Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 29. juli 2010

P for

pæreblomst
Våre pæretrær er helt nye og har ikke hatt frukt enda. Litt startvansker har det også vært fordi vi ikke visste nok om hvilke sorter som blomstrer samtidig og dermed kan bestøve hverandre.
Så presenteres Picea abies. Vanlig norsk gran.
Høsten 2008 satte vi noen ynkelige små granplanter som en gang skal bli hekk. Ikke veldig høy, men nok til å skjerme bare litt mot veien til skogen.
Akkurat nå ser plantene slik ut.
Litt mye ugress, men en fantastisk vekst på under 2 år.

Dette er Primadonna White, og er en hvit Purpursolhatt.


søndag 25. juli 2010

Mer blomster

Jeg hadde aldri fått til Klematis før vi flyttet til gården. Så det var et helt useriøst fosøk da den ble kjøpt og plassert midt i et bed. Men den har overlevd og blomstrer overveldende. I år fikk den et klatrestativ. Det må byttes ut til et høyere neste år.

Rosen Hansa står i det lange staudebedet. 

Knoppene er også fine.

Vi rekker akkurat noen avslappende dager på Sveriges østkyst før rips, stikkelsbær og solbær er modne.




torsdag 22. juli 2010

O for

oregano
Vi bruker ordet Oregano, men planten heter egentlig Bergmynte på norsk og Oreganum vulgare på latin. Selv om blomsten er pen så er det bladene som brukes ferske eller tørket. Tørkede blader knuses og omsettes som krydderet Oregano.
Jeg har kjøpt mine planter i hagesenter, men Bergmynte er også viltvoksende i Norge. Oregano som har vokst i Norge har er mildere smak enn den som kommer fra middelhavslandene.

onsdag 21. juli 2010

Roser i blomstring

Hagen eksploderer i farger. Det er så fantastisk å se hvordan fargene glir over i hverandre. Hvor ideene stemte med virkeligheten og hvor det er nødvendig å justere litt. Det tar litt tid å holde bedene pene, men det er god trim etter vinterens stillesitting.
Sommervind

The Fairy
Frau Astrid Spät

Rococo
Rosa Mundi

Her på gården trives rosene. Det har sammenheng med to ting: Jeg har forstått at de skal settes dypt (10 cm under podestedet) og her er det leire. Det siste må sikkert forklares litt. Vi flyttet fra en hage som lå på en morene og alt tørket ut på et øyeblikk. Alt jord bare forsvant ned gjennom sand og stein. Her har jeg gravd ut til blomsterbed i leiren som holder på fuktigheten. I tillegg til jord har jeg ubegrensa mengder gammel hestemøkk å fylle på med.

Blomkarse blomstrer

I noen uker nå har vi hatt en fargeklatt på hjørnet av låven.

Også insekter er fornøyd med dette

Her kan du lese om om metallstativet som jeg fylte jord i,

søndag 18. juli 2010

Stauder og annet

Du verden hva man lærer. Nellik og nellik er to ulike ting. Blomsten er på latin Dianthus og krydderet kommer fra et stort tre som heter Syzygium aromaticum på latin.

Poenget nå er at blomsten Dianthus også kan være mye forskjellig. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, toårige, flerårige og noen halvbusker. Store norske leksikon opplyser om at en halvbusk er planter der den nedre delen av stengelen er treaktig, mens den øvre delen er grønn og myk og visner bort om vinteren, som på  Lavendel og bringebær.

Videre at staude er en flerårig urteaktig plante med skudd som visner ned om høsten, men med røtter som overvintrer. Begrepet brukes særlig om flerårige prydplanter som vokser på friland. Slike flerårige planter må ofte deles etter noen år. Leste i går at det er lurt å ta av frøkapslene. Da beholder planten mest kraft. 

En to årig plante frør seg selv (sånn som Stokkrose). Små "babyplanter" dukker opp i nærheten av morplanten eller ganske langt unna.

Så er det sommerblomsten som fullfører sin livssyklus i løpet av ett år. Men man kan plukke frø fra dem også.

Jeg tror at de fleste i min hage er flerårige. Bortsett fra den siste i innlegget under. På telefon fortalte hagesenteret at det er en 2 årig plante.

torsdag 15. juli 2010

N for

nellik.
Det er en plante som hører til i staudebedene på en gammel gård.

Dette er Fjørnellik( Dianthus plumarius), men dette

er Pinsenellik (Dianthus gratianopolitanus Purpurstjernen)


Dette er også Pinsenellik (Dianthus gratianopolitanus Badenia)


Dette er også en Nellik, men jeg vet ikke det presise latinske navnet.

fredag 9. juli 2010

Nelly Nellik

Anne på Moseplassen har utlyst ny frøken konkurranse. Denne gangen er det frøken Snitt. Da blir bruden frøken Nelly Nellik med fra min hage.

torsdag 8. juli 2010

M for

                                                           Magnolia loebneri
                           Som overrasket med store, hvite blomster våren 2009.
Jeg trodde det skulle tatt flere år før det ville skje. I år kom det ingen blomster, men treet har overlevd den kalde vinteren. 

Så har vi Malva moschata eller Moskuskattost på norsk.

mandag 5. juli 2010

Fem favoritter

Jeg har lest at det et sted der ute (Hilde og hagen) er en oppfordring til å vise fram 5 hagefavoritter akkuarat nå.
Og her kommer mine.
På trappa står to sinkbaljer fulle med Stemor. De har blomstret sammenhengende i over to måneder.
Så kommer en representant for storkenebbene. Julistorkenebb (Geranium x magniflorum).
Så må det bli Rosa Mundi som representant for rosene.

Egentelig er det helt umulig å velge for nå blomstrer mange av rosene. Jeg trodde lenge at de fleste rosene ikke hadde tålt den kalde vinteren, men til slutt var det bare tre som måtte byttes ut. Blant dem flotte Thor Heyerdahl. Den skulle tåle H4, og det var nok optimistisk for her er det nok mer H5. 

Den fjerde favoritten nå må bli salvie. Flott farge, rikt og lenge blomstrende. Den fyller virkelig opp i staudebedet. 
Den femte blir Riddersporer. Virkelig flotte. Nesten 2 meter høye.

Jeg blir helt nødt til å ta med et bonusspor. Årets pionbilde. Riktignok tatt for en uke siden.

torsdag 1. juli 2010

L for

lupin
og for liljer
Jeg har masse liljer i hagen. Flere har jeg fått som innepotteplanter. Etter avblomstring så ble de plantet i hagen. De blomstrer rikelig og blir større og større for hvert år.

Denne liljen var en av fire blomster som sto i hagen da vi kom.

I mitt område ble den faktisk kalt for Keiserkrone, noe som selvsagt er helt feil.
Jeg tror at det er en Brannlilje.