Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 31. mai 2010

Siste vårdagen

Jeg har aldri vært så oppmerksom på hvordan våren sakte, men sikkert har utviklet seg på vei til sommer før. Jeg har registrert  egne vårtegn og sammenlignet med andres.

Den siste maidagen er også presentasjon av det de siste vårtegnene. Og her hos oss blomstrer nå syrinen.
og Brudespirea
og
rododendron

G for

Georgine kunne det vært! Sensommerens og høstens fyrverkeri av farger. Men det ble det ikke. Derimot to G - er som blomstrer nå.

Geranium macr`.Spessart, Rosenstorkenebb

og

Gravmyrt (vinca minor)
hører begge til i bestemors hage.

Tilslutt en annen G.
Geraniaum x magnifikum, Julistorkenebb trives veldig hos oss. De ynkelige plantene i de små plastpottene ble enorme allerede den første sommeren.

Stauder i disse fargene skal forresten være bordpynt ved de store selskapet som planlegges i slutten av juni.

onsdag 26. mai 2010

Konkurranse

Humlebäcken har Viveka en konkurranse. Velg studentgaver til jente og gutt hos Guldfynd.

Her er mine valg. Til jente:


Til gutt


Artnr: 6352678 Armband, Herr 498:-  og Artnr: 2530160 Ringar, Silver, Herr 298:-

Hilsen

På ønskelista

NIB har gitt utfordringen: Hva står øverst på ønskelista?

Hvis jeg skulle vært 100% fornuftig så måtte det bli en industristøvsuger. En med stor åpning i munnstykket og ekstra stor diameter i rør og slange. Det gjenstår mange timers støvsuging på låven og det hadde gått lettere med en god støvsuger. Men jeg antar at denne utfordringen gjaldt mer luksus.

1. Vitrineskap til spisestua.

Skapet fra Kistefos møbler kan males i alle farger og jeg er ganske sikker på at det burde være brunlasert. Det hadde passet flott til de gråblå veggene. Vi har faktisk plass til et skap med seks dører. Da kunne alt arveserviset kommet fram i lyset og det hadde vært plass til en del av dukene.

2. Plassbygd garderobe på soverommet.
Vi har takbjelker på soverommet så ingen standardskap passer. Garderoben skal være langs en veldig skakk yttervegg så skapet må bygges på stedet og tilpasses ytterveggen. Dette bildet er også fra Kistefos.
3. Lysestaker fra Kari Ulleberg.                                       Jeg har allerede 4, men tenk å kunne dekke rikelig med disse. Da måtte jeg hatt 10-12 til. De finnes i tre ulike høyder.

Selv om det var bare 3 ting vi skulle ha på lista så føyer jeg på et fjerde: makroobjektiv til kamera. Jeg har oppdaget noen blogger med noen fantastiske bilder og for å kunne ta slike er flere objektiv helt nødvendig. Dette punktet er vel det som er mest oppnåelig av hele lista.

tirsdag 25. mai 2010

Bloggtävling

Fridas gård har bloggtävling. Et vakkert lysfat er premien.


mandag 24. mai 2010

Vårtegn


For 13.gang skriver jeg vårtegn. Ute øser regnet ned, men det hører også til våren. I går kveld var det grillmiddag nede ved låven. I kveld er det fleezejakke innendørs.
Nå blomster Bergenia og Perleblomst.
To av de store gamle epletrærne har begynt å blomstre, det samme har syrinen. Det lille nye pæretreet har flotte knopper.
Det litt større kirsebærtreet har fått flotte blomster.

lørdag 22. mai 2010

Termometer

Det er dumt å fortelle flere om at Cathrines kreative hjørne har blogglotteri. Det reduserer mine sjanser til å vinne.

torsdag 20. mai 2010

F for

Fagerfredløs, trodde jeg. Den ble plantet sommeren 2008 og blomstret lenge og flott i fjor sommer. Men bilder, - det fantes ikke. Bedet langs østveggen er 16 m langt og delt i to av en sitteplass. Bedene var i utgangspunktet symmetriske (som bedet langs vestveggen), men etterhvert fylles det på der det er plass. Dette også for å få gårdshagepreget (cottage garden). Alle plantene i dette bedet er i gult og orange.

For å finne en representant på F så må jeg derfor gå til tysk. Og Flammentanz kjenner alle.


Her på gården er de aller fleste blomstene og alle rosene helt nye. Denne rosen ble plantet sommeren 2007. En søster ble plantet i fjor. Begge har overlevd den veldig kalde vinteren og kommer til gi en enda finere blomsterprakt i år. 

mandag 17. mai 2010

17.mai

Når ukens vårtegn skal meldes på mandag og det denne mandagen er 17.mai så blir det mitt vårtegn.


Jeg må innrømme at min del av Norge er på sitt vakreste nå. Lautrærne har små lysegrønne blader. Åkrene begynner å få grønnskjær. Tulipaner og Perleblomster gir farge til blomsterbedene der staudene vokser flere cm hver dag.

Norske flagg har fått luftet seg i dag, også vårt. Luftet seg har også alle de vakre bunadene, folkedraktene og de nye festdraktene.

torsdag 13. mai 2010

E for -

Den femte bokstaven i alfabetet er E. Den er enklere og jeg kan holde meg på norsk.





























Våre fantastiske epletrær. Det er et under som skjer hvert år. Fra blomst og til en spiselig frukt.

mandag 10. mai 2010

Vårtegn

Det har skjedd mange vårlige ting her på gården den siste uka: Den første turen med gressklipper! Fine skudd på roser og trær. Stadig mer frodige stauder. Men det er potetsetting som blir vårtegnet.

torsdag 6. mai 2010

D i Delphinium.

Hva er Delphinium? Jo, Riddersporer.
De hører definitivt til i bestemorshage. De skaper volum langs veggen på hver side av inngangsdøra. Og de blomstrer ganske lenge. Jeg har plantet dem sammen med Storhjelm og forlenger dermed den blå blomstringen.

Dvergiris, Dianthus gratianopolitanus og Dicentra spectabilis er også selvsagte blomster i en Bestemors hage. Men det var dårlig med bilder. De to første sommersesongene her forsvant uten at det ble tatt noe særlig bilder. I fjor hadde jeg nytt kamera og det var litt bedre tid. Likevel er det nok først i år jeg systematisk får lagret blomsterfloret i PCen, til forhåpentligvis stor glede til vinteren. Alle bloggene jeg har besøkt har gitt meg ideer til hva og hvordan jeg skal fotografere også.

Dicentra spectabilis er Løytnanshjerte. Her i en litt puslete utgave.
Dianthus gratianopolitanus er Pinsenellik som også trives alldeles utmerket i bestemors hage. Men fullstendig uten bilder.


Ny i 2009 var Digitalis eller Revebjelle. Fantasisk flott mot det hvite bryggerhusveggen.

mandag 3. mai 2010

Vårtegn

En badevekt er ukens vårtegn. Etter vinterens stillestittende hobbyer og masse god rødvin er det full aktivitet. En hyggelig konsekvens er at klærne ikke føles fullt så trange. Sånn er det hver vår! lånt bilde her

Etter panghelgen for tre uker siden har det vært relativt kjølig her. Hvis sola skinner så har det blåst kaldt likevel. Jeg har ryddet i de to største blomsterbedene; 16x2 m og 22x1,5m og i de to på hver side av inngangsdøra.




Bare i løpet av noen få dager har staudene vokst mye. Bak huset blomster begge Gullbuskene eller Forsythia som er det latinske navnet, og som mange bruker.

Det er nok ca 5 roser som må byttes ut i år. Vinteren var uvanlig kald lenge, og ingenting var dekket til.

Det er ikke meldt strålende vær i morgen, men dagen skal uansett tilbringes i hagen.