Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 30. november 2010

Adventskalender

Dere husker vel alle Jens Petrus og Tøfflus i Skomakergata. Deres adventskalender var nellikspiker i en appelsin. Heller beskjedent tenker mange nå. Men det var slik det begynte. Midt på 1800-tallet er det flere som beskriver ulike måter "å telle ned" til jul på. Krittstreker på veggen, glansbilder som ble hengt opp eller fyrstikker i en potet. Trykte papirkalendre med motiv bak luken kom i 1908 og i 1926 kom kalender med sjokolade inni. I Norge kom denne skikken først på slutten av 1940-tallet. Jeg husker kalendre med små plastfigurer inni på begynnelsen av 1960-tallet.

Når TV har laget programmer som sendes hver dag fra 1.-24.desember er disse blitt kalt julekalendre. De siste årene har det også blitt mange adventskalendere på nettet arrangert av firmaer, foreninger eller aviser.

Glassveranda var den første bloggen jeg noensinne besøkte og 1.desember i fjor kom dette: Adventskalender på glassveranda

Bloggen Annettes hus hadde i 2009 en konkurranse om Norges fineste adventskalender. Her er alle deltakerene og her er vinnerne.

I morgen presenterer jeg selvsagt min adventskalender.

I dag skal jeg handle inn hvetemel, mandler og alt det andre jeg trenger til kakebakingen. Ja, krydder til alle syltene står også på lista. I løpet av dagen må jeg finne ringetonen til Skomakergata for å legge på telefonen. Det hører med før jul.

mandag 29. november 2010

Mer juleverksted

Kakeboksene står fortsatt til tørk på kjøkkenbenken. I kveld skal jeg sette de på plass i hylla på kjøkkenet. Her i huset står kakeboksene synlig framme hele jula. Da er det enkelt å ta ut kaker.
Skrivearbeidet ble sendt i går kveld og alle hyllene til mine foreldre er beiset. Så i kveld blir det mer ro på vaskerommet der jeg sitter med symaskin, vatt og vliselin.
PÅ vaskerommet står også kassen med nyinnkjøpt julepynt. Det skal bli stas å se om det blir slik jeg hadde tenkt.

Jeg skal også fortsette på teksten til julekort/-brev. Jeg har funnet noen bilder som skal inn, men jeg må finne flere. 

søndag 28. november 2010

Kakebokser

Går det ann å ha et helt innlegg om kakebokser? Ja, jeg gjør det. Som helt fersk julebaker la jeg nybakte kaker i nyvaska kakebokser. Det var ikke lurt. Sprø krumkaker ble bløte i løpet av natta. De hadde "slått" seg av fuktigheten i boksen. Det samme kan skje om man oppbevarer julesmåkakene kjølig. Når de tas inn i stuevarmen kan de faktisk bli myke.


Nå skal jeg ta opp kakeboksene fra kjelleren. Det er enda noen dager før jeg skal sette igang med bakingen. Selv om jeg vasket boksene i januar så liker jeg å gjøre det igjen for å få ut "kjellerlukt". Boksene skal få lufttørke og så skal de settes i hylla på kjøkkenet i påvente av kakene.

I går kvelds juleverksted fikk jeg sydd noen av musene.Utrolig så mye bedre de bled med ører, øyne og klær. Fortsatt mangler haler. Jeg må finne noe garn som passer.

Jeg lagde konglekoner også. 30 lilla skal være bordpynt i spisestua nå før jul. Og den i brunt skal jeg bruke til jul, også i spisestua. Fremgangsmåte på konglekonene legger jeg her.

lørdag 27. november 2010

Kjøpe julegaver i dag?

Er lista klar? Nå kan det hende at lørdag er en dårlig julegavehandledag fordi det er mye folk i butikkene. Men det blir flere folk etterhvert fram mot jul, hver dag og hele dagen. Så det er like greit å få det unnagjort.

Jeg ser at flere handler i nettbutikker. Det gjorde jeg flere ganger i høst da jeg var ute av stand til å gå i butikken i flere uker. Og jeg har bare gode erfaringer. Nå skal jeg kjøpe tørketrommel og kommer til å gjøre det på nettet. --- Velg -- legg i kurv -- betal -- levert på døra og båret på plass! Superenkelt.

Jeg har kommet så langt på julegavelista at jeg gjøre noe helt annet. Dagen skal brukes til å starte oppussing av det gamle barnerommet hos mine foreldre. En hel hyllevegg og ny farge på veggene vil gjøre rommet mer praktisk og hyggeligere. Den store PCen som barnebarna brukte da de var små og symaskinen som syr dårlig, skal vekk. Da blir det mer gulvplass til oldebarna og lekene deres. De nye hyllene (IVAR selvfølgelig) er beiset to strøk med S0502-Y. For å være presis: Det finnes ingen beis som har den koden. Jeg har blandet nesten 50/50 halvblank oljemaling og white spirit. Etter første strøk pusset jeg av med fint sandpapir (pussekloss). Det var mye tyngre å pusse ned enn heftgrunning som jeg alltid bruker som 1.strøket. Men det ble bra til slutt.

Men i kveld blir det gjennomført et høyst privat juleverksted her i huset. Jeg skal sy alle de musene jeg klippet ut av ullfilt i forrige uke. Og jeg skal glede meg over nyryddet, nyvasket og nypyntet adventshus.

fredag 26. november 2010

Fredagskveld

Her har det vært beising av hyller og et skrivearbeid som skulle vært ferdig for lengst. Takk og pris for planen som sier alt om hva som skulle skjedd i dag. Istedenfor kom det et veldig hyggelig besøk av lokalavisa. Da hadde jeg akkurat lagt filleryene på kjøkkengulvet. Litt adventspynt var også satt fram

























Så landet myggen fra Leken hverdag.

Kjempestas å ha vunnet min første "gi vekk". Jeg tror myggen fant seg bra tilrette her på gården.

Adventspynting

Jeg har vært på loftet og hentet adventspynten. Ja, så mye pynt er det egentelig ikke. Det er fargen på lysene som setter fokus på hvilken tid vi er i. Her byttes det til lilla lys i alle lysestaker i hele huset og jeg synes det er nydelig. Jeg er ikke medlem av statskirken, likevel velger jeg å bruke den liturgiske fargen lilla i denne tiden. Dette var tradisjon i mitt barndomshjem, og jeg ser ingen grunn til å gjøre det annerledes. Lilla er dessuten min farge over noen andre, og det er vel sjelden at jeg ikke bruker et lilla plagg. I huset forbeholder jeg likvevel fargen til adventstiden.

Lilla er en blanding av rødt og blått. Lilla kommer fra det franske ordet lilas som betyr både Syrin og syrinfarget. Opprinnelig er ordet arabisk Lilac som betyr Syrin. I filmen dr.Zhivago omtales lilla som lykkens farge.

Ordet advent betyr ankomst. Og adventstiden var opprinnelig bare markert i kirkene. Adventstiden og bruk av lilla også utenfor kirken er et eksempel på en religiøs skikk som  etterhvert er blitt folkelig tradisjon. Før reformasjonen var tiden før jul en fastetid.  Mange fortsatte likevel å følge primstavens anvisninger. Fra den 23. november (St. Clemens dag) startet en periode før jul med mindre mat, slik at man skulle bli ekstra glad for julematen.

Mens jeg ordner i huset så skal jeg fyre i alle vedovnene. Så fort kjøkkengulvet er blitt vasket, så skal jeg legge på rene filleryer. Når det er blitt varmere i huset så skal jeg ta en rufs på soverommene.  Her er det tømmervegger og det legger seg mye støv oppå hver tømmerstokk. Jeg tørker av veggene med en fuktig mikrofiberklut. Det er ikke snakk om noen skikkelig vask av veggene, bare en slags støvtørking.

Dagen min blir med andre ord fylt at ting jeg synes er hyggelige å gjøre og som etterpå gir et synlig resultat. 

Ha en fin dag.

torsdag 25. november 2010

To til strøket av lista

To timer i kjelleren og det ser mye bedre ut. I et av rommene skal jeg sette opp alle syltepressene og alle syltelagegjestene skal faktisk ned i kjelleren.

Frysere er under kontroll.

Så fant jeg fakkelboksholderne. De sto faktisk på et veldig logisk sted, men jeg husket det ikke. Nå gjelder det å finne noen til som ligner.



Kvelden ble avsluttet i kanelduft. Forklaring følger

Kald dag

Har du plass til kalkunen og ribba i fryseren?


Ikke sikker?    Da er det lurt å rydde litt.


Ingenting har ubegrenset holdbarhet, heller ikke i fryseren. Gamle middagsrester eller mat som er gått ut på dato tar opp mye plass. Det er lurt å kaste med hard hånd. Erfaringsmessig blir det veldig fullt både i kjøleskap og fryser rett før jul.
Hvis det ikke er et så tykt islag innvendig at det er problemer med å trekke ut skuffer eller skyve på kurver så vent med vaske fryseren til etter jul. 


Om du må rime av fryser så er den raskeste metoden denne:
Slå av strømmen eller trekk ut stikkontakten.
Fyll alt som er i fryseren, og som du skal beholde, i kjølebager med kjøleelement. Hvis du ikke har nok kjølebager, legg varene i noen baljer eller kasser som pakkes inn med ulltepper og en dyne.
Sett en bøtte med varmt vann ned i fryseren. I et fryseskap setter man boller med varmt vann inn i hyllene. Etter en stund høres det tydelig når isen sprekker. Plukk ut så mye som mulig etterhvert. Det er enklere enn å tørke opp alt vannet.
Bruk masse håndklær og tørk veggene godt. Hvis de er fuktige vil det fortere danne seg ny is.


Sett på strømmen. Når det er blitt minusgrader i fryseren så kan alle varene legges tilbake.

onsdag 24. november 2010

En måned igjen

Det er nå akkurat 1 måned til alle pakkene er åpnet, og freden kan senke seg i norske julehjem.

Jeg fant melk i juleinnpakning i dag. Holdbarheten er bare til ut i neste uke en gang, men det er sikkert billigere å lage nissekartongene i et stort opplag enn bare de som selges i juletiden.

Som vanlig dukker det opp uplanlagte gjøremål også i ukene før jul. Da er jeg glad jeg har planen min. Jeg ser nemlig fort hva jeg kan flytte på og likevel komme i mål uten å miste pusten.

Vi sees i morgen.

Rydde i kjøleskapet

Da er jeg i den heldige situasjonen at jeg gjorde kveldens gjøremål i går. Jeg ryddet i kjøleskapet. Det har sammenheng med at jeg må bruke kvelden til noe helt annet.

Å ha rydding i kjøleskapet på lista nå er lurt. Da blir det plass til alt som skal kjøpes inn til kakebakingen. Jeg har skrevet om vasking av kjøleskap her. Det er viktig at veggene innvendig er blitt tørket godt før kjøleskapet slås på igjen. Ellers dannes det lett rim på veggene.

tirsdag 23. november 2010

Dukkehus og kjøleskap

Datterens 22 år gamle dukkehus er fortsatt veldig populært. Jeg har mange tenkt at jeg skulle lime tak og pipe. I kveld ble det gjort. Huset hadde fortjent noe flere møbler, men jeg synes prisen er veldig høy på det som finnes i lekebutikker. Så hvis noen vet om noe vil jeg ha tips.


Min drøm var lenge kjølebod. Løsningen ble to kjøleskap. Det var jeg veldig fornøyd med i det forrige huset og vi tok med oss løsningen. Her har vi supplert med et like høyt fryseskap.

Det ser ikke ut som om det er så mye ledig plass i kjøleskapene, men det er faktisk 3 hyller som er tomme eller så godt som tomme. De bruker jeg til å sette inn småkakedeigene fra de lages og til utbaking. Klok av skade så blir deigene merket godt. De andre hyllene skal fylles med smør, egg og fløte en av de nærmeste dagene. Ja, jeg er faktisk fornøyd med kveldens innsats. Innmellom har jeg faktisk funnet fram bilder til en kalender familien lager i fellesskap og de første bildene til årets julekort.

Rydde på soverom

Det er lenge siden det var små barn i huset her. Dagens gjøremål vil nok være mest synlig for de som har barnerom. Hva med en grundig opprydding i lekene? Sannsynligvis vil det komme nye leker i gaver i jul og det er lurt å gjøre plass. Kanskje må barnerommet brukes som gjesterom i løpet av julen? 


Selv om det ikke er noen barn som hører til i dette huset fast, så har vi flere små gjester. De vet at på det ene soverommet er også lekene. For flere år siden kjøpte jeg noen trekasser på IKEA.  Med hjul på er kassene lett å trille inn under nederste hylle.

Jeg skal bruke kvelden til å rydde i lekene og støvsuge kassene slik at det blir hyggelig å komme på besøk for våre små gjester.



På fredag skal jeg ta en rufs i hyllene med klær på vårt soverom. Da har jeg mulighet til å gjøre det mens det er lyst.

Dette innlegget blir mer forståelig hvis du har lest dette.

I går kveld fikk jeg vite at jeg har vunnet en flott mygglampe hos Leken hverdag. Det blir spennende å få den i hus. Har nok tenkt litt på hvor den skal plasseres.

mandag 22. november 2010

Planer kan endres

To av tre filleryer henger til tørk på gelenderet. Det er det mest egna stedet for disse som er så tunge.
Begge vedkjelene er pusset og flere skjorter er strøket. Men kjelleren - løper ingen steder.

Ellers har jeg lest og kommentert mer enn på lenge. Det er artig å se hvor mye forskjellig vi er opptatt av om dagen. Jeg har fått flere følgere og har tilsynelatende pasert 10.000 besøk. Men det stemmer nok ikke. Med kontrolltelleren og litt enkel matematikk til grunn tenker jeg at tallet er drøyt 1000 for høyt. Kanskje blir det likevel feiring her før jul?

Fuktighetskrem og filleryer

Hyppig kontakt med vann, og i går også med kobberpussemiddel, har gitt meg såre hender. Det er faktisk sjelden at det skjer så dyre og fine håndkremer finnes ikke i dette huset. men First Price bodylotion gjør susen. Nå kan jeg ta i tekstiler uten å henge fast.

Her i huset ligger det masse filleryer. De fleste vaskes en gang i året (i begynnelsen av mai), men de som ligger på kjøkkent må vaskes oftere. Vaskemaskinen er heldigvis så stor at den kan brukes. Så etter jobb idag er planen for kvelden klar. Innimellom opphenging av rene filleryer skal jeg rydde litt i kjelleren. Målet er å forflytte gjenstander som tidligere ikke er blitt lagt tilbake på plass og få ryddet et par hyller til å legge frukt og grønnsaker som skal kjøpes inn til jul. Dessuten er det mye hyggeligere å gå ned trappa når det er støvsugd og ryddig alle steder.

søndag 21. november 2010

Kobberpuss og lefse

32 lefser ligger nå i fryseren. Det tar 2 timer å kjelve og litt lengre tid å smøre med smørkrem.

Etter litt formiddagsmat var det tid for kobberkjelene. I kveldslys var det helt umulig å

vise hvor blanke de ble. Derfor et underarbeidet bevis. Så er det tilbake til skjortestryking. Jeg rakk ikke alle i går. Sølvbestikket får vente til en annen dag.

Metallpussing i dag

Her hos oss er dette den store metallpussedagen. Oppunder taket i kjøkkenet henger det mange kobberkjeler. Jeg synes det hører til på et gårdskjøkken og tar pussingen som en selvfølgelig del av oppgavene her. Jeg blander Gloria og Zalo til en masse som er lett å stryke på med en fille. Jeg lar det virke noen minutter før jeg gnir kraftig. Noen steder bruker jeg en myk tannbørste for å komme til. Så skyller jeg av alt under rennende lunkent vann. Tilslutt polerere jeg med en ren, myk klut.

På lysestaker blir det ofte stearinrester. Det er fristende å skrape med kniv. Men da blir det ofte riper.








Den enkleste måten er å holde lysestaken under rennende varmt vann, da smelter stearinet. Store lysestaker kan legges i bløt i en bøtte med veldig varnt vann. Etterpå pusses lysestakene med egnet pussemiddel og poleres med ren klut. Jeg har et lager av hullete sokker og håndklær som jeg bruker til metallpussing.


Sølvbestikket er lettere å pusse enn kobberkjelene.  Det tar jeg faktisk foran TVen. Alt bestikket vaskes opp for hånd tilslutt. Jeg bruker aldri børste når jeg vasker sølvbestikk, da blir det riper. En myk oppvaskklut er tilstrekkelig. Skyll bestikket i godt varmt vann til slutt.

Formiddagen skal likevel brukes til noe helt annet. I går lagde jeg en liten deig til lefse. Vanligvis drar jeg til mine foreldre for å bake. I dag tar de med seg takka og bakstefløya hit.

lørdag 20. november 2010

Mus og vaskerommet

På mitt vaskerom begynner freden å senke seg. I løpet av den siste uka har jeg vasket meg gjennom alle skuffene i skittentøyskapet. Det er rart hvor mye som går under kategorien "det kan jeg ta senere". Som oftest er det for lite til en full maskin, men selv etter lengre tid er det ikke blitt mer som passer. Noe som er blitt liggende er håndvask. Noen vevde løpere er såpass stive at de får stygge bretter hvis de vaskes i maskinen. Nå henger alle på snora og er klar til stryking i løpet av kvelden. For i dag er den store strykedagen. På mitt vaskerom kan jeg samle stryketøyet i noen store skuffer, de er overfylt nå.
Men først skal det ryddes litt i skap og skuffer. Vaskemaskinen skal få  en omgang med vaskeklut. Og gulvet skal støvsuges og vaskes. Det må være rent på gulvet før jeg setter igang med å stryke de lange dukene. Stryking av skjorter har jeg skrevet om her.


Den viktigste begrunnelsen for å rydde litt ekstra på vaskerommet akkurat nå er at det blir erfaringsmessig for travelt etterhvert. Med mange gjester i jula så liker jeg at det ser OK ut alle steder. Det har faktisk hendt at vi har satt opp en ekstra gjesteseng på vaskerommet.

Jeg har allerede kommet meg gjennom alle kjøkkenhåndklærne.



Nå ligger de nystrøket i kjøkkenskuffen. Her i huset er det helt nødvendig å ha full skuff når juleforberedelsene starter. Når all baking og koking er over så sørger jeg for en ny omgang i vaskemaskinen og med strykejernet slik at skuffen er full når julen starter.




Jeg har allerede klipt ullfilten jeg kjøpte i går. Her ligger det klart til 8 store og 8 små mus. Så dagen blir nok avsluttet med litt sying.

Ha en fin lørdag.

fredag 19. november 2010

Handletur

Det er alltid hyggelig å dra på tur med datteren. Og i ettermiddag legges turen til IKEA og til Sandvika storsenter.
På IKEA er det stolper til Ivarhyller og nattbordslamper som står på lista.Men jeg antar at flere plastkasser også blir lagt i handlekurven.  Dessuten røde lys, stekebrett og gavepapir.


På Sandvika storsenter er det først og fremst Pandurobutikken jeg setter min lit til. Skal det blir julemus i trappen til loftet så må jeg ha grå ullfilt. Konvolutter til årets julekort håper jeg også at de har. Jeg mangler også lilla filt og rødt stoff. Jeg planlegger "juleverksted" for meg selv, og har satt av flere kvelder til det. Det kan jo hende at vi også finner noen julegaver.

Det siste punktet på lista er viktig; pussemiddel til søndagens sølv- og messingpuss og råvarer til kakebakingen som starter til helgen. Mest arbeid er det egentlig når vi kommer hjem, å få alle posene inn i huset og få ryddet alt på plass.

torsdag 18. november 2010

Planlegge juleverksted

I kveld må det planlegges. Har du funnet ut hva som skal bakes og lages til jul? Det er lurt å gå gjennom oppskriftene og notere ned alle råvarene og mengdene. Det kan se voldsomt ut når jeg handler inn mel i slutten av november, men når jeg rydder opp etter bakingen er det aller meste brukt opp. Begynn uansett nå med å notere ned hva som trengs og når du skal bruke det.

Jeg har ryddet i skuffene med lys og servietter og har satt både røde og lilla lys på lista mi. Ja, servietter også i stor utvalg. I spisestua brukes det rødt bare til 17.mai, så jeg ender vanligvis opp med servietter i sølv eller gull. Lysglassene (15 cm høye) til venstre her skal brukes som bordpynt hele jula. Jeg må finne lys som passer til de flotte ubleka lindukene våre og til granbar som skal ligge langsetter hele bordet.
Reklameavisene fra Kid, Nille, Black Design, Bohus og Skeidar gir masse inspirasjon til både pynting og borddekking.

Mange tenker på juleverksted som en aktivitet for barn. Men juleverksted kan være så mangt.  Det er veldig hyggelig å dele noen kveldstimer sammen med noen over en kopp te eller glass vin. Og det trenger ikke være klipping og liming i filt. På Jul i bestemorshage finnes det flere ideer til ting å lage til jul. Flere er til individuelt arbeide. For det er jo ikke sagt at juleverksted alltid må ha flere deltakere. Sett av en eller flere kvelder helt for deg selv til å lage noe nytt til jul.


Å lage julehjerter er en fin oppgave. Både alene og sammen med andre. Noen kan klippe hjertene og noen kan sy dem sammen. Den tidkrevende delen er å vrenge dem, fylle med vatt og feste opphengssnor. Dette er en jobb det er hyggelig å være flere om.




Beregne 50 cm (120cm bredde) stoff til 21 hjerter i tre størrelser.  Jeg pakker alltid tre hjerter sammen; ulik størrelse og ulikt stoff. Lørdag 27.november har jeg satt av til juleverksted og jeg skal handle inn stoff og filt i morgen.

Nå skal jeg rydde unna litt i kjøleskapet for å få plass til egg og smør. I morgen skal jeg også gjøre første innkjøp til kakebaking. Det er så greit å være sikker på at alt det som trengs finnes i skapet.

onsdag 17. november 2010

Lage julekort?

Pleier du å lage egne julekort eller sender du et av årets beste bilder til et fotolaboratorium for å trykke fotokort. Jeg har sjekket ut litt hva som finnes. Og ja, det er mye forskjellig. Fra vanlige fotokort på en side med 1 bilde til 6 siders med plass til mange bilder.

Jeg passer på å spare på et kort hvert år slik at jeg både vet hvordan de så ut og hva jeg har skrevet i årene før. Jeg har allerede planen klar for årets kort, men her kan dere se noen av de gamle. Kanskje dere får noen ideer.

I fjor ble julekortet skrevet ut på 150 g hvit papir og på begge sider av arket. Teksten var liggende satt opp i to spalter. Nå finnes det sikkert skrivere som sorterer teksten riktig, men jeg gjør det på den gamle måten. Plasserer teksten i riktig rekkefølge på alle siden, skriver ut først den ene siden, legger arkene riktig vei tilbake i skriveren og så skriver ut baksiden. Noen bilder gjør kortet mer personlig. Arkene er holdt sammen av en gulltråd. 


I 2008 fikk jeg teksten og bildene inn på et brettet A4 ark. På forsiden er det limt på en rød papirstrimmel og en kopiert dørkrans og et skilt med årstall. Det tok mye lengre tid å klippe ut kransene enn jeg hadde trodd, så velg et motiv med omhu.
I 2007 ble resirkulert papir lagt i skriveren. Deretter ble det brettet på langs. Jeg liker veldig godt dette formatet, men det er ikke så lett å finne konvolutter. Jeg endte opp med å klippe til A4 konvolutter.


I 2006 ble julebrevet skrevet ut på vanlig A4 ark.
I 2005 brukte jeg grønn kartong.Juletrestempel og farget papir. Teksten ble skrevet ut på hvitt papir og limt inni. Formatet var 15x15 cm.
 

I 2004 var julekortert blått. Jeg skrev god jul på mange ulike språk og skrifttyper med hvit skrift og på blå bunn. Dette ble skrevet ut på vanlig kopipapir. Jeg stanset ut små snøfnugg av vanlig hvitt kopipapir. Teksten av igjen på innlimt brettet hvitt papir med tekst på tre sider.
Året før var kortene røde med dekor i grønt og gull.













I 2002 var det julekort i standardformat med plass til å skrive bakpå.


Kanskje har du fått noen ideer til en juleverkstedaktivitet for hele familien. Skriv hva du trenger av kartong og lim på innkjøpslista. Tekst og bilde kan du sette inn senere.


tirsdag 16. november 2010

Julegaver

Nå har jeg lest om mange som har unnagjort julegaveinnkjøp for lenge siden, jeg har ikke det. Men jeg har en plan. Det tar kortere tid å handle julegaver hvis man har en liste. Finn ut hva alle ønsker seg. (Send en tekstmelding eller epost med spørsmål om det, med kort svarfrist.) Skriv så en liste med navnene og ideer til hva som kan kjøpes.
Sett av tid til julegaveinnkjøpene og gjør dette til en hyggelig aktivitet. Jeg har gjort julegaveinnkjøp sammen med min datter i mange år og vi har allerede gjennomført første runde.  Og med lista i handa er det lett å krysse av etterhvert som gavene blir funnet. Det kan også hende at man får nye ideer i butikken. Der flommer det jo over av varer vi ikke visste vi trenger.

Kjøp også inn gavepapir, bånd og gavelapper. Jeg synes det er hyggelig å pakke inn gaver selv og setter av en kveld til det. Gavelapper kan du også lage selv ved å legge forstørra utsnitt av egne bilder på en etikettmal og skrive ut på selvklebende etiketter. Det må være plass til å skrive på navn, eller det er også fint om bildet fyller hele etiketten. Da bør navnene skrives inn med hvitt før utskrift.

mandag 15. november 2010

Hvor mye jul vil jeg ha?

Det er mye dårlig samvittighet i forbindelse med julen. Sannsynligvis er ambisjonene eller ønskene større enn den tiden man har eller vil bruke. Så jeg foreslår at dere allerede nå bestemmer dere for hvor mye jul dere vil ha. Og så finner ut hvor mye tid det vil ta å lage den. Eller motsatt; hvor mye tid vil dere bruke og hva kan dere få til på den tiden?

Jeg planlegger den store gårdsjulen og det tar det aller meste av tiden min fra nå av og fram til jul. Jeg har skrevet en plan, for da slipper jeg å ha alt i hodet. Da er det også lett å flytte på ting. Det meste er mulig å gjøre på kvelden etter jobb, og jeg bruker helgene fullt ut. Men fordi juleforberedelsene faktisk er en stor hobby prioriterer jeg å bruke noen hele arbeidsdager.

Jeg har ingen barn i barnehage eller skole og skal derfor ikke være med i arrangementer som følger av det. Jeg skygger unna alle julebord og prioriterer å bruke tiden hjemme. Egentlig er det rart at så mange forventer så mye av oss akkurat i disse ukene. Hvis dere ønsker å være sosialt aktive i desember blir det mindre tid til å lage jul. Det betyr nødvendigvis ikke at julen kommer til å bli mindre hyggelig. Men dårlig samvittighet for det man ikke rakk er veldig dumt.

Les Jul på 1-2-3 eller mer? og få noen ideer.


Jeg ble faktisk intervjuet på radio i dag.

søndag 14. november 2010

Endelig!

Det var på høy tid at innervinduene kom på plass. Den siste ukas kuldegrader var merkbare også innendørs.

Selv om det ikke er så kaldt ute nå virker det nesten som om huset har fått på seg ulltrøye.

Vinduene hadde stått på låven hele sommeren så det betydde grundig rengjøring. Gardinene på sønnens rom har lenge stått på lista for vask. Nå henger de til tørk. Heldigvis var jeg forutseende nok til å ta ned falden før vask, for de krympet 10 cm.  

mandag 8. november 2010

Hyggelig gave

Rett før jeg oppdaget at internett var vekk forrige fredag hadde jeg rukket å åpne en spennende konvolutt. Jeg ventet ingen ting i posten så jeg var veldig spent.

Der var det servietter, som passer ferfekt inn her, og to metallhjerter. De henger allerede i soveromsvinduet. Gaven kom fra Idyll på landet.

Dette er en gave på vandring. Det betyr at de tre første som svarer på dette vil få en gave fra meg.

Internett tilbake

Endelig er jeg på nett igjen og tilbake i Norge. Før det første var ordnet dro jeg til Edinburgh og kom hjem sent i går kveld.
Ikke noen dårlig utsikt fra hotellvinduet.
Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Edinburgh og av skotter. Og som seg hør og bør ble det overvekt på kofferten hjem.