fåtall denne sommeren. Dessto deiligere  når det skjer. Det har vært en fantastisk dag her hos oss. Om ikke sol fra skyfri himmel, så har det vært mer sol i dag enn på de siste 14 dagene tilsammen. Jeg hadde mange planer for dagen , - og med to ekstra hender kom vi langt.  Ingen bilder ble tatt av innsatsen.

Helt til slutt og nesten litt på overtid reddet jeg de modne bringebærene fra regnværet som er meldt i morgen. Her en bringebærsammenligning.
Fra venstre: Asker (den gamle sorten her på gården), Preussen og Glen Amble.

Jeg rakk også en runde med kamera i hagen. Og med noen dager uten striregn, har Rosa Mundi fått flotte blomster.
Selv om det er meldt regn i morgen- så tror jeg det er umulig, etter en så flott dag.

torsdag 14. juli 2011

Nysådd

Endelig fikk jeg kastet ut 3 kg plenfrø.
Det dreier seg om området rundt og under bærbuskene. Og jeg har skrevet om dette arbeidet her og her.
Nå ser det slik ut.
Og det kommer til å bli enda finere når gresset vokser opp. Selv om vi som har privat vann i begrenset mengde så hadde jeg gjerne spandert litt på gressfrøene. Nå ser det ut til at jeg slipper den bekymringen. 2 mm regn er det meldt  i morgen (fredag) og 19 mm på søndag.

onsdag 13. juli 2011

Mer fra bryggerhuset

Vi hadde gjort det før, - å bygge bad i et vedskjul. Men det var nok vanskelig for andre å forestille seg at det kunne bli bad her.
Men det ble det.
Fordi vi ikke disponerer bryggerhuset selv er dette det beste bildet som ble tatt av et nesten ferdig bad. For ordens skyld - bildene er tatt mot det samme hjørnet.

tirsdag 12. juli 2011

mandag 11. juli 2011

En helt naturlig steinrøys

Plutselig blomstret en syrin bak låvebrua.

Hvordan den har kommet ditt er et mysterium. Det er langt til nærmeste syrin.

Det var ikke akkurat vakkert der den vokste, men jeg måtte tenke meg godt om før jeg bestemte meg for å lage  "steinrøysa nedi  bakken".

Først var det vekk med all løvetann og en del av all taksteinen det var fylt opp med.
Klar for duk og stein.
Dette er stein som er blitt plukket ut av jordene og lagt i en diger haug i skogen. Det er litt luksus bare å hente.
Fortsatt mangler det noen steiner, men jeg fikk plass til all takløken.

      

søndag 10. juli 2011

Klematis i rosen

Når Hurdalsrosen blomstrer er det ingenting vakrere.
Men når den er avblomstret, finnes lite mer trist.

Skal jeg plante Klematis som klatrer i rosen? Det må i tilfelle bli den typen som fryser ned hver vinter og setter nye skudd fra bakken. Da vil sannsynligvis blomstringene avløse hverandre.

lørdag 9. juli 2011

Markens grøde

Det er helt tydelig at bringebærbuskene våre liker sin nye vokseplass. Bak låven er det faktisk mindre vind enn der de sto før. Og flytting medførte at plantehullene ble fylt med bedre jord.
Dette er bringebær av sorten Preussen. Det blir store og saftige bær. Litt lite søte, men det kommer av for lite sol. Vi har Veten, Glen Amble og Asker også. Veten er en ny sort hos oss så jeg vet ikke hvordan de smaker. Glen Amle gir store, saftige, søte dessertbær. Asker er en gammel sort som jeg fant stiklinger av innimellom ripsbuskene. De beholdt jeg mest av nostalgi. Bærene er gode på smak, men er ganske små så de egner seg best til syltetøy.

For dere som venter på bilder fra bygging av hagestue så må dere smøre dere med tålmodighet. Det er umulig å kjøre gravemaskin, tilogmed den lille typen, og lastebil bak huset nå. Det er altfor vått.

fredag 8. juli 2011

Ny hagedag

Heldige meg kunne bruke en hel ny dag i hagen. Det var sol i dag tidlig, men i ettermiddag begynte det å regne. Jeg hadde håpet og få klipt hele plenen, men etter en stund var gresset for vått. Noen raske bilder med regndråper rakk jeg akkurat, før regnet ble for tett.

Rosebedet domineres nå av Toppklokker og Klematis Ville du Lyon med noe sarte lyserosa Sommerwind og Fairy helt foran.

 
Jeg ønsker meg solfylte dager på rad og rekke. Yr gir ikke håp om at jeg får oppfylt ønsket de nærmeste dagene.

tirsdag 5. juli 2011

Hagedag

Den forsømte hagen skal få omsorg i dag. Hvis jeg bare hadde jobbet litt fortere i april og fått sådd plen da området bak låven var nyfrest, så hadde jeg sluppet ugresshavet som er der nå. Ok. Det er bare å sette igang. Planen for dagen er klar.

Heldigvis har rosene begynt å blomstre.

Hurdalsrose

Sommerwind

Mary Rose

Astrid Lindgren


Rosarium Uetersen
 
Leonardo da Vinci

Therese Bugnet
Jeg begynner å innse at min mann har rett: Det er mest rosa roser. Men du verden så forskjellige.

mandag 4. juli 2011

Duftskjærsmin blomstrer

Jeg har gledet meg til at Duftsjærsminen skal blomstre. De fem buskene som skal skjerme den ene uteplassen for innsyn har nå blitt nesten en meter høye, men foreløpig ingen blomster. I går oppdaget jeg to.
Tenk hvordan det blir når alle buskene får slike blomster tett i tett.

Noe annet som ikke er så hyggelig er dette. To av Skjærsminbuskene ser slik ut.

I går klipte jeg av en del, men jeg må ta mer. Jeg antar at det er lus og at det ikke er nok å vaske med grønnsåpevann?

søndag 3. juli 2011

Nok kjøleskap

De færreste har kjøleskap med plass til mat for 70 gjester. Da utfordres kreativiteten. Bilder akkurat av dette ble det ikke tatt. Derfor rekonstruksjoner her.















Isoporkasser ble brukt til oppbevaring av alle dessertglassene med Pannacotta. Rikelig med fryseelementer holdt bra temperatur  i 13 timer. Jeg har også brukt jordbærkasser - den typen som er vokset. Fyll i med masse fryseelementer og dekk godt med aluminiumsfolie så holder det i flere timer. Jeg har transportert marsipankake langt i bil på denne måten.















En stor plastbalje ble foret med aluminiumsfolie. Mellom baljen og folien la jeg fryseelementer. Det gjorde jeg også mellom folien og bollen med sjokoladefromasj. Jeg dekket godt til på toppen. Dette holdt også i 13 timer.

lørdag 2. juli 2011

Deilig dessert

Jeg er litt opptatt av at vi ikke nødvendigvis må bruke utenlandske ord når vi har fullgode norske. Når det gjelder Pannacotta så er det litt trist at Fløterand/Melkepudding/Fløtepudding har gått i glemmeboka.

Uansett - brudeparet ønsket seg Pannacotta og det fikk de.

Å kombinere med vanilje- og sitronsmaken med bingebærsaus, rips og sjokoladefromasj gir en fantastisk smaksopplevelse. Rent estetisk burde skjeene som sjokoladefromasjen ble tatt opp med vært dyppet i varmt vann.
Ripsen plukket jeg i fjor sommer. Den ble fryst på stekebrett og forsiktig løftet over en en stor plastbolle etterpå. Bollen ble satt i bunnen av fryseren for å være sikker på at ripsen ikke skulle bli skadet.

fredag 1. juli 2011

Grillbuffet

Bortsett fra at jeg glemte å sette fram en pen bolle til sausen (hjemmelaget bearnaise) så forløp hovedretten helt smertefritt. Alle okse og svinefiletene var forhåndstekt i stekeovn og bare varmet opp på grillene. Marinerte kyllingfileter, grillribbe og scampi ble servert nygrillet. Almadine-poteter var helstekt (stekeovn) og helt bakerst kan vi skimte bakte sjampinjong. Vi knekte av stilken og la i fetaost. Dette ble stekt i stekeovn og varmet opp på grillen.

Som tilbehør til grillmaten var det salatbord. En fantastisk god ferdigblandet, ellers plukk og bland selv.