Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 29. juni 2011

Godt team

Etter snart 22 år sammen er vi blitt et ganske godt team min mann og jeg. De to ferskeste tegn på det er:

1. Jeg punkterer, og han fikser. På hvilken måte er ikke så viktig.
2. Jeg tetter avløpsrøret, og han renser for guffe. Han har forsøkt å beskrive innholdet i fargerike termer, men jeg avslo.

Nå var ikke han helt enig i at dette nødvendigvis var gode tegn på et godt team.

tirsdag 28. juni 2011

Festteltet

Det var dekket til middag i et stort telt på 90 kvm.
Og selvsagt ble det brukt norgesglass  til blomster og lys.

Glass, servise, bestikk, bord, duker og de aller fleste stolene er det som brukes når vi har fest på gården også.

mandag 27. juni 2011

Vel overstått

Vi kunne ikke vært heldigere med været!    Det var nesten ikke til å tro: Etter uker og dager med regn kom den store dagen med strålende sol. Brudeparet strålte enda mer.
Vielsen foregikk i deres egen hage. Et tre måtte bøte med livet for å få plass til stoler til 70 gjester på skikkelig vis.

De helt nygifte presenterte et klart forbud mot å publisere bilder fra selskapet på Facebook. Det ble faktisk godt mottatt. Jeg vil nok driste meg på å vise bittelitt mer her etterhvert, men uten personer på.

I dag ble hele hageselskapet demontert og fraktet tilbake - mye til vår låve og kjeller.
Det blir noen omganger i oppvaskmaskinen før alt er satt på plass i hyller og kasser. Mens vår niese og hennes mann drar på bryllupsreise.

fredag 24. juni 2011

75 porsjoner

Det gjelder å tunga rett i munnen når man skal gange opp oppskrifter. I dag brukte jeg 6 liter fløte.

Det ble til 75 porsjons Pannacotta. Jeg bruker telysestakene Galjei fra IKEA. 4 stk for 9 kroner.
Ja, noen var allerede satt i kjøleskapet da jeg tok bildet.
Jeg har rørt tinte bringebær og melis i matmølle. Nå skal alt sammen gnis gjennom en melsikt slik at steinene blir fjernet. (Det skal min svigerinne/brudens mor får gjøre litt senere.) Denne sausen skal fylles på toppe. Siden dette er et bryllup så legger jeg et sjokoladehjerte på toppen av sausen. Glasset settes på en tallerken og ved siden av legges 1 skje med sjokolademousse og 1 klase med rips.

Om dette er gøy. JA.

torsdag 23. juni 2011

Kuriøsa

Uttrykket "å samle i lader" betyr egentlig å samle på låven. Det dreide seg i utgangspunktet om spiselige varer. Etterhvert sier vi det om alt nyttig og unyttig som man sparer på, kanskje i litt mengde. Vi kjøpte en gård det nok mer var samlet enn kastet. Også det som burde vært kastet. Heldig for meg det. Jeg ser nok bruksverdien i mangt og mye. Som i glassflasker.
For flasker av alle slag fant vi i alle store beholdere, som et gammelt badekar.

Det har så klart sammenheng med at det ikke fantes returpunkter for glass, og hvorfor bry med å kjøre det vekk så lenge det var plass på gården.
Vi kastet nok det aller meste. Noen av kaffefløteflasker har jeg satt i "museet" mitt. Og ganske mange flasker har jeg vasket og de er i bruk som vann og vinflasker når vi har masse gjester.
I går vasket jeg flere. og slik gjør jeg det:

Fyll et par ss ukokt ris og samme mengde tøyvaskemiddel i flaska. Ha i et par dl med varmt vann. Rist! De harde riskornene sammen med vaskemiddelet vil slå løs alt som sitter på veggene i flasken. Dette er en mye mer effektiv metode enn flaskekost.

onsdag 22. juni 2011

Noen solglimt

Jeg tar meg selsagt tid til å nyte hagen og blomstene når været tillater det.

Hurdalsrose



Astrid Lindgren

Therese Bugnet




















Ellers går forberedelsene til det store selskapet som de skal. Brudeparet føler nok nå at tiden ikke helt strekker til. Men det er også helt normalt 3 dager før man får 70 gjester til middag.

søndag 19. juni 2011

Pionen drukner

































Dette skulle vært tiden for å nyte den fantastiske blomstringen til Bestemors pioner. De stakkars blomsterhodene står regntunge nesten i bakken.

lørdag 18. juni 2011

Forberedelser

Regnværsdagen i går ble brukt til å vaske servise til 70 personer.

Nå står det stablet i spisestuen i påvente av neste lørdag. Det er bryllup i nærmeste familie og jeg tømmer kjelleren for gårdens "pappservise". Da jeg for 15 år siden oppdaget at på IKEA kunne  jeg kjøpe ordentlige tallerkner som knapt kostet mer enn en papptallerken, så la jeg grunnlaget for det jeg nå kaller "låveserviset". Det har spart seg inn mange ganger.

For skal jeg være ærlig, så er det mye bedre (og hyggeligere) å spise med ordentlig bestikk fra en ordentlig tallerken. For ikke å snakke om;  drikke vin fra et ordentlig glass.

Det trengs ikke bare tallerkener, glass, kopper og bestikk. Men også flasker til hvitvin, karafler til rødvin, melkeflasker til vann, et 50 liters melkespann som "vanntank", termokanner til kaffe, et høyt antall norgesglass til blomster og lys, duker, stoler og bord. Listene er lange.

Det store spørsmålet nå: - må reservelokalet brukes? Eller kan det dekkes i hagen til brudeparet?

fredag 17. juni 2011

Middagsgjester

Det hender det kommer gjester til gårds. På onsdag ble dette satt på bordet.

Marinert ytrefilet av får
Rødvinssaus
Honningbakte rotgrønnsaker
Stekt sopp
Ostegratinerte poteter














Kjøttet er enkelt. Det kommer ferdig marinert og vakumpakket fra Gilde. "Svies" i tørr panne og stekes ved 90 grader til kjernetemperatur 60 grader. Legg kjøttet på rist over langpanne. Jeg hadde full ovn, det nok 5 timer. Pakkes i folie og skal hvile fram til servering. Kjøttet blir faktisk mørere når det får hvile lenge. Hvis det er blitt litt for kaldt kan det varmes i ca 10 min i stekeovnen eller på grillen.

Til sausen så skjæres hvitløk i skiver, sjalottløk i biter og purre i skiver. Fres alt mykt. Tilsett sukker (1 dl/6 personer) og la det smelte og bli gyldent. Ha i 2,5 dl rødvin/6 personer. La det koke inn. Dette tar ca 3 timer. Sil av løken. Tilsett sukkerkulør for å få ønsket farge. (Skal være mørk brun). Jevne event med litt maisennamel. Smak til med litt buljongpulver eller fond.

Potetene blir skrelt og skjært i skiver. Skal småkoke i matfløte med revet hvitløk og buljongpulver i ca 1 time. (Jeg bruker alltid Maggi suppebuljong.) Øs poteter og fløte over i porsjonsbeger eller i gratengformer og stek ved 200 grader i ca 30 min.

Grønnsaksblandingen består av gulrøtter, sellerirot, persillerot og rødløk. Alt skjæres i små terninger og legges i langpanne. Skjær noen reale skiver meierismør og legg over. Ringle honning over det hele. Bakes ved 200 grader i minst 45 min. (Kan stekes/kokes i stor kjele også - men da må det passes godt på.)

Jeg fjerner stilken fra soppen (brukes i grønnsaksblandingen. Hodene legges i langpanne. Legg litt smør og hvert hode og dryss litt pepper på hver. Stekes i stekeovn ved 250 grader i ca 15 min.

I siste øyeblikk freses sukkerertene et par min i litt olje i en varm gryte.

torsdag 16. juni 2011

Tights eller bukse?

Hvor lang skal genseren eller skjorta være når man bruker tights? Og er det forskjell på tights? Eller er det forskjell på folk? Noen tights er veldig tynne og som stilongs. Da synes jeg folk går rundt i undertøyet hvis ikke de har en lang tunika.
Tights og kort genser er ikke elegant selv om folk er slanke. Med noen kg til er det beste fall stygt. 

Tights er utrolig behagelig, men hvor lang bør overdelen være?

Dette er vel et aparte tema for meg som vanligvis skriver om hage og hus, men det presset seg fram etter skrekkelige syn i går på vei til jobb.

(Bildene denne gang er fra den store veven.)

mandag 13. juni 2011

Avgjørelsen er tatt

Nå er det bestemt at vi også skal få tak over hodet - ute.

Det startet med en pergolaidè vi fikk i Cannes for to år siden. Så ble det endret til en teltkonstruksjon som kan kjøpes i hagesenter. Så ble det laget skisser for en "bygning" i tre. Etter at jeg virkelig hadde oppdaget hvor mye det blåser her så foreslo jeg å sette vinduer i veggene. Da måtte mannen tenke seg godt om.
Nå har jeg markert hjørnet mot syd.

søndag 12. juni 2011

Sola skinner

Det er klissvått alle steder ute, men sola skinner. Alle dagene med regn har skapt en lang " å gjøre i hagen" liste. Mest fordi jeg har hatt tid til å skrive liste og tid til å tenke etter hva som bør gjøres og  i hvilken rekkefølge.

Øverst på lista er å luke de bedene som er synlig fra tunet. Det kommer middagsgjester på onsdag og jeg vil jo at det skal se presentabelt ut.

Den ene delen av Rosebedet er nesten helt dekket av Vassarve.
Det har aldri vært så mye Vassarve i hagen som i år. Jeg har en mistanke om mye nedbør har gitt gode vekstvilkår. Så nå skal rosene befries.

lørdag 11. juni 2011

Den siste duken

Den store strykejobben er over for denne gang.
24 duker ligger nå og venter på det store selskapet om 14 dager.
Selskapet skal ikke foregå her på gården, men jeg er sterkt involvert  i planleggingen likevel.

Dukene har jeg kjøpt på IKEA(sengetepper) og de kostet omtrent det samme som en god papirduk. De er forlengst spart inn - dette er 5.gangen de brukes. De er i grov bomull. og var nesten umulige å stryke inntil jeg kjøpte meg nytt strykebretttrekk. Også på IKEA.
 Med trekket fulgte også med en myk polstring. Da strykebrettet ble mykere, så gikk også strykingen lettere.

Da fortsetter jeg med stryking. Skuffen med stryketøy er mer enn full.
Ute er alt gjennomvått - det frister ikke noe særlig med hagearbeid.

torsdag 9. juni 2011

Hjertelig velkommen

Statistikken viser at det er ganske mange som stikker innom her hver dag. Noen legger igjen hyggelige spor i form av kommentarer, selv om det ikke alltid er så mye å kommentere på. Faktisk har 53 meldt seg inn som følgere. De fleste av dere følger jeg også, men fortsatt er det noen av dere jeg ikke vet hvor jeg skal finne. Ikke alle har opplysninger om sin blogg/bloggadresse i brukerprofilen. I Rediger brukerprofil er det mulig å velge om bloggadressen skal være synlig. Sannsynlig er det noen som ikke er klar over at dette er en konkret innstilling.Men uansett: hjertelig velkommen.

Fortsatt er det søkeordene "vaske mikrobølgeovn" og "eplemost" som fører flest hit."Forsølvet bolle med glass" tror jeg faktisk jeg aldri har skrevet opp, men jeg har nok hatt alle ordene spredt i en tekst.Noen har også søkt etter "Pias lefse" og kommet hit. Jeg har selvsagt skrevet om lefse, men det har nok ikke noe navn.

Jeg forsøker å kommentere på andre blogger så mye jeg har tid, men noen ganger bare leser jeg. Jeg har tenkt på om jeg skal legge igjen et spor i form av: "Jeg har lest" når jeg ikke har mulighet til skrive noe velformulert.

Jeg er uansett veldig imponert over det høye nivået på blogger. Da tenker jeg på velskrevne tekster med humør, humor, ironi og tekster til ettertanke. Jeg ler og jeg får tårer i øynene. Mange er dyktige fotografer og tar flotte bilder både av hus og hage. Ja, unger også. Møtte en flott gutt jeg trodde jeg kjente i en by nær meg og skulle til å si hei, da jeg kom på at det var sønnen til dama bak en blogg jeg leser.

Det er ikke hagevær i dag og blir det vel knapt mulig før utpå lørdag en gang. Ikke at det ikke finnes noe å gjøre inne, men sommeren bør nytes ute.

Som se på dette:
         
        
Fra venstre øverst: Akeleie, Rose Pershian Yellow, Rosestorkenebb,
Brunstorkenebb Lilly Lowell, Lupin, Løytnantshjerte

tirsdag 7. juni 2011

Fiskesuppe

I forrige uke kom det en innkjøpsliste på e-post fra sønnen i huset . Og jeg ante hva han hadde planlagt på en helt vanlig onsdag: hjemmelaget fiskesuppe.
1 hvitløk
3 vårløk
2 sjalottløk
100 g laks
100 g torsk
2 kamskjell/person
2 store scampi/person
1/2 nett blåskjell (vi var 3 tilbords. Hele nettet holder til 6)
1 matfløte
3 dl hvitvin
1 fiskebuljongterning (jeg vet det er litt juks)

Scampi og kamskjell må tine.
Skjær laks og ørret i biter og legg i dyp tallerken.
Løken finhakkes og surres i smør. Tilsett hvitvinen og la det koke nesten inn.
Ha i blåskjellene og litt vann (det blir væske av blåskjellene).
Tilsett fløten. Rør rundt. Ha i buljongterningen. Smak til med dill, timian,
Fres kamskjell og scampi raskt i smør i varm panne og legges i tallerkene.
Suppa er ferdig når blåskjellene har åpnet seg.
Øs suppa og blåskjell over fisken. Server umiddelbart.
Vi spiste Foccatia ved siden av og drakk en deilig hvitvin til.

Jeg var ikke tilstede da suppa ble laget, men oppskriften er gjengitt så godt jeg klarte. 

mandag 6. juni 2011

Rododendron trives ikke

I 2008 plantet jeg to Rododendron ved nordveggen av huset. Jeg har sett det før, men nå er det helt tydelig. De trives ikke. Strakstiltak var nødvendig og jeg googlet for ekstra rododendroninformasjon. Konklusjonen er nok at de har hatt det for vått og for tett jord.

De andre plantene i bedet er en Barlind (Taxus), noen Hosta og Hjerteblom (Bergenia cordifolia). Varmepumpen bidrar heller ikke akkurat til forskjønnelse. Den skal få et deksel av hvitmalt treverk.

Jeg brukte hagedesignprogrammet fra Rosenholm og lekte meg med hvilke planter som kunne passe.
Hostaenen skulle plantes mye tettere, Riddersporer bak og Storkenebb foran. Under varmepumpa planla jeg noen sommerblomster. Om vinteren fryser dette området til is pga av vannet som renner ut.

Jeg fylte på relativt mye jord og området så mye bedre ut med en gang. Så brøt jeg alle mine prinsipper om ikke å søndagshandle på hagesenteret.
Litt ynkelig nå, men om et par år så vil faktisk bedet minne om skissen jeg lagde.

Og Rododendron hvor er de? Fortsettelse følger.

søndag 5. juni 2011

Kjerringrokk

Det er ikke en musikkfestival med og for kvinner, men det mest forhatte ugresset i hagen akkurat nå.

Skvallerkål og Løvetann oppleves mer realle i forhold. Kjerringrokk har så tynne røtter at det er umulig å få med alt.

Kjerringrokk er faktisk en legeplante, selv om det endrer min oppfatning. Jeg ønsker den ikke i min hage.
Den kan tørkes og brukes til te mot mange plager som dårlig fordøyelse og nyresten. Og den kan dampes og pakkes i klede som legges på væskende sår og benbrudd.

fredag 3. juni 2011

Solbrent

Du verden. Fra kald luft og vind til et fantastisk hagevær.

Sol og vindstille var første tittel, men solbrent dekker bedre nå. Sydenturen i februar var ikke nok grunnlag for norsk juni-sol.


I går var det full innsats med å få fjernet sporene av den gamle kjøkkenhagen. Litt vind, men den var behagelig.
Slik var det da vi startet og
nå er det snart klart for å så plen.
Vanligvis ville jeg markert opp til blomsterbedene, men her klarer jeg ikke å bestemme hvor/hvordan før alt er blitt en hel grønn flate.
Vi har noen andre planer også på denne siden av huset. Både med huset og helt i kanten ut mot åkeren.

Problemet med å ha så mange ting i gang er at nesten ikke får tid til å nyte alt som blomstrer
.
Praktstorkenebb (Geranium grandiflorum)

                                                                              Dvergiris (Iris pumila)