Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 29. september 2010

Y for

Yellow i Persian Yellow. Egentelig er jeg ganske fornøyd med meg selv. Da jeg startet med ABC- innleggene i vår hadde jeg bestemt meg for at jeg kun skulle vise bilder av planter fra egen hage. Det har vært vanskelig flere ganger, men på en eller annen måte har jeg halt det i land.

Persian yellow er en buskrose som kan bli opptil 2 meter høy. Den har middels store fylte blomster med svar lukt. Den er svært hardfør (H6), men kan få svartflekk.

Hos oss står den på østsiden av huset sammen med en del andre gule roser og blomster i gyldne farger.




mandag 27. september 2010

Lysegrønt

Liv på  har kommet med en utfordring. Skriv noe med utgangspunkt i lysegrønn. Jeg trodde faktisk det var umulig, men kom jo på at vaskerommet her i huset er lysegrønt. Det er nok ikke akkurat den lysegrønne som er Livs favoritt, men det er min lysegrønne.

Jeg ønsket et hus med mange farger, men jeg har ikke noe lyst til å bruke dem flere steder. Det betyr at når grønt, blått, grått, gult, rødt, beige var brukt opp på de viktigste rommene så måtte jeg vurdere fargekartene nøye for å finne en farge til vaskerommet. I utgangspunktet er det fire farger å valge mellom så jeg innså jo at jeg måtte foreta et gjenbruk. Når det skjer skal fargene være så forskjellige at folk helt tydelig ser at rommene ikke har lik farge. Kjøkkenet har en relativt dyp grågrønngul farge 5010 G50Y, mens fargen på badet vårt er mindre grått og gult og mer tydelig grønn; 4020-G10Y. For å finne en annerledes grønn måtte jeg lete i de blå fargene som glir over i det grønne og valgte:  4020-B90G. Også i denne er det mer grått enn grønt og det er mer grønt enn blått.
Dere forstår sikkert at jeg har hatt stor glede av å foreta slike vurderinger for hvert rom det skulle velges farge til. Heldigvis har jeg en mann som synes fargevalgene mine er helt OK. På vaskerommet har jeg også plass til at symaskinen kan stå framme hele tiden. Det gamle bordet fant jeg på gården. Trykket på veggen har en av ungene mine laget på skolen og det passer perfekt inn i fargene her. I hjørnet til høyre kan dere kanskje skimte ballongen med plommevin. Så her hos oss har vaskerommet mange funksjoner.

søndag 26. september 2010

Det blåser ute

Ja, faktisk så mye at jeg har tuslet inn igjen. Jeg hadde håpet at jeg endelig kunne få gjort litt mer i hagen. Høsten har forsvunnet i hostekuler og mye penicillin.

Innimellom har jeg vært ute og sjekket de blomstene jeg ikke kan se fra kjøkkenvinduet. Som denne:

Jeg har flott utsikt fra kjøkkenvinduet.
Men det er stas å komme ut og virkelig se hvor vakre de er. Sånn som Georginene.
Jeg har brukt tiden til å planlegge hva som skal flyttes til våren, og jeg gleder meg allerede.

torsdag 23. september 2010

Interiørstiler

Det er ganske mange som har skrevet litt om egen og andres interiørstiler etter NIBs soveromskonkurranse. Jeg ble litt nysgjerrig på hvilke interiørstiler som finnes, og regnet med at det skulle bli enkelt å finne ut av. Men det ble det ikke. Etter å ha besøkt mange nettsider kom jeg fram til denne listen (som jeg ikke tror er uttømmende):
- Retro 50/60
- Shabby chic
- Landlig og nostalgisk
- Nordisk
- Minimalisme
- Etnisk
- Kyst/maritim (New England)

I den nye Bohuskatalogen presenterer Halvor Bakke fem stiler: landlig, tradisjonsrik, tidløs, nordisk og kontinental.





Men jeg vet ikke om jeg ble så mye klokere. Jeg kjenner meg ikke igjen i noen av stilene, heller i litt fra hver. Er det da man har en personlig stil?

På min leting etter svar fant jeg nettsiden til Sproost. De deler inn på denne måten:
Mountain Lodge, Nantucket, Vintage Modern, Classic, Wine Country, French Electic, Southwestern, Cottage Chic, Hollywood Couture, Modern Elegance, Contempoary, Traditional Country, Rustic revival, Arts and crafts, Traditional asia og Zen style.

Der er det er mulig å ta en stiltest. Den har jeg tatt flere ganger og kommer ut enten som Classic eller Traditional Country.

Kanskje noen andre kan dette og kan opplyse meg. Jeg vil gjerne lære.

X for

Ja, dette blir juks i mer enn en forstand. Det finnes ingen vekster i hagen som begynner på X. Det nærmeste jeg kommer er Oxalis. Der er det tross alt X i navnet. Dette er faktisk et av de første blomsternavnene er lærte på latin og som jeg gjerne bruker.


Dette er en Oxalis adenophylla som heter Strandgjøkesyre på norsk. 
Jeg har alltid hatt sansen for denne bittelille stauden, men har ikke fått den til her på gården. Jeg tror nesten ikke den har blomstret, iallefall har jeg ingen bilder.
Et flott bilde finnes her.
Jeg har funnet ut at jeg drenere bedre i bedet der plantene står kanskje det vil hjelpe.

Strandgjøkesyre har slektninger som trives i potter innendørs.

onsdag 22. september 2010

Jeg legger planer

Det er flere andre som allerede har nevnt jul. Og julen er grunnen til at det ikke er kommet noe nytt her på lenge. Her planlegges det nemlig, og de som venter får se sånn mot slutten av oktober tenker jeg.

På denne tiden for 28 år siden satt jeg med dette.
Det var før ungene ble født og det var mulig å sitte i timesvis uten å bli avbrutt. Mønsteret fant jeg i Kvinner og klær og det var i utgangspunktet en duk.

Ungene er for lengst voksne og jeg har igjen tid til det jeg vil. 

torsdag 16. september 2010

W for

Weigela
eller Klokkebusk på norsk kan ha Rosa eller røde blomster. Den blomstrer i juni.
Weigela florida 'Minuet' er en av de lave typene klokkebusk og blir bare 80 cm høy. Andre typer kan bli opptil 2,5 m høy. Hvis Klokkebusken klippes etter blomstring så kan den stimulere planten til å sette nye blomsterskudd og man kan få to blomstringer på en sesong.

tirsdag 14. september 2010

En lilla duk

Ikke bare en lilla brodert duk, men også to løpere har fått meg til å rydde på kjøkkenet. I utgangspunktet brukes lilla bare i førjulstiden her hos oss, men disse vakre broderiene måtte brukes. Så jeg fjernet det brune og beige fra "vintrinebenken" og la på den ene løperen. En osteklokke og hvit rørebolle ble hentet inn fra låven, og to broderte bilder ble hentet fra det store skapet i kjelleren.  Bollen skal fylles med deilige Åkerø fra hagen.
Den lengste løperen er 160 lang og dekker nesten hele kjøkkenbordet. Den passet godt i fargen til noen av de siste erteblomstene.

mandag 13. september 2010

I am surprised

Today I realized that I have had some visitors that probably not read Norwegian. My blog was a challenge I got last December and I did not think that I would enjoy it so much. It is a surprise that somebody visit my blog everyday and even write a comment. And a bigger surprise when I saw visitors from USA, Germany, Canada, Great Britain, Switzerland and Japan. So now I need to know – does anyone want an English translation?



Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

fredag 10. september 2010

V for

Veronika
Dette er Aksveronika 'Red Fox' som har angitt blomstringstid i juni til juli. Det er fortsatt noen blomster igjen nå i begynnelsen av september på planten i hagen vår. Dette er en av staudene som neste år skal få et støttestativ.

V var en enkel blomstav så her kommer enda en:
Vierhortensia
Denne har jeg vist bilde av før også, men dette er virkelig en av suksessene i hagen. En på hver side av trappa har vokst seg store etter bare 3 år.  Hortenisa er fortsatt nydelige selv om blomstene begynner å visne.

Den siste på V:
Villvin

Ti Villvin ble plantet sist høst for å skjule en ganske stygg vegg på låvebrua. Og det er kommet ganske lange utløpere i år.

Jeg har vært dårlig til å kommentere andre ABC-deltakere de siste ukene. Jeg er syk og skal tilbake til senga nå, så denne uka blir det nok ingen som får besøk av meg - beklager.

tirsdag 7. september 2010

Uteseng

Da jeg fant dette på låven i våren så trodde jeg det skulle bli en solrik og varm sommer. Planen var klar på et øyeblikk. Dette skulle bli stedet for soling og avslapning i sørveggen. Madrass og puter ble gjort klar, men det er ikke mange dagene det har fristet med soling. Før senga skal få overvintre i kjelleren ble den behøring fotografert - så får vi leve på drømmen fram til neste sommer. Da skal i det hvertfall bli døsige sommerdager under syrinen.

mandag 6. september 2010

Frøken Jordskokk

I bestemors hage har det vært intern kamp om å få delta i frøken Høstblomst konkurransen på Moseplassen. Her er det vakre Hortensiaer og skjønne Dahliaer, men det var frøken Jordskokk som til slutt overbeviste. Hun var mest fotogen.
Frøken Jordskokk er nå ca to meter høy og fotografen måtte opp på gardintrapp for å ta bilder. Blomstringen er et tegn på at de deilige små knollene er modne.

Besøk nettsiden til Anne og se enda flere kandidater.

søndag 5. september 2010

Vårt soverom

Vi har aldri noensinne hatt et så stort soverom før. Tre vinduer og den flotte gråblå fargen på veggene gjør rommet lyst og luftig.
Veggene hadde aldri vært malt før vi kom hit og vi hadde en stor jobb med skrape ut mose mellom tømmerstokkene og fylle i akryl. Over takbjelkene er det lagt panel. Oppå panelen er det lagt nye bjelker på tvers. Det er blitt isolert og på loftet er gulvet ferdig lagt.
Helt til venstre kan døra til badet såvidt anes. Vi saget ut en ny døråpning i tømmerveggen til det nye badet.  Til venstre for døra til badet og i det ene hjørnet av rommet bygde vi et lite kleskott. Der har vi satt inn garderobeskap uten dører.

Utsikten fra vinduene er upåklagelig. Nattbordene og den gamle symaskinen sto på gården da vi kom hit.

torsdag 2. september 2010

U for

Jeg trodde jeg hadde kjøpt Uetersener klosterrose. Etiketten sa det. Nå viser det seg at det er Rosarium Uetersen. Bildet som lå her før var også feil. 
Rosarium Uetersen