Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 29. april 2010

C for-

Campanula - hadde jeg tenkt. Tilslutt fant jeg noe blått nederst i et bilde.

Campanula er et av de få latinske navn jeg lært meg og bruker. Når jeg først var på latin så finnes det flere, - ja sikkert mange, men latinkompetansen er ikke stor. Lykkelig ble jeg da jeg oppdaget at Klematis faktisk heter Clematis på latin.
Og her presenteres C for CLEMATIS.
Clematis Ville de Lyon er plantet midt i staudebedet. Og den slynget seg opp i Alperipsen og blomstret lenge. Hvis den har overlevd vinteren så skal den få et stativ å klatre i.

mandag 26. april 2010

Vårtegn

Traktordur, er vel det som kan stå som ukens vårtegn. Det er en milepæl når jorda har tørket såpass opp at den kan kjøres på med traktor.
Denne helgen er det blitt harvet og gjødslet og sådd.
En svak lukt av naturgjødsel er det også, men det er ikke så mange som har husdyr lengre så den lukten blir ikke så tydelig som for noen få år siden.




Vi har også sådd, men bare plen. Vi har overlatt til andre å kjøre traktor på våre jorder.

Se flere vårtegn her.

lørdag 24. april 2010

Plantekurv

Det skal bli plantekurv. Jeg er imponert over at Tovepia var så nær. Kurven er nå kledt innvendig med strie. Så fylte jeg lecakuler halvveis opp. Og så jord. Da jeg får plantet så skal jeg brette ned striekanten. Følg med på bloggen så kommer bilde etter planting.
Kurven skal nemlig fylles med gul blomkarse. Som nå står på overtid i kjelleren.                         Jeg hadde tre sett grytekluter og fikk tre kommentarer så da går det opp. Jeg har epostadressen til alle så jeg kontakter dere etterhvert.  Ingen hadde rett på hva det hadde vært, men det kan jeg avsløre - stativ til vinballong. Stativet ble kledt innvendig med halm. Det er det jeg forsøker å gjenskape med strien.

fredag 23. april 2010

Bestemors pion

På bokstaven B kan det ikke bli noe annet enn bestemors pion.

Pionen har hatt sin plass ved veggen mot vest så lenge jeg kan huske. Vi måtte flytte den vekk da vi drenerte rundt huset i 2006, og var redd for at den ikke ville tåle det. Ikke bare overlevde den, men den er også blitt delt i tre. Jeg har foreløpig ikke sett noen som ligner derfor vet jeg heller ikke hva den heter på ordentlig.

tirsdag 20. april 2010

Vårtegn

Sommerfølelsen varte ikke lenge. Det har vært stort sett sol denne uka, men mye vind. Å rake løv har derfor vært umulig. Forsåvidt annet utarbeid også.

Krokusen titter fram i bedet mot vest. På trappa har jeg satt gamle sinkbaljer med mini-Stemor. Jeg burde sikkert satt de inn i gangen i natt, da var det faktisk kuldegrader.





Ellers har vi nå blåveis i egen skog.

Jeg takker for mange hyggelige hilsner. Jeg har besøkt noen av dere, men jeg rekker ikke å kommentere.


Kategori

søndag 18. april 2010

Hva er dette?

Under forrige helgens ryddeskjau på låven fant jeg også denne:

Og jeg stiller et enkelt og et vanskelig spørsmål.
Hva er det? Hva har jeg tenkt å bruke den til?

Jeg vil premiere gode forslag med et par grytekluter. Den jeg trekker ut kan velge mellom disse gode og tykke gryteklutene.
Jeg trekker mellom de som skriver kommentar. Frist er lørdag 24.kl 12. Da viser jeg bilder av hva jeg bruker den til.

fredag 16. april 2010

A for Astrid Spät

Noen har allerede forstått at dette dreier seg om blomster. Jeg går inn i et risikoprosjekt, å presentere alfabetet med planter fra hagen. Jeg har ikke sjekket om det finnes på alle bokstavene og om det gjør det - har jeg bilder?
Dagens bilde er av rosen Astrid Spät eller Frau Astrid Spät. Jeg har også rosen Astrid Lindgren, men ingen bilder.

Ikke spesielt flott dette bildet heller, men det er min rose og jeg har tatt bildet selv. Så får jeg håpe at bildekvaliteten blir bedre etterhvert som ukene går. Bak rosen står faktisk Alperips.

Dette er altså det første innlegget i min ABC i ord og bilder.
 

mandag 12. april 2010

Vårtegn

Her hos oss har det nesten gått fra full vinter til full sommer. Utemøblene ble tatt ut og vasket på lørdag. Årets første utemiddag ble inntatt i går.


Men hagen forøvrig viser at det fortsatt bare er vår. Alle trær har flotte knopper og staudene begynner å titte opp. I kjelleren står spirer/småplanter av sukkererter, bondebønner, erteblomster, løvemunn og

Fokus nå er å få vekk alt løv og få klipt vekk det visne av staudene.
Mot øst går hagen vår rett over i en åker. Etter tre år med grassproduksjon blir det i år korn.

Det mest smertefulle vårtegnet er ømme muskler. Mine har skreket om hjelp i hele natt. Jeg vet heldigvis at dette går over og om noen dager har musklene min akseptert at nå er det mer varierte aktiviteter som gjelder.

søndag 11. april 2010

Aktiv helg

Østlandet har hatt tre dager med sol og blå himmel. Jeg har vært ute, men også inne på låven. Etter nesten 5 år med rydding var tiden kommet til plankelageret. Det er 3 m opp dit. Og det har et relativt usikkert gulv - er ikke sikker på om alt er spikret eller tåler min vekt. Der var det dessuten flere tiår med støv oppå alle materialene.
Hvem har trodd at man noensinne ville huske hva som lå underst der? For så å skulle hente det og bruke det.
En hel henger ble fylt på fredag, men på lørdag var det mange andre som også hadde fylt henger på fredag. Så hengeren står fortsatt full på tunet. I tillegg til det som jeg trodde vi skulle få lagt på hengeren etter at den var tømt.
Utover i uka skal jeg så å si skille kliten fra hveten. Hva kan brennes? Kan noe brukes? Hva skal kastes? Og er det noe som noen andre skal bruke?
Så må hele låven kostes og støvsuges. Vi fikk samlet noe i søppelsekker, men en god del datt ned i 1.etasje mellom sprekkene i det ikke tette gulvet. Jeg tok ansvaret og har derfor ryddejobben.
Heldigvis fant jeg noe som var verdt alt arbeidet.

En gammel seng! Den skal pusses og males og få plass i sørveggen i sommer.

Jeg fant også noen panelbord fra det gamle kjøkkenet. En liten bit skal få bli med til fargehandelen. Jeg vil vite hvilken farge det var.

tirsdag 6. april 2010

Fattighuset har konkurranse


Fattighuset feirer og har konkurranse. Premien er foreløpig en overraskelse.

mandag 5. april 2010

Vårtegn

Jeg var helt sikker på at jeg i løpet av påsken skulle ta ut de hvite hagemøblene. Men det var vært ganske kaldt hele uka. I de få soltimene i går ryddet vi under låvebrua.


Jeg har likevel funnet noe:
øverst er tulipaner. De blir store, flotte, mørk lilla
nederst til venstre er det mest rester etter fjorårets flotte pion, men tre bittesmå mørk røde spirer er såvidt synlig
nederst til høyre er små blader til hagestokkrose (Alcea Rosea).