Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 29. mars 2010

Vårtegn

Det er ikke mer sol i dag enn det var i går. Vi har avgang sønnens leilighet om kort tid. Nå er vi over på de mer hyggelige tingene som gardiner og se opp senger. På hjemveien, med henger, blir det IKEA. Heldigvis er det rause åpningstider der. De lengste Ivarhyllene går ikke inn i min bil. Dessuten en rammemadress til sønnens rom her på gården.

Men så var det våren. Snøen er borte.

For 3 uker siden så det slik ut:
Les mer om vår vår her.

Så fant jeg en liten rododendron med flotte knopper.
Rhododendron Morgenrot. Blir maksimalt 1 m høy.

Se flere vårtegn her: Humlebacken

søndag 28. mars 2010

Rolig søndag

Jeg har i årevis kjempet mot hytte. Det betyr at jeg trives så godt hjemme at jeg ikke har noe behov for å pakke ned mat og klær hver fredag for så å pakke opp igjen skittentøy søndag kveld. Husbonden er nok enig nå selv om han ikke vil innrømme det helt.

Derfor sitter jeg nå på PCen min hjemme og ser ut på på den relativt grå søndagen og er enda mer fornøyd med at vi ikke har hyttepåske. Her planlegges hylleinnkjøp til kjelleren og slektsstevne til sommeren. Har planer om å rydde litt på bloggsiden min også, men det blir lett for mange timer foran skjermen.

Ukene har forsvunnet i mer av maling i sort og grått og hvitt. Eksempler på det over. To relativt kjedelige nattbord fra 1930-tallet har fått et nytt liv som sorte. Det samme har den 21 år gamle syreluta senga vår. 

Sønnens leilighet er enda ikke helt ferdig. Men noe maling måtte utsettes til badet var helt ferdig. All betong og flislim er blandet inni leiligheten. Det som har prøvd vet hvordan det ser ut etterpå. Alle flisene er blitt kappet ute på verandaen. Takk og pris for at husets eneste veranda er sønnens. Men ca 2 kg porselensstøv lå igjen. I går gikk likevel første flyttelass.

Mor hadde ordnet ordnet garderobeløsning med sortmalte IVAR-hyller noe som sønnen ble veldig fornøyd med, etter at jeg også hadde lagt på plass alt tøyet hans. Må nok inn en av dagene for å male tak og gulvlister. Med sprossepensel går det bra uten å sette på maskeringstape.

Jeg har selvsagt planer om hvordan rommet hans her skal innredes, men det ble plutselig tomt nå.

mandag 22. mars 2010

Vårtegn

Det er mandag og tid til å melde om vårtegn.

Det er betydelig mindre snø nå! I den siste uka er det kommet store bare flekker flere steder. Nesten alle takene er helt snøfrie.
Det er fine skudd på busker og trær. Og noen små erteblomstspirer vokser inne på vaskerommet. Jeg er nybegynner på dette området så jeg har sådd bare litt.
Det er veldig bløtt på tunet. Her er det leirejord, og med alt smeltevannet fra snøen blir det nesten som en seig suppe. Det varer heldigvis bare et par uker til det er tørket opp. 

søndag 14. mars 2010

Lyden av våren

Det drypper fra takene.
Det renner i grøftene.
Snøen har begynt å smelt fra undersiden og den knekker når vi går over.
Fuglesang.
Radioreklame: Rema 1000 juvstarter grillsesongen 24.mars med tilbud på seks grillprodukter.

For bare en uke siden lå det mye snø på bordet og stolen ved stallen. Nå er det snart mulig å sitte der.

Og plenen er faktisk synlig i små flekker.

Dette var mitt bidrag til ukens vårtegnutfordring fra Humlebacken.

torsdag 11. mars 2010

Mer rengjøring

Endelig var turen kommet til kjøleskapet. Hyllene var blitt tatt over med en harelabb ved behov. Men behovet for en mer grundig rengjøring var tydelig.

Alle plastlistene måtte tas av glasshyllene. Akkurat den jobben krevde sin mann. Dårlig patent synes jeg. Det skal da ikke være nødvendig å være to personer for å vaske et kjøleskap. Over halvparten av alle flaskene hadde et innhold med holdbarhet for lenge siden. Det ble god plass i hyllene etterpå. 
Bonusen ble denne flaska.
Etter 2 dagers opphold i en bolle med vann så lot etiketetten seg skrubbe av. Hva hadde vært i flaska? Balsamico vinedikk.

tirsdag 9. mars 2010

Stryking

Jeg liker faktisk å stryke. Det er dumt at jeg så sjelden tar meg tid til det. Da er det blitt et berg av skjorter og duker. 
I helgen klarte jeg det. Og det er godt å la strykejernet gli og la tankene vandre på helt andre ting. Mange gode ideer er kommet under stryking av skjorter.
Og sånn gjør jeg det:
Fukt tøyet med vann fra sprayflaske. Jeg husker da vi dynket tøyet og la det i plast for at det skulle bli jevnt fuktet. Hendte det at vi glemte tøyet? Ja. Hva skjedde da? Fullt med jordslag.
1. Stryk kraven.
2. Legg skjorta med vranga opp og stryk det ene forstykket. Trekk i stoffet slik at det ikke blir krøller..






3. Flytt skjorta og stryk ryggen. Løft opp slik at strykejernet kommer til på skuldrene og helt opp til kraven.





4. Stryk det andre forstykket. Noen skjorter har detaljer som må tas fra forsiden.








5. Stryk mansjettene.







6. Legg ermene langsetter strykebrettet og stryk fra sømmen. Noen skjorter har mange legg så det er nødvendig å trekke i stoffet. Ermer på vanlige skjorter stryker jeg bare en gang. Da blir det "press" langs oversiden. Bunadskjorter strykes uten press.



Tilslutt henges de nystrøkne skjortene på kleshenger og blir mellomlagret på tørkesnora på vaskerommet. Før de henges på rad og rekke, men veldig sjelden etter farge, i garderoben.

mandag 8. mars 2010

Vårtegn

Å sjekke utetemperaturen er blitt fast hver morgen og kveld etter at vi flyttet på gården. Fra 8.oktober har det vært mørkt når vi spiser frokost og mørkt når vi spiser middag. Det er fantastisk deilig å notere i værdagboka at det er lyst ute før klokka sju.
Et annet vårtegn er å henge opp blendingsgardinene på soverommet. Vi har morgensola inn gjennom tre vinduer, og det forstyrrer søvnen.
Det har vært en flott helg. Snøen har begynt å tine på låvetaket. To stoler og et bord som har overvintret ute dukker opp av snøen. Og det er tydelige knopper på eple-trærne                                     I dag klokka sju var det tett tåke. Nå holder sola på å trenge gjennom og tåka letter. Det har vært kaldt i natt og det er rim på alle trærne. Men den forsvinner nok fort hvis det blir like flott vær som i helgen.

lørdag 6. mars 2010

Vår spiseplass

Da vi flyttet hit var det mange år siden vi hadde hatt egen spisestue. Alle måltider i hverdager og fest ble inntatt på kjøkkenet, men for et kjøkken vi hadde! Middager med venner ble lange.
Vi tok med oss den flotte veggfargen som skaper en varm ramme om alle måltider. Også her blir vi sittende lenge.

Spisebordet og stolene vi har er laget av pappas onkel. Da jeg var barn oppfattet jeg bordet som uendelig langt og vi satt nok mange flere rundt det enn jeg synes det er plass til nå.

Det flotte skapet er fra bestemors barndomshjem. Heldigvis for oss var det blitt stående på gården. Ingen hadde vel  hatt hus med takhøyde nok. Skapet, bordet og stolene skal forbli uforandret.

Er vi flere enn 8 setter vi til et ekstra bord. Det er hyggelig å avslutte matlagingen etter at gjestene har satt seg til bords.
Med store familier og mange venner er likevel ikke sjelden at vi dekker i spisestua. Her er det bord og stoler til 24.

Stolene er fra sju prestegjeld. De som var lakkert furu har fått et strøk med brun beis. Utover det har jeg ingen umiddelbare planer om endringer.

onsdag 3. mars 2010

Kong Oscar

Under oppryddingen her fant vi mye rart. Mange ting har vi tatt vare på i det lille museet på låven. Andre ting har fått sin plass inne i huset. Som dette bildet av en tidligere kongefamilie.
Jeg er ganske sikker på at dette er kong Oscar 2 og dronning Sofie. De hadde fire sønner:  Gustav, Oscar, Carl og Eugen. Jeg tror at på dette bildet står prins Oscar ytterst til venstre, så kommer muligens hans kone Ebba Munch, deretter prins Carl, så kronprins Gustav og hans kone kronprinsesse Victoria (av Baden), og prins Eugen. Foran vet jeg ikke hvem sitter ytterst til venstre, men så kommer dronning Sofie, sannsynligvis prinsesse Ingeborg (født prinsesse av Danmark og prins Carls kone) og kong Oscar. De tre guttene går jeg utifra er sønnene til Gustav og Victoria: Gustav Adolf, Wilhelm og Erik.

Kong Oscar var født i 1829 og hans sønnsønn Gustav Adolf i 1882. Derfor vil jeg anslå at dette fotografiet ble tatt ca 1892-93.

Rammen på bildet er flott og det passer godt inn på vårt gråmalte gjesterom.

tirsdag 2. mars 2010

Jeg gleder meg - -

til å ta i bruk dette vidunderet her. Det har stått høyt opp på ønskelista lenge. Ikke lengre flisete sårkanter etter en dårlig håndsag.

Bosch kapp/gjærsag med laser og lys.

Noen gavepenger hadde ventet på et godt tilbud. Og plutselig var det der. Nå må vi bare bli enige om hvor verktøy som dette skal monteres og brukes, og hvor resten av verktøyet skal oppbevares. (Bildet er lånt fra nettsiden til Bosch. Vårt sag har et flott stativ. 

mandag 1. mars 2010

Vårtegn

Ulltrøye og ullstillong er ikke lengre inneplagg! Hele vinteren er det nødvendig å kle seg godt her i huset. To til tre lag ull er ikke uvanlig.

I dag skinte sola inn av kjøkkenvinduet midt på dagen så ulltøyet måtte av.



Sola virkelig varmet i ryggen.

Resulatet av bakedagen var 128 hvetesnitter til et stort møte.